Συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών

Σε συμφωνία για επανεισδοχή παράνομων μεταναστών από την Ε.Ε. στην Τουρκία, με αντάλλαγμα διευκολύνσεις στη χορήγηση βίζας για Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν προς την Ε.Ε., κατέληξαν προχθές Βρυξέλλες και Αγκυρα. Η συμφωνία επανεισδοχής, η οποία αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα που δέχεται τον μεγαλύτερο όγκο παράνομων μεταναστών από την Τουρκία, αναμένεται να υπογραφεί στις 16 Δεκεμβρίου στην Αγκυρα και αποτελεί τον καρπό εξαιρετικά σκληρών διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν περίπου δύο χρόνια, μετά τη μονογραφή της αρχικής συμφωνίας το 2011. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έκανε από τις Βρυξέλλες λόγο για «ιστορική συμφωνία». Η συμφωνία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποβλήθηκε ήδη στο τουρκικό Κοινοβούλιο, έπειτα από έγκριση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και προβλέπει την απλοποίηση επανεισδοχής παράνομων μεταναστών που εκδίδει η Ε.Ε. και τη φιλοξενία τους σε προσφυγικούς καταυλισμούς μέχρι την απέλαση στις χώρες καταγωγής τους. Μάλιστα, η Ε.Ε. θα ενισχύσει οικονομικά την Τουρκία για τη δημιουργία και λειτουργία των καταυλισμών και για τις διαδικασίες απέλασης.
Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης, μέσω του οποίου αναμένεται σε διάστημα τριών ετών το αργότερο να εξαιρεθούν οι Τούρκοι υπήκοοι από την υποχρέωση έκδοσης βίζας προκειμένου να ταξιδέψουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. Τα ενδιάμεσα στάδια που προσδιορίστηκαν αφορούν την άμεση εισαγωγή δυνατότητας χορήγησης βίζας πολλαπλής εισόδου για συγκεκριμένες κατηγορίες Τούρκων πολιτών (π.χ. επιχειρηματίες), με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση κόστους. Επειτα από διάστημα αξιολόγησης 6 μηνών, οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν για επιπλέον διευκολύνσεις, με στόχο σε τρία χρόνια το πολύ να αρθεί η υποχρέωση έκδοσης βίζας. Η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να αναθεωρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής εάν η πλευρά της Ε.Ε. δεν τηρήσει τον οδικό χάρτη.
Πέραν των πρακτικών αποτελεσμάτων, η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική για τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει στην ενταξιακή διαδικασία της γείτονος. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αυτό αντικατοπτρίζεται στην απόφαση του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες τον προσεχή Ιανουάριο, τρία χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψή του στην έδρα της Ε.Ε.