Από την ΤΕΔΚ εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Ανάπτυξης των ΟΤΑ Δωδεκανήσου στο ανακαινισθέν κινηματοθέατρο Λέρου στις 13/6/2009.
Τα θέματα που παρουσιάσθηκαν σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν:
1. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2007-2013 ΚΑΙ ΠΟΡΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εισηγητής Στάθης Κουσουρνάς,
Αντινομάρχης Δωδεκανήσου, Πρόεδρος Επιτροπής Κατάρτισης
Παρουσιάσθηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ΟΤΑ με έμφαση στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και στο Ειδικό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
• Απόφαση:
Εμμένουμε στην άποψή μας για υλοποίηση του Ειδικού Προγράμματος με όρους ΘΗΣΕΑ καθώς και διάθεση του 10% του προγράμματος σε μελέτες για την ωρίμανση των έργων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
2. ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
«Οργανισμού Εφαρμογής Πολεοδομικού Σχεδιασμού Δωδεκανήσου»
Εισηγήτρια: Δέσποινα Μπρόκου, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Παρουσιάσθηκε η δυνατότητα δημιουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου που προβλέπεται από το Ν. 2508/97 για την παρακολούθηση εφαρμογής των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) καθώς και την τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ σε θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας.
• Αποφασίσθηκε η περαιτέρω διερεύνηση στους τομείς.
α) του κόστους λειτουργίας και των πηγών χρηματοδότησης
β) των αρμοδιοτήτων
3. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ
Εισηγητές: Στέλιος Ρηνιού, Αντιδήμαρχος Καλλιθέας, Γραμματέας ΤΕΔΚ
Δέσποινα Μπρόκου, Επιστημονική Συνεργάτιδα ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.
Η εισήγηση περιέλαβε δύο μέρη:
Α. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Παρουσιάσθηκαν από τον κ. Ρηνιού οικονομικά στοιχεία για τα τέλη παρεπιδημούντων καθώς και οι οικονομικές συνέπειες στους ΟΤΑ από τη μείωσή τους.
Στη συνέχεια προβλήθηκε παρουσίαση που προετοιμάσθηκε από υπηρεσιακά στελέχη του ΔΗΦΟΔΩ της νήσου Ρόδου με περιεχόμενο την οργάνωση και λειτουργία της Υπηρεσίας και δόθηκαν πίνακες στατιστικών στοιχείων και εισπράξεων. Παρουσιάσθηκαν στοιχεία που εξήχθησαν από τη βάση δεδομένων του ΔΗΦΟΔΩ τα οποία σχολιάσθηκαν και αναλύθηκαν. Για την παροχή επεξηγήσεων και διευκρινίσεων εκτός από την κ. Ξύπα προϊσταμένη της Υπηρεσίας του ΔΗΦΟΔΩ, παρέστη και ο Μηχανικός Πληροφορικής κ Κ. Κωσταλίας ως μέλος της ομάδας που ανέπτυξε το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιείται από την Υπηρεσία.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ροδίων, υπεύθυνος για τη διαχείρισή του στο νησί της Ρόδου, κ. Κ. Ταρασλιάς.
Β. Παρουσιάσθηκε η Β’ ΦΑΣΗ της μελέτης της ΤΕΔΚ με θέμα:
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Μέσω της μελέτης δόθηκε νέα προσέγγιση στις λειτουργικές δαπάνες των θεσμοθετημένων αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ της Δωδεκανήσου και των πηγών χρηματοδότησής τους. Αναλύθηκαν οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των ΟΤΑ για ποιοτικότερες και αποτελεσματικότερες υπηρεσίες και έγινε για πρώτη φορά ποιοτική και ποσοτική αξιολόγηση με χρήση ειδικών δεικτών σύγκρισης.
Η μελέτη αποτελεί μέρος μιας σειράς μελετών που εκπονούνται με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ με αντικείμενο την πρόταση διαδημοτικών συνεργασιών με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ και τη μείωση του ανάλογου κόστους, θα ακολουθήσουν:
3η Φάση
Αξιολόγηση των εσόδων των ΟΤΑ Δωδεκανήσου από τοπικά τέλη και φόρους.
Θεσμικό πλαίσιο. Περιθώρια αλλαγών. Πολιτικές ανταποδοτικότητας και ανταποδοτικές υπηρεσίες.
4η Φάση
Εργα υποδομής – Αναπτυξιακά έργα.
Υφιστάμενη κατάσταση, Ιεράρχηση προτεραιοτήτων σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Προοπτικές κάλυψης των αναγκών. Διαδικασίες ιεράρχησης. Δημοκρατικός προγραμματισμός.
Μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσθηκαν ομόφωνα:
Α. ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ
1. Μετάβαση επιτροπής στην Αθήνα και επίσκεψη στους αρμόδιους υπουργούς και στην ΚΕΔΚΕ για τη διεκδίκηση της υπεσχημένης αντικατάστασης του τέλους παρεπιδημούντων.
Β. ΔΗΦΟΔΩ
1. Η διατήρηση του ΔΗΦΟΔΩ ως σημαντικού αναπτυξιακού εσόδου και απαραίτητου για τη λειτουργία των ΟΤΑ του Νομού.
2. Η επικαιροποίηση παλαιότερων αποφάσεων για την αξιοποίηση μέρους του ΔΗΦΟΔΩ για σημαντικές διαδημοτικές δράσεις (προβολή – διαφήμιση, περιβάλλον, αθλητισμός, πολιτισμός για το νησί της Ρόδου).
3. Η συγκρότηση ομάδας εργασίας για το ΔΗΦΟΔΩ από στελέχη ΤΕΔΚ, υπηρεσιακούς παράγοντες και εκπροσώπους των διαχειριστών Δήμων (διαχειριστές του ΔΗΦΟΔΩ είναι οι Δήμοι που εισπράττουν ΔΗΦΟΔΩ όχι για λογαριασμό τους μόνο αλλά και για λογαριασμό άλλων Δήμων δηλαδή: Ρόδου, Κω, Καρπάθου).
Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τις περιπτώσεις του συστήματος που χρήζουν βελτίωσης και θα εισηγηθεί σχετικά στο Συμβούλιο Ανάπτυξης εντός 2 μηνών.
4. Η μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας και στα νησιά εκτός Ρόδου ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία των υπηρεσιών και οι μηχανισμοί είσπραξης προκειμένου να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση σε όλο το Νομό.
Για την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μιχάλης Κορδίνας
Δήμαρχος Δήμου
Πεταλούδων
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/simantikes-apofasis-elave-to-simvoulio-anaptixis-ton-ota/