Υπέρμαχοι της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού κ Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιεύθηκε ήδη στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, με την οποία οριοθετείται και χαρακτηρίζεται όλη η περιοχή πέριξ των μεσαιωνικών τειχών ως αρχαιολογικός χώρος δηλώνουν, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί κυρίως από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Μεσαιωνική Πόλη αλλά και από την πολιτική ηγεσία του Δήμου Ροδίων, παράγοντες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης συμπεριλαμβανομένου και του Αντιδημάρχου κ Γ. Γιαννακάκη.
Ο Δήμαρχος Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου, που δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν είχε ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης για την κήρυξη της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου αλλά και για τις επιπτώσεις και τα ευεργετήματα της Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να λάβει, ως αποκλειστικά υπεύθυνος την πολιτική απόφαση, μετά από σχετική συζήτηση του θέματος ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου, είναι σφόδρα ενοχλημένος.
Ο κ Χατζηευθυμίου θα καλέσει αύριο στο γραφείο του την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης κ Αννα Παρασκευοπούλου για εξηγήσεις ενώ ταυτόχρονα θα ζητηθεί από τον Αντιδήμαρχο κ Γιαννακάκη να ενημερώσει την δημοτική πλειοψηφία γύρω από το ζήτημα και να εξηγήσει πως και γιατί η υπηρεσία της οποίας προϊσταται ανέλαβε πρωτοβουλίες για την κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης εν αγνοία της δημοτικής αρχής!
«Ο νόμος με τον οποίο κηρύσσεται ως αρχαιολογικός χώρος ο ενεργός οικισμός της Μεσαιωνικής Πόλης έχει σημαντικά ευεργετήματα. Τα μειονεκτήματα που ανακύπτουν όπως αυτό του ζητήματος των εμπορικών μισθώσεων μπορούμε να τα πολεμίσουμε» δήλωσε χθες στη «δ» ο κ Γιαννακάκης επισημαίνοντας παραπέρα ότι «και η Λίνδος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος χωρίς να υπάρξουν επιπτώσεις για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί».
Ο κ Γιαννακάκης επεσήμανε παραπέρα ότι θα πρέπει να γίνει πλήρης καταγραφή των επιπτώσεων της απόφασης αλλά και των θετικών αποτελεσμάτων της ενώ χαρακτήρισε εσφαλμένη τη θέση που εξέφρασε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο κ Σ. Καραγιάννης για την υποβολή αιτήματος στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ακύρωση της απόφασης που έχει εκδοθεί.
Παράγοντες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης θεωρούν ότι μετά τη κήρυξη της Μεσαιωνικής Πόλης ως αρχαιολογικού χώρου με δεδομένο ότι πρόκειται για οικισμό και στην ουσία για πόλη, όπως έχει χαρακτηριστεί από την Unesco, θα ακολουθήσει απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού με το οποίο θα καθορίζονται χρήσεις σε συγκεκριμένο χωροταξικό πλαίσιο επισημαίνοντας ότι ήδη η υπηρεσία έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις της!
Παρότι συγκεκριμένα η λήψη απόφασης παραγόντων της Μεσαιωνικής Πόλης για την χωροταξική κατανομή των χρήσεων εντός των τειχών και η συγκεκριμένη πρόταση δεν έτυχε επεξεργασίας από την πολιτική ηγεσία του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο και δεν εξετάστηκε από το πολιτικό συμβούλιο και το συμβούλιο ανάπτυξης του δήμου, οι διαδικασίες όπως διαφαίνεται έχουν ήδη ξεκινήσει εν αγνοία των καθύλην αρμόδιων!
Μέχρι εγκρίσεως βέβαια των προτάσεων της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και έκδοσης της οποιασδήποτε απόφασης του Υπουργού για τις χρήσεις εντός του αρχαιολογικού πλέον χώρου εφαρμογή βρίσκει η αρχαιολογική νομοθεσία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εμπορικές μισθώσεις και τη λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πόσο μάλλον όταν το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι πλέον οι μόνες χρήσεις που επιτρέπονται είναι αυτές που συνοδεύουν την αμιγή κατοικία.
