«Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του εμπορίου το 2014»

«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί την πενταετία της κρίσης και δεν έχει άλλες αντοχές. Πρέπει να δούμε κάποιους από τους καρπούς των κόπων μας και άμεσα, ειδάλλως φοβάμαι ότι θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις».
Την επισήμανση αυτή κάνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, που δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του εμπορίου το έτος 2014.
«Από τα στοιχεία της έκθεσης του Ελληνικού Εμπορίου βλέπουμε μια ισορροπία 50-50 αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, ελπίδας και απελπισίας, επιβίωσης και παραίτησης. Χαρακτηριστικές προτεραιότητες των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι και το 2014 ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας τους και η μείωση των τιμών», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς θα εμφανιστεί, όταν ο Έλληνας καταναλωτής νιώσει και πάλι ικανοποίηση για το εισόδημά του, θα ανακουφιστεί από πρόσθετους και έκτακτους φόρους, θα καλυφθούν οι προσδοκίες του, όταν ο δισταγμός αντικατασταθεί με ενθουσιασμό και διατηρηθούν τα επίπεδα και η διάρκεια της εγχώριας ζήτησης.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ αναφέρεται και στον αριθμό των επιχειρήσεων που έβαλαν «λουκέτο» και τονίζει πως το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε στα επίπεδα του 1997.
Η συνέντευξη του κ. Βασίλη Κορκίδη, αναλυτικά:
• Πώς εξελίχθηκε η κατάσταση στην αγορά; Λόγω των εορτών τονώθηκαν οι εισπράξεις των καταστημάτων; Ποια ήταν τα καταστήματα που πήγαν καλύτερα την εορταστική περίοδο;
Οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να κυμανθούν στο 10,5%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Μάλιστα, σε επίπεδο απόλυτων μεγεθών, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων λιανικής κατά το μήνα Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται στα 6,8 δις ευρώ, όντας μειωμένος κατά 0,8 δις ευρώ σε σχέση με το 2012. Η σύγκριση του 2013 με το 2008 είναι άκρως απογοητευτική, αφού τα 21,9 δις ευρώ του εορταστικού τζίρου εκείνης της χρονιάς αναμένεται να συρρικνωθούν στα 6,8 δις ευρώ φέτος, μία απώλεια της τάξεως του 68,9% που σηματοδοτεί τη μείωση του χριστουγεννιάτικου τζίρου κατά περίπου 70% την τελευταία πενταετία. Ο εορταστικός τζίρος για το 2013 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1/3 του τζίρου του 2008, αλλά υπολογίζεται ότι θα είναι μειωμένος μόνο κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι.
• Μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν το έτος 2013 και αυτών που έβαλαν λουκέτο;
Από την αρχή της κρίσης, το 2009, έκλεισαν 130.000 εμπορικές επιχειρήσεις και άνοιξαν 45.000. Επομένως οι καθαρές απώλειες είναι ότι έβαλαν «λουκέτο» περίπου 85.000 εμπορικές επιχειρήσεις και το επίπεδο απασχόλησης το 2013 επέστρεψε στα επίπεδα του 1997. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια εξαιρετικά οδυνηρή οπισθοδρόμηση.
• Σας βρίσκουν σύμφωνο οι εκτιμήσεις περί ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας καθώς οι πολίτες υποφέρουν;
Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνοδεύεται και από την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Θέλω να είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για το 2014, ωστόσο θα πρέπει να δούμε και κάποιες κινήσεις καλής θέλησης. Η ελληνική κοινωνία έχει ταλαιπωρηθεί την πενταετία της κρίσης και δεν έχει άλλες αντοχές. Πρέπει να δούμε κάποιους από τους καρπούς των κόπων μας και άμεσα, ειδάλλως φοβάμαι ότι θα βιώσουμε δύσκολες καταστάσεις.
• Τι προβλέπεται για το νέο έτος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων; Θα είναι καλύτερες οι συνθήκες;
Στις προβλέψεις των συναδέλφων για τις πωλήσεις της επόμενης χρονιάς στην φετινή Ετησία Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου επικρατεί και πάλι απαισιοδοξία, η οποία όμως κυμαίνεται σε αρκετά πιο περιορισμένη κλίμακα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν γίνει στην περσινή Έκθεση. Η απαισιοδοξία αυτή είναι πολύ πιο έντονη στις μικρότερες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, το 54,5% των ΟΕ-ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων και το 39,4% των ΑΕ και ΕΠΕ προβλέπουν χαμηλότερες πωλήσεις. Τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από εκείνα όσων αναμένουν ανάκαμψη του κύκλου εργασιών τους, η διαφορά μάλιστα στις ΟΕ-ΕΕ και ατομικές είναι πολύ μεγάλη. Η απαισιοδοξία για τη ρευστότητα συνεχίζεται επίσης, με σχεδόν 6 στις 10 ΟΕ-ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις και 4 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ να προβλέπουν επιδείνωση της ρευστότητάς τους το 2014. Από όλα τα παραπάνω στοιχεία βλέπουμε μια ισορροπία 50-50 αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, ελπίδας και απελπισίας, επιβίωσης και παραίτησης. Χαρακτηριστικές προτεραιότητες των εμπορικών επιχειρήσεων συνεχίζουν να είναι και το 2014 ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας τους και η μείωση των τιμών.

• Βοηθούν στην τόνωση της κίνησης οι συμπληρωματικές εκπτώσεις ή η έλλειψη ρευστότητας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τον τρόπο αυτό;
Η πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς θα εμφανιστεί, όταν ο Έλληνας καταναλωτής νιώσει και πάλι ικανοποίηση για το εισόδημά του, θα ανακουφιστεί από πρόσθετους και έκτακτους φόρους, θα καλυφθούν οι προσδοκίες του, όταν ο δισταγμός αντικατασταθεί με ενθουσιασμό και διατηρηθούν τα επίπεδα και η διάρκεια της εγχώριας ζήτησης.
• Ποια είναι η θέση σας για τους πλειστηριασμούς που φαίνεται να έχουν επιτραπεί και πάλι;
Η ΕΣΕΕ, εκφράζοντας την αγωνία των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που έχουν πληγεί από την κρίση, απέστειλε επιστολή πριν από κάποιες ημέρες προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, ζητώντας την διατήρηση της αναστολής των πλειστηριασμών για οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 200.000 ¤. Στην έκκληση της ΕΣΕΕ προς τους δύο Υπουργούς επισημαίνεται ότι η ένταξη ρύθμισης που να προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών για ΜμΕ επιχειρήσεις είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» για τους Έλληνες εμπόρους, καθώς είναι το μόνο ανάχωμα για την προστασία επιχειρηματιών με οφειλές που οφείλονται στην κρίση και στην ύφεση και όχι στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η αποδοχή της πρότασης της ΕΣΕΕ θα είναι «ανάσα» ζωής για τη χειμαζόμενη ελληνική αγορά και θα επιβεβαιώσει την έμπρακτη στήριξη των δύο Υπουργείων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μμε επιχειρηματίες.
• Ποια είναι η άποψή σας για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων; Θα μπορέσουν να αντέξουν τα βάρη τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις;
Οι 21 αλλαγές στη φορολογία ακίνητης περιουσίας και εισοδήματος επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πρόσθετα φορολογικά βάρη ύψους 2,3 δις ευρώ από άμεσους φόρους, ενώ μονιμοποιείται ο μέχρι πρότινος έκτακτος φόρος ακινήτων, ύψους 2,65 δις ευρώ ετησίως.
Ο «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων» γνωστός πλέον ως «ΕΝΦΙΑ» θα γίνει από το 2014 ο εφιάλτης κάθε έλληνα φορολογούμενου. Στο νέο φορολογικό πακέτο δεν υπάρχουν κερδισμένοι, αλλά μόνο χαμένοι, ενώ δεν ενδιαφέρει κανένα, πόσοι θα πληρώσουν λιγότερο και πόσοι περισσότερο, αφού από όλους τους εξαντλημένους φορολογούμενους αναζητούνται 5 δις ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Η σύνοψη των αρνητικών και των όποιων θετικών διατάξεων του νέου σχεδιασμού «επί χάρτου» ενός ακόμα φορολογικού νόμου, κλείνει ξεκάθαρα προς την αρνητική πλευρά, ενώ οι επιπλέον φορολογικές απαιτήσεις επιβάλλονται σε μία περίοδο που αυξάνονται συνεχώς τόσο οι οφειλέτες, όσο και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ 3,2 εκ. φυσικά και νομικά πρόσωπα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα στο τέλος του 2013 οι οφειλές στο Δημόσιο να έχουν εκτιναχθεί στα 63 δις ευρώ.
• Ενόψει της έλευσης της νέας χρονιάς ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους εμπόρους ειδικά στα νησιά μας;
Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συναδέλφους μια καλή και ευτυχισμένη νέα χρονιά, με ελπίδα, κάποια αισιοδοξία και πιο πολλές δουλειές. Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να βγάλουμε την οικονομία της χώρας μας από την κρίση.