Σε κεντρικό σημείο της πόλης η προτομή του Αλεξ. Πούσκιν

Την προτομή του μεγάλου Ρώσου ποιητή και Φιλέλληνα Αλέξανδρου Πούσκιν, δώρισε πρόσφατα ο φημισμένος γλύπτης Γκριγκόρι Πατότσκι στην πόλη της Ρόδου, με αφορμή σχετική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Οκτωβρίου για τα 210 χρόνια από την γέννηση του ποιητή.
Την δωρεά έκανε ήδη αποδεκτή και επισήμως, με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Την πρόταση έκανε ο ίδιος ο κ. Πατότσκι όταν πληροφορήθηκε για την εκδήλωση που διοργανώνει το ‘Οικοδιδασκαλείο Ρωσικής Γλώσσας’ της κ. Φαίδρας Μαλανδρή με προσκεκλημένη την συγγραφέα και δημοσιογράφο κ. Ελένα Τσέρνικοβα, η οποία έχει έρθει κι άλλες φορές στη Ρόδο και έχει φιλοξενηθεί από το Κέντρο Συγγραφέων και Λογοτεχνών του Δήμου Ροδίων.
Την πρόταση για την δωρεά της προτομής του Αλ. Πούσκιν στην πόλη, έκανε με ιδιαίτερη ικανοποίηση αποδεκτή ο Δήμαρχος κ. Χατζής Χατζηευθυμίου και ανέλαβε να προωθήσει ο αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Αλαχούζος.
Ο ίδιος ο κ. Αλαχούζος που έχει πάρει…. «ζεστά» το θέμα ζήτησε από την Επιτροπή Πολεοδομικών Θεμάτων του Δήμου Ροδίων να προχωρήσει άμεσα και να αποφανθεί σχετικά με τον χώρο όπου θα τοποθετηθεί η προτομή. Πληροφορίες της ΅δ’ αναφέρουν ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (που έχει την ευθύνη και για τον Πολιτισμό) ήρθε ήδη σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Πολεοδομικών Θεμάτων κ. Παναγιώτη Σακελλαρίου για το θέμα, ο οποίος, πρότεινε να δοθεί το όνομα του Ρώσου φιλέλληνα σε μία οδό της πόλης μας και να τοποθετηθεί εκεί προτομή του. Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μάλιστα, αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή για να αποφασίσει σχετικά.
Να σημειωθεί ότι ενώ αρχικά είχε γίνει πρόταση να τοποθετηθεί η προτομή στο Κέντρο Συγγραφέων και Λογοτεχνών που βρίσκεται στο Μόντε Σμιθ (Αντιπλοιάρχου Λάσκου 10Α) φάνηκε ότι η ηγεσία του Κέντρου δεν δέχτηκε -άγνωστο για ποιους λόγους, αν κι εκεί θεωρείται ότι είναι ο φυσικός χώρος του ποιητή- ενώ ούτε και η πρόταση για την τοποθέτησή του στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων τελεσφόρησε.
Ποιος είναι ο καλλιτέχνης
Ο κ. Γριγκόρι Πατότσκι είναι διάσημος γλύπτης και έχει φιλοτεχνήσει πάνω από 50 έργα σε πολλές χώρες του κόσμου (Ρωσία, Τουρκία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστρία, Κίνα, Σκόπια, Λετονία, Ισπανία, Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Αρμενία, Σερβία, Εσθονία, Ουκρανία και Τζαμάικα) ενώ έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής, διεθνώς.
Μεταξύ των έργων του, ξεχωρίζουν τα γλυπτά του, οι προτομές αλλά και οι πίνακες ζωγραφικής του.
Όλα τα έργα είναι διαφορετικά και όπως λέει ο ίδιος ο κ. Πατότσκι για την προτομή του Πούσκιν: «Η αποδοχή της προτομής του, δεν αποτελεί παρά την ενσάρκωση της ιδέας για την προσέγγιση των πολιτισμών. Η προτομή του μεγάλου Ρώσου ποιητή -δώρο της Ρωσίας στην Ελλάδα- θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών μας».
Ανάλογη προτομή και άλλα μνημεία του Πούσκιν έχει δωρίσει στην Κωνσταντινούπολη, στην Γερμανία, στην Σερβία και σε άλλες χώρες.
Στα εγκαίνια αναμένεται να προσκληθούν ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα ή ο Γενικός Πρόξενος ενώ ακούγεται ότι θα έρθει και ο μεγάλος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος!