Σε νέες περιπέτειες το “Αιολικό Πάρκο Ρόδου”

Σε “γρίφο” για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η ποινική αξιολόγηση μιας νέας ένδικης διαφοράς που ανέκυψε μεταξύ των μελών του διοικητικού συμβουλίου της “Αιολικό Πάρκο Ρόδου” κ.κ. Στέφαν Τόμας, Ρούντολφ Ζίμερμαν, Βέρνερ Σμέχλερ και της εταιρείας “Ενέργεια Περιβάλλον Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών”, με το διακριτικό τίτλο “Ενελον” που εκπροσωπείται από τον κ. Νικόλαο Παρίση, πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας που λειτουργεί το αιολικό πάρκο στον Ατάβυρο!
Οπως έχει γράψει η “δ” τον Δεκέμβριο του 2003 η εταιρεία “Enelon” που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, διαπραγματεύθηκε την αγορά του ποσοστού της Γερμανικής ABB στο Αιολικό Πάρκο. Tης δίδεται 6μηνη προθεσμία για να εξετάσει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εξαγορά. Tο διάστημα εκείνο αναλαμβάνει ορισμένες υποχρεώσεις της “Aιολικό Πάρκο Pόδου” αλλά στην πορεία η συμφωνία εξαγοράς δεν προχώρησε.
Δημιουργείται στην πορεία ζήτημα με την διαχείριση επιταγών μεγάλης αξίας από τον τότε πρόεδρο της εταιρείας κ. Μ. Xατζησάββα από την ABB η οποία ενημερώθηκε από την Eγνατία Tράπεζα ότι υπήρχαν προς πληρωμή επιταγές ύψους 700.000 ευρώ.
Oι Γερμανοί προχωρούν στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς σε βάρος του κ. Xατζησάββα για υπεξαίρεση και με αστικές δίκες εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του από την εταιρεία. Στην πορεία υποβάλλουν και νέες μηνύσεις ενώ υποστηρίζουν ότι η αξία των υπεξαιρεθέντων επιταγών από τον κ. Xατζησάββα αγγίζει τα 2 εκατ. ευρώ περίπου.
H “Aιολικό Πάρκο Pόδου AE” υπό την διοίκηση της ABB, που κατείχε το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, αιτήθηκε στην πορεία την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ως προς την μετοχική της σύνθεση.
H PAE προχώρησε σε επικύρωση της αλλαγής του μετοχικού σχήματος της εταιρείας με την 212/2007 γνωμοδότηση της που απεστάλη στο YΠAN απορρίπτοντας αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει η εταιρεία Enelon αλλά και ο κ. M. Xατζησάββας.
O κ. Xατζησάββας στην πορεία δηλαδή λόγω και της διαφωνίας που είχε ανακύψει με την ABB προσέβαλε την αλλαγή του μετοχικού σχήματος της εταιρείας συμπεριλαμβανομένης και της πωλήσεως του 40% του μετοχικού κεφαλαίου της που διαχειριζόταν δια πληρεξουσίων.
H εταιρεία Enelon υποστήριξε ότι η τότε τροποποίηση της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας δεν ήταν σύννομη διότι οι αρχικοί μέτοχοι δεν είχαν συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τον Iούνιο του 2001 τα δε χρήματα αυτής τα είχε καταβάλει σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της η ABB συμπεριλαμβανομένων και 900.000 ευρώ που εμφανίστηκε ότι κατέβαλε ο δήμος Aτταβύρου. Oι ως άνω ισχυρισμοί τους απορρίφθηκαν διότι ο έλεγχος τους δεν ήταν αρμοδιότητας της PAE αλλά αστικών δικαστηρίων.
H ABB ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο κ Χατζησάββας εξέδωσε επιταγές της εταιρείας “Aιολικό Πάρκο AE” τις οποίες “παρέδωσε” στον ίδιο τον εαυτό του με την ιδιότητα του νομίμου εκπροσώπου της Kατασκευαστικής EAX ενώ ορισμένες οπισθογράφησε και παρέδωσε στον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας N. Παρίση της εταιρείας Enelon.
