Σε φυλάκιο της 95 ΑΔΤΕ στα «Πασαούτια», θα μεταφερθούν με μέριμνα της 95 ΑΔΤΕ και του Τελωνείου τα 55 σφραγισμένα εμπορευματοκιβώτια του φορτηγού πλοίου “Nour M”, που περιέχουν, σύμφωνα και με επίσημη πλέον ενημέρωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, φυσίγγια τα οποία φέρονται να προορίζονται για το Υπουργείο Αμυνας της Λιβύης και επρόκειτο να εκφορτωθούν στο λιμάνι της Τρίπολης.
Σύμφωνα με το ΥΕΝ από τους διενεργηθέντες δειγματοληπτικούς ελέγχους, στους οποίους συμμετείχαν και δύο πυροτεχνουργοί Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, καθώς και ένας πυροτεχνουργός της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι πρόκειται για μεταφορά πολεμικού υλικού.
Βρέθηκαν συγκεκριμένα 31 εμπορευματοκιβώτια να περιέχουν ξύλινα κυτία με φυσίγγια διαμετρήματος 7,62x39mm, 10 εμπορευματοκιβώτια να περιέχουν ξύλινα κυτία με φυσίγγια διαμετρήματος 12,7x108mm και 14 εμπορευματοκιβώτια να περιέχουν ξύλινα κυτία με φυσίγγια διαμετρήματος 14,5x114mm.
Σημειώνεται ότι μετά τη μεταφορά των εμπορευματοκιβωτίων στο στρατόπεδο θα ξεκινήσει ο έλεγχος και η λεπτομερής πραγματογνωμοσύνη για το σύνολο του περιεχομένου τους, καθώς και η ακριβής καταγραφή του πολεμικού υλικού που εντοπίστηκε.
Μέχρι να αδειάσουν και τα 55 εμπορευματοκιβώτια και να ανοίξουν όλα τα ξύλινα κιβώτια παραμένουν εξάλλου και οι υποψίες ότι υπάρχουν όπλα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στις φορτωτικές του πλοίου, παρά μόνο στη δήλωση επικίνδυνου φορτίου αλλά και στο πιστοποιητικό τελικού αποδέκτη που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2013.
Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε από ομάδα βατραχανθρώπων του ΥΕΝ στα ύφαλα του πλοίου δεν βρέθηκε τίποτα το ύποπτο.
Η εκπρόσωπος της ναυλομεσιτικής εταιρείας “Unimar”, κ. Σέμρα Χουσεϊνοβα ξεκίνησε στο μεταξύ από χθες επαφές με παράγοντες του Λιμεναρχείου, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την επισκευή του πλοίου, ενώ έως την προσεχή Τρίτη πρόκειται να προσκομίσει αρμοδίως στοιχεία για το φορτίο.
Η ιδιοκτήτρια του πλοίου και του φορτίου εταιρεία “TSS SILAH VE SAUMNA SANAYI DIS TICARET LIMITED SIRKETI”, πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “δημοκρατικής”, να υποβάλει επίσημο αίτημα, συνοδευόμενο από παραστατικά του ΟΗΕ, για την αποδέσμευση του φορτίου.
Υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι έχει όλα τα νόμιμα παραστατικά για τη μεταφορά των όπλων και ισχυρίζεται ότι είχε ενημερώσει για τη μεταφορά αρμοδίως τον ΟΗΕ. Μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη διατείνεται μάλιστα ότι θα προσκομίσει αρμοδίως τα δικαιολογητικά για την αποδέσμευση του φορτίου.
Σε ό,τι αφορά τη γνησιότητα του από 10 Απριλίου 2013 εγγράφου (END USER CERTIFICATE), το οποίο ο πλοίαρχος του ως άνω πλοίου παρέδωσε στις λιμενικές αρχές και στο οποίο το Υπουργείο Αμυνας της Λιβύης φέρεται να δηλώνει – ενημερώνει – βεβαιώνει την «Ukrinmash», που εξήγαγε το εμπόρευμα, ότι τα παραγγελλόμενα μεταξύ των οποίων και 20.000 Καλάσνικοφ, θα χρησιμοποιηθούν από τον παραλήπτη και δεν θα πουληθούν, δανειστούν ή μεταβιβαστούν σε τρίτο μέρος, επιφυλάσσονται να απαντήσουν αρμοδίως.
Στο μεταξύ ανακοίνωση εξέδωσε και η μητρική εταιρεία της Ukrinmash, Ukrspecexport. Σε αυτήν αποδίδει τα δημοσιεύματα στον Τύπο σε «προβοκάτσια» με στόχο να πλήξουν το προφίλ της Ουκρανίας ως ηγέτιδας χώρας στην παραγωγή και εξαγωγή στρατιωτικού υλικού.
«Το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης παρουσίασε στην ουκρανική πλευρά το πιστοποιητικό του τελικού χρήστη. Το έγγραφο ήταν επικυρωμένο από το προξενικό τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών της Λιβύης και το προξενείο της Ουκρανίας στην ίδια χώρα», γράφει στην ανακοίνωσή της η Ukrspecexport.
Σε μαύρη λίστα των ΗΠΑ
η τουρκική εταιρεία
Καταχωρισμένη στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως ύποπτη για διακίνηση όπλων προς τη Συρία είναι ήδη από το 2009 η τουρκική εταιρεία “TSS SILAH VE SAUMNA SANAYI DIS TICARET LIMITED SIRKETI”, που βρίσκεται πίσω από την αγορά και μεταφορά των πυρομαχικών, που κατασχέθηκαν στο πλοίο «Νour M.».
Από απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks, που δημοσίευσε η «Καθημερινή», προκύπτει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούσε (με απόρρητο τηλεγράφημά του) την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια για επικείμενη εξαγωγή ναρκών και πυροκροτητών στη Συρία από την εταιρεία.
Ειδικότερα, από το απόρρητο τηλεγράφημα προκύπτει ότι η “TSS SILAH VE SAUMNA SANAYI DIS TICARET LIMITED SIRKETI” είχε αποπειραθεί να εξαγάγει νάρκες και πυροκροτητές στη Δαμασκό, χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα έγγραφα που εμφάνιζαν ως τελικό αποδέκτη του φορτίου την Υεμένη.
Η επικείμενη (τον Αύγουστο του 2009) εξαγωγή του πολεμικού υλικού είχε απασχολήσει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με απόρρητο τηλεγράφημά του ζητούσε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σόφια να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να ματαιωθεί η εξαγωγή των όπλων.