Εντείνονται οι προσπάθειες μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, για τη δημιουργία συλλόγου, που μέσω δηλώσεως παράστασης πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου, θα αξιώσει στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργείται, τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων για το «λουκέτο» στην τράπεζα με αποτέλεσμα την απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 “συνεταίρους” και τη μη ανανέωση δανείων αξίας 265 εκατ. ευρω.
Οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Χαρίτος και Στέφανος Στεφανίδης, θα παραχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι και ώρα 12.00 στο “Ακταίον” συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους, ενώ ένας νέος κύκλος επαφών ξεκινά σήμερα από τους επιτελείς της τράπεζας με τοπικούς φορείς για τον συντονισμό των δράσεών τους για την ανάκληση της καταστροφικής για την τοπική οικονομία απόφασης.
Η Alpha Bank ανακοίνωσε στο μεταξύ χθες ότι οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου μπορούν να εξυπηρετούνται από το δίκτυο των καταστημάτων της.
Διευκρινίζεται ότι, το υπόλοιπο των λογαριασμών πρώτης ζητήσεως (ταμιευτηρίου, τρεχούμενοι, όψεως κ.λπ.) μεταφέρεται σε αντίστοιχους λογαριασμούς πρώτης ζητήσεως και στο ίδιο νόμισμα. Όσον αφορά στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, το υπόλοιπό τους μεταφέρεται σε λογαριασμούς πρώτης ζητήσεως, ανάλογα με την κατηγορία του δικαιούχου (ταμιευτηρίου για τα φυσικά πρόσωπα και όψεως για τα νομικά πρόσωπα).
Επισημαίνεται ότι, η προσέλευση των νέων πελατών σε κατάστημα της Alpha Bank είναι απαραίτητη μόνον εφόσον επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άμεσα βασικές τραπεζικές συναλλαγές (ανάληψη, κατάθεση, εξόφληση επιταγών κ.λπ.).
Κατά την πρώτη τους επίσκεψη σε οποιοδήποτε κατάστημα της Alpha Bank, οι δικαιούχοι λογαριασμών καταθέσεων θα πρέπει να προσκομίσουν τα εκ του νόμου απαιτούμενα αποδεικτικά ταυτοπροσωπίας (Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο σε ισχύ ή άλλο επίσημο έγγραφο ή στοιχείο ταυτοποιήσεως) και να αναφέρουν – εφόσον τον γνωρίζουν – τον αριθμό λογαριασμού που τηρούσαν στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου.
Ειδικά για τους πελάτες – νομικά πρόσωπα θα πρέπει να προσκομισθούν αντίστοιχα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κίνηση των λογαριασμών τους.
Στην περίπτωση που είναι ταυτόχρονα και πελάτες της Alpha Bank και έχουν ήδη προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά νομιμοποιήσεως, δεν θα χρειασθεί να προβούν σε κάποια περαιτέρω ενέργεια για τη νομιμοποίησή τους.
Σημειώνεται ότι ήδη από χθες σημειώθηκε το αδιαχώρητο σε καταστήματα της Αlpha Bank από πελάτες της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Στο μεταξύ το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Τράπεζας Δωδεκανήσου με τους βουλευτές του Νομού. Παραβρέθηκαν οι κκ Βασίλης Υψηλάντης, Μάνος Κόνσολας και Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ δικαιολογημένα, λόγω υποχρεώσεων, δεν παρέστησαν ο κος Δημήτρης Γάκης και η κα Μίκα Ιατρίδη, οι οποίοι όμως δήλωσαν την πλήρη συμπαράστασή τους στις ενέργειες του Δ.Σ.