Οι ίδιοι παράγοντες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, που εισηγήθηκε και επεδίωξε όπως προείπαμε την έκδοση της απόφασης – «βάμβα» του Υπουργού Πολιτισμού, επισημαίνουν μάλιστα ότι μετά την έκδοση του νέου αρχαιολογικού νόμου και της απόφασης της Unesco η έκδοση της ως άνω απόφασης είχε καθυστερήσει και η τοπική αρχαιολογική αρχή δεν είχε κινήσει τις διαδικασίες της κήρυξης την οποία προκάλεσε με αδιάκοπες παρεμβάσεις της η δημοτική υπηρεσία!!
Στο μεταξύ πέραν του ενημερωτικού υπομνήματος για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της Μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου που απέστειλε ο κ Γιαννακάκης στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον Ιούνιο του 2008 ζητώντας την δρομολόγηση λύσεως στο θέμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι η διαδικασία για την κήρυξή της ως αρχαιολογικού χώρου ήταν εν γνώσει της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής πόλης, ένα νέο κείμενο έρχεται να καταδείξει τις προθέσεις και την πολιτική που ακολουθούσε η ίδια υπηρεσία εν αγνοία των πολιτικών προϊσταμένων της.
Την 24η και 25η Απριλίου 2009 πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένα η 7η Συνδιάσκεψη Περιφερειακών Νησιωτικών Τμημάτων του ΤΕΕ με θέμα την Πολιτιστική – Αρχιτεκτονική Κληρονομιά και το Περιβάλλον.
Στη Συνδιάσκεψη παράγοντες της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης εισηγήθηκαν την «διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς» αναφερόμενοι συγκεκριμένα σε σχετικές πρωτοβουλίες που ανελήφθησαν στη Μεσαιωνική Πόλη.
Τονίζονται στην εισήγηση μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η εκλογή μίας τοποθεσίας στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θεωρείται μεγάλη διάκριση και τιμή για μία πόλη να έχει ένα μνημείο ή ολόκληρο το ιστορικό της κέντρο στην λίστα. Από την κήρυξη αυτή όμως απορρέουν υποχρεώσεις διαφύλαξης, διαχείρισης, και ελέγχου»… «Η ιδιαιτερότητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου πηγάζει από το μνημειακό χαρακτήρα της ως κηρυγμένη πόλη παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, αλλά και από το γεγονός ότι αποτελεί ζωντανό οικιστικό σύνολο το οποίο φιλοξενεί λειτουργίες κέντρου πόλης. Η ανάγκη προστασίας της λοιπόν είναι συνεχής και επιτακτική. Οι ενέργειες όσον αφορά στο στρατηγικό σχεδιασμό, πρέπει να στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με σεβασμό στη μοναδικότητα της εν λόγω πολεοδομικής ενότητας. Η κοινωνική και πολιτισμική ιδιαιτερότητα της, πρέπει να αποτελέσει τη βάση έτσι ώστε να παραμείνει μια ενεργή πολεοδομική ενότητα της πόλης της Ρόδου και να μην περιοριστεί σε ένα αξιοθέατο αναψυχής. Ωστόσο, σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού, είναι φανερό ότι η πόλη δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ποιοτικού επισκέπτη».
Στην πορεία αποκαλύπτεται το επιχειρησιακό σχέδιο της υπηρεσίας προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα που περιέγραψε παραπάνω.
Τονίζονται μεταξύ άλλων στο σκέλος της εισήγησης που αφορά την ανάδειξη του συνόλου της Μεσαιωνικής Πόλης και συγκεκριμένα της ανάπλασης και αποκατάστασης του δομημένου κελύφους και της αξιοποίησης των ελεύθερων χώρων επισημαίνεται η ανάγκη της κήρυξης της Μεσαιωνικής Πόλης ως «αρχαιολογικού χώρου» σύμφωνα με τα άρθρα 2 και 14 του Ν. 3028/ 2002 ΦΕΚ 153Α της 28-06-02!!.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sinechizete-o-thorivos-gia-ti-meseoniki-poli/