Σε εξέλιξη στη Ρόδο δύο σημαντικά συνέδρια

Δύο κορυφαία συνέδρια διεθνούς χαρακτήρα και ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή μας, διεξάγονται στη Ρόδο.

Πρόκειται για:
– Το 2ο διεθνές συνέδριο COMPDYN 2009-2nd International Conference on Computational Methods in Structural Dynamics and Earthquake Engineering και
– Το 2ο συνέδριο νοτιο-ανατολικής Ευρώπης SEECCM 2009-2nd South-East European Conference on Computational Mechanics.

Και τα δύο διεξάγονται στο ξενοδοχείο Rodos Palace από τις 22 Ιουνίου και οι εργασίες τους, ολοκληρώνονται σήμερα, 24 Ιουνίου 2009 το απόγευμα.
Το COMPDYN 2009 τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπολογιστικής Μηχανικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και των δύο διοργανώσεων κ. Παπαδαρκάκη -καθηγητή του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχενίου, Σχολής Πολιτικών Μηχανικών- που μίλησε στην ‘δ’, τα δύο συνέδρια παρουσιάζουν πράγματι μεγάλο ενδιαφέρον:
«Το COMPDYN 2009 ασχολείται με την προσομοίωση των σεισμικών φαινομένων στις κατασκευές στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Διοργανώνεται από την εταιρεία Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπολογιστικών Μεθόδων που αριθμεί περί τα 10.000 μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη και 24 εθνικές οργανώσεις. Εμείς έχουμε την τιμή να διοργανώνουμε αυτό το συνέδριο για 2η φορά στην Ελλάδα και η επόμενη διοργάνωση θα γίνει μετά από 2 χρόνια σε κάποιο άλλο νησί. Η Ρόδος επιλέχθηκε μετά την Κρήτη -όπου έγινε το πρώτο συνέδριο- επειδή αφενός είναι ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και αφετέρου έχει έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα. Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι παρουσιάζει και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και το “σήμα κατατεθέν” του συνεδρίου είναι ο Κολοσσός που φέρει τις δύο τομές οι οποίες, κατά την παράδοση συνέβησαν κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού και προκάλεσαν την κατάρρευσή του.
Στο συνέδριο έχουν έρθει 350 κορυφαίοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο (320 ξένοι και 30 Ελληνες πανεπιστημιακοί πολιτικοί μηχανικοί) και συζητούν τους τρόπους πρόβλεψης σχετικά με την συμπεριφορά των διαφόρων κατασκευών σε μεγάλους σεισμούς μέσα από προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αποφεύγοντας τα δαπανηρά πειράματα. Με αυτό τον τρόπο, θα σχεδιάσουμε ασφαλέστερα τις κατασκευές και με οικονομία και συγχρόνως να ενισχύσουμε τα υπάρχοντα κτίρια».
Το SEECCM 2009 είναι το συνέδριο Υπολογιστικής Μηχανικής για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη όπου συμμετέχουν περί τους 200 μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων αφού έχει γενικότερο και ευρύτερο χαρακτήρα. «Και αυτό το συνέδριο, ασχολείται με την προσομοίωση των φυσικών φαινομένων -όχι μόνο του σεισμού- και τα πορίσματα του συνεδρίου αυτού, θα χρησιμοποιηθούν από τη βιομηχανία των αυτοκινήτων, των αεροσκαφών, της ναυπηγική βιομηχανία και άλλες επιστημονικές περιοχές» όπως είπε ο κ. Παπαδαρκάκης.