Στη συνάντηση αφού έγινε πλήρης ανάλυση του χρονικού των ενεργειών και των αιτιών της ανάκλησης της αδείας της Τράπεζας, καθορίστηκαν οι περαιτέρω ενέργειες και η στόχευση για την προστασία του Πιστωτικού Ιδρύματος. Αποφασίσθηκε πέραν της υποστήριξης των ενδίκων μέσων για την ακύρωση της απόφασης ανάκλησης της άδειας, να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση, έτσι ώστε να προστατευθεί η ακίνητη περιουσία της Τράπεζας και τα δάνεια των Δωδεκανησίων. Με αυτό μόνο τον τρόπο θα προστατευθούν οι συνεταίροι. Επίσης θα επιδειχθεί κάθε μέριμνα για την αποκατάσταση των εργαζομένων της.
Όλοι οι Βουλευτές της Δωδεκανήσου δήλωσαν πλήρως αλληλέγγυοι στις προσπάθειες που καταβάλλει το διοικητικό συμβούλιο και στο μέτρο των δυνατοτήτων που υφίστανται, θα καταβάλουν προσπάθεια για την ακύρωση αυτής της τόσο άδικης και τόσο επιζήμιας για τον τόπο απόφασης.
ΣΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΟ
Στο μεταξύ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο ορκωτός λογιστής – εκκαθαριστής της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Αριστοτέλης Ανδρουτσόπουλος θα βρεθεί σύντομα ενώπιον ένδικης διαφοράς με ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της, που ζήτησε δικαστικώς, με αγωγή του ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, που συζητήθηκε την 21η Φεβρουαρίου 2013, τη ρευστοποίηση 856 μερίδων συνολικής αξίας 121.552 ευρώ.
Ο επιχειρηματίας, διαμαρτυρήθηκε πρώτος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η τράπεζα δανειακές του συμβάσεις.
Οπως εξέθεσε συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας στην αγωγή του, αγόρασε το Δεκέμβριο του 2008, 856 συνεταιριστικές μερίδες, συμμετέχοντας στην τότε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Δήλωσε ότι είναι ιδρυτικό μέλος της τράπεζας από το έτος 1996 και ότι μέλος της ίδιας τράπεζας ήταν και οικογενειακή ανώνυμη εταιρεία στην οποία ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Υποστήριξε ότι τον Ιανουάριο του 1996 συνήψε με την τράπεζα ανοικτό επαγγελματικό δάνειο, το ύψος του οποίου αυξήθηκε με τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις.
Στο δάνειο, συνολικού ύψους 111.000 ευρώ, συνεβλήθη ο ίδιος και η σύζυγός του ως εγγυητές υπέρ της εταιρείας, προκειμένου να καλυφθούν επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Περίπου στα τέλη του έτους 2010 η εταιρεία του έπαυσε τις επαγγελματικές της δραστηριότητες, ωστόσο όμως εξυπηρετούσε το αναληφθέν δάνειο, συνέχισε δε να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του έτους 2011.
Το υπόλοιπο του δανείου ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 103.363,32 ευρώ. Όπως εξέθεσε παραπέρα ο επιχειρηματίας, κατά την πρόοδο των διαδικασιών εκ μέρους του λογιστηρίου, με σκοπό την πλήρη παύση και το οριστικό κλείσιμο των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας και την αναγγελία της παύσης των δραστηριοτήτων της στην αρμόδια ΔΟΥ, ετέθη θέμα πλήρους αποπληρωμής των υποχρεώσεών της προς την τράπεζα. Διατείνεται ότι υπό την πίεση της επιτακτικής αυτής ανάγκης οριστικού κλεισίματος της επιχείρησής του και της πλήρους εξοφλήσεως του επαγγελματικού της δανείου, από τον μήνα Αύγουστο του έτους 2011, προσέφυγε αυτοπροσώπως στη διοίκηση της τράπεζας και ζήτησε να κινήσει τις διαδικασίες αποχώρησής του και ρευστοποίησης των μερίδων του, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός Ιανουαρίου 2012, με αποκλειστικό σκοπό να εξοφληθεί πλήρως το δάνειο της εταιρείας του. Ισχυρίζεται ότι σε χρονικό διάστημα δύο και πλέον μηνών μετά το προφορικό αίτημά του, ουδεμία απάντηση έλαβε, παρά το γεγονός ότι ήλθε, εν τω μεταξύ, σε πλείστες όσες επικοινωνίες, τόσο τηλεφωνικές όσο και αυτοπρόσωπες με την τράπεζα.