H NEA MHNYΣΗ
Και ενώ το σκάνδαλο στο Αιολικό Πάρκο εξακολουθεί να απασχολεί την τοπική επικαιρότητα μετά και την υποβολή μηνύσεων του κ. Χατζησάββα κατά συγκεκριμένων δημοσίων λειτουργών που υποστηρίζει ότι συνέπραξαν και συνέβαλαν με μια σειρά από παράνομες πράξεις και έναντι αδράς αμοιβής στην παράνομη λειτουργία του αιολικού πάρκου ο κ. Παρίσης προσέφυγε κατά των Γερμανών εκπροσώπων της ΑΒΒ στην Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Οπως τονίζει στη μήνυση με την οποία τους εγκαλεί για κακουργηματική απάτη μεταξύ της Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ και της Enelon είχε υπογραφεί προσύμφωνο την 3η Δεκεμβρίου 2003 για τη μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας μέχρι την 30η Μαΐου 2004. Ως τίμημα της αγοραπωλησίας είχε συμφωνηθεί το ποσό του 1 εκατ. ευρώ ενώ υπήρχε ρήτρα σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας για την καταβολή στην Enelon ποσού 5 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση.
Ο κ. Παρίσης επισημαίνει ότι η εταιρεία του τότε ανέλαβε να εκτελέσει τη συμφωνία που προέβλεπε το προσύμφωνο και συγκεκριμένα επέλυσε θέματα δασαρχείου, τεχνικά θέματα στις ανεμογεννήτριες κ.ά. ενώ προέβη και σε ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος της επιδότησης του έργου.
Δαπάνησε δε σύμφωνα με τη μήνυση 220.102,71 ευρώ για την κάλυψη εγγυητικής επιστολής σε τράπεζα, κατέβαλε 270.000 ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων της Αιολικό Πάρκο ΑΕ, 10.000 ευρώ σε αεροπορικά εισιτήρια, 10.000 ευρώ σε τεχνικούς, 100.000 ευρώ σε νομικούς συμβούλους, 300.000 ευρώ σε πληρωμές προσωπικού.
Τονίζει στη συνέχεια ότι η μεταξύ τους συμφωνία “χάλασε” λόγω εγγενών προβλημάτων που αναφέρονται τόσο στη λειτουργία της όσο και στους τρόπους και μεθοδεύσεις που καταγγέλλει ότι είχε χρησιμοποιήσει για τη λήψη των αναγκαίων αδειών.
Ο κ. Παρίσης υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η Αιολικό Πάρκο Ρόδου ΑΕ λειτουργεί παράνομα διότι:
– Η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου βρίσκεται σε χώρο διαφορετικό από αυτό για τον οποίο έχει λάβει τις σχετικές άδειες.
– Πιστοποιήθηκε η εκτέλεση του έργου, προτού καν υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του.
– Εχουν εκδοθεί υπέρ της Αιολικό Πάρκο Ρόδου εικονικά τιμολόγια.
– Υπήρξε ψευδής αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
– Ατέρμονες καθυστερήσεις για να καταστεί δυνατή η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του σταθμού.
– Αδυναμία έκδοσης άδειας λειτουργίας (η άδεια εκδόθηκε τελικά στο τέλος του 2006 με διαδικασίες αδιαφανείς).
– Επιβολή τεταστίου προστίμου, λόγω σοβαρότατων φορολογικών και εταιρικών παραβάσεων.
– Απροσδιότιστου ύψους απαίτηση της εταιρείας Aveltion.
Ισχυρίζεται παραπέρα ότι ζήτησε εξωδικαστικά την επίλυση της διαφοράς και την καταβολή των δαπανηθέντων κονδυλίων χωρίς το αίτημα του να βρεί ανταπόκριση με αποτέλεσμα να υποστεί ζημία ύψους 900.000 ευρώ.
Ο κ. Παρίσης όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δ” προσέφυγε επιπλέον και ενώπιον του Διαιτητηκού Δικαστηρίου κατά της εταιρείας ABB διεκδικώντας για τους ως άνω λόγους αλλά και για μη εκτέλεση του μεταξύ της εταιρείας του και της Αιολικό Πάρκο Ρόδου προσυμφώνου περαν των 900.000 ευρώ που υποστηρίζει ότι είναι η ζημία που υπέστη και των 5 εκατ. ευρώ που προβλέπει η ποινική ρήτρα του προσυμφώνου.

Διεκδικεί συγκεκριμένα από την ΑΒΒ το ποσό των 5910.102,71 ευρώ.