Στις 18 Οκτωβρίου 2011, κατέθεσε στην αρμόδια υπηρεσία της τράπεζας σχετική αίτηση – δήλωσή του, απευθυνόμενη προς το διοικητικό της συμβούλιο, με το ίδιο ακριβώς αίτημα και όπως υποστηρίζει, δεν έλαβε καμία έγγραφη απάντηση. Ισχυρίζεται ότι η μοναδική προφορική πληροφόρηση την οποία έλαβε από στελέχη της τράπεζας, μετά από επίμονες και συνεχείς οχλήσεις του, ήταν, ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν παρέχει την άδεια, για να κινηθούν οι διαδικασίες ρευστοποίησης συνεταιριστικών μερίδων, για λογαριασμό των μελών της, λόγω της επικρατούσας οικονομικής κατάστασης.
Υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του άρθρου 8 του καταστατικού της τράπεζας, ο συνεταίρος μπορεί να αποχωρήσει από την Συνεταιριστική Τράπεζα, με γραπτή δήλωσή του, που υποβάλλεται στο διοικητικό συμβούλιο, τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από το τέλος της οικονομικής χρήσης. Το καταστατικό ορίζει, σαν ελάχιστο χρόνο παραμονής του συνεταίρου στη Συνεταιριστική Τράπεζα τα 3 χρόνια.
Ισχυρίστηκε έτσι ότι με δεδομένο ότι η είσοδός του, ως μέλους – συνεταίρου και η εγγραφή του στο μητρώο μελών της τράπεζας, αφετηριάζεται από της ιδρύσεώς της, δηλαδή από το έτος 1996, προκύπτει ότι είχε προ πολλού συμπληρώσει τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο παραμονής του σ’ αυτήν.
Επεσήμανε παραπέρα ότι την 22α Μαΐου 2012 η τράπεζα του επέδωσε εξώδικη επιστολή, με την οποίαν του επισημαίνει και του παραγγέλλει συγχρόνως, ότι θα πρέπει να φροντίσει για την εξόφληση της οφειλής της εταιρείας από τις συμβάσεις ανοικτού επαγγελματικού δανείου, ύψους σήμερα 103.363,32 ευρώ πλέον τόκων. Επιπρόσθετα η τράπεζα του επεσήμανε, ότι έχει εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και του τάσσει προθεσμία δέκα ημερών πριν την καταγγελία της σύμβασης, το κλείσιμο του λογαριασμού και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για την αναγκαστική είσπραξη της απαίτησης. Σε απάντηση ζήτησε εκ νέου την άμεση ρευστοποίηση των 856 συνεταιριστικών του μερίδων, που με βάση την από 23 Μαΐου 2012 βεβαίωση του διοικητικού συμβουλίου, η τρέχουσα αξία της κάθε μιας ορίζεται στο ποσό των 142 ευρώ.
Χαρακτήρισε δε τη συμπεριφορά της τράπεζας αντισυμβατική επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα της ρευστοποίησης των μερίδων, προκύπτει από το καταστατικό της τράπεζας. Διατείνεται ότι τόσο ο ίδιος όσο και η εταιρεία του υφίστανται οικονομική ζημία και κινδυνεύουν με την επιβολή προστίμων από την αρμόδια ΔΟΥ, αφού δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί φορολογικά το κλείσιμό της, επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους υπερημερίας ποσοστού 2,5% επί πλέον του συμβατικού επιτοκίου της άνω δανειστικής σύμβασης ενώ κινδυνεύει άμεσα και η ατομική του περιουσία, από πιθανότατη αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του. Τον επιχειρηματία εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Σέργιος Αναστασιάδης.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/se-thesi-machis-i-meridiouchi-tis-trapezas/