Συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων

Την συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του προσωρινά κρατούμενου πρώην διευθυντή του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας Καρπάθου κ Αθανασίου Τζουβάρα μέχρι του ποσού των 6 εκατ. ευρώ και τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της ξενοδοχειακής εταιρείας με την επωνυμία Φωκίας ΑΕ στην οποία είναι μέτοχος μέχρι του ποσού των 2.500.000 ευρώ διέταξε χθες με τις υπ’ αρίθμ. 1149 και 1150/2009 αποφάσεις που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου σε ικανοποίηση σχετικών αιτήσεων της Αγροτικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρώτης αποφάσεως ο κ. Τζουβάρας πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας στην Κάρπαθο έχοντας αποκτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών τους έπειθε να τοποθετήσουν τα χρήματα τους σε πράξεις Repos με συμφωνία επαναγοράς και τους εξέδιδε πλαστά έγγραφα δήθεν αγοράς πράξεων Repos. Από το έτος 2002 και εντεύθεν φέρεται να έχει υπεξαιρέσει 5.890.000 ευρώ από 59 πελάτες.
Επισημαίνεται δε ότι ο Τζουβάρας διατηρούσε προσωπικό λογιστήριο στην τράπεζα (!) ενώ τονίζεται ότι έχει ήδη αναγνωρίσει εγγράφως την υπεξαίρεση ποσού 1.255.800 ευρώ.
Με τη δεύτερη απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο αφού κάνει μνεία στα περιστατικά που πιθανολογεί ως πραγματικά και που προαναφέρθηκαν αναφέρει επιπροσθέτως ότι από τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν πιστώθηκε ταμιευτικός λογαριασμός συνεταίρου του Τζουβάρα με το ποσό του 1.237.739,59 ευρώ ενώ από την άρση του απορρήτου των καταθέσεων της εταιρείας σε λογαριασμό της ΕΤΕ προέκυψε ότι στο διάστημα από 19 Ιουνίου 2008 έως 22 Ιανουαρίου 2009 έχουν κατατεθεί 2.350.000 ευρώ που πιθανολογεί ότι προέρχονται από τα χρήματα της υπεξαίρεσης.
Στο μεταξύ ξεκίνησε από τον Ανακριτή του Α’ τμήματος Ρόδου η διαδικασία λήψεως καταθέσεων από τραπεζικούς υπαλλήλους-μάρτυρες κατηγορίας στο σκάνδαλο που εκτυλίχθηκε στο υποκατάστημα της ίδιας τράπεζας στον Αρχάγγελο.
Υπενθυμίζουμε ότι η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για κακουργηματική απάτη, για άμεση συνέργεια σε κακουργηματική υπεξαίρεση και για κακουργηματική πλαστογραφία σε βάρος των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση που έγινε αφορμή για να θέσει τέρμα στη ζωή του ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας την 18η Nοεμβρίου 2003.
Tην 18η Nοεμβρίου 2003 ο προϊστάμενος του Kεντρικού Yποκαταστήματος της Aγροτικής Tράπεζας στη Pόδο συνοδευόμενος από ελεγκτή της Eπιθεώρησης της Tράπεζας από την Aθήνα είχαν ενημερώσει τον διευθυντή του υποκαταστήματος Aρχαγγέλου ότι επρόκειτο να ξεκινήσει ο ετήσιος τακτικός έλεγχος.
Ο 49χρονος έσπευσε τότε να εγκαταλείψει το υποκατάστημα, ενημερώνοντας μια υπάλληλο ότι έπρεπε να μεταβεί στο Kέντρο Yγείας Aρχαγγέλου για εξέταση διότι δεν αισθανόταν καλά. Η ώρα πέρασε και ο 49χρονος δεν απαντούσε στις συνεχείς κλήσεις που του έκαναν υπάλληλοι από την Tράπεζα. Περί ώραν 12.30 της ίδιας ημέρας βρέθηκε νεκρός από ιερέα στην Mονή Σκιάδι. Δίπλα του βρέθηκε μια φιάλη ουίσκι, ένα κουτί από το φυτοφάρμακο “Methonate” και μια τρισέλιδη επιστολή.
Στην επιστολή αυτή ο αυτόχειρας ζητούσε συγγνώμη για την απόφαση να θέσει τέρμα στη ζωή του από την οικογένεια του, απεκάλυπτε πτυχές της προσωπικής του ζωής που δεν ήταν γνωστές και έκανε αναφορά σε παρατυπίες στις οποίες προέβη κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Από την επιθεώρηση που ακολούθησε διαπιστώθηκαν παράνομες εκταμιεύσεις χρημάτων από λογαριασμούς δανειακής σύμβασης, παράνομοι δανεισμοί και παράνομη διακίνηση επιταγών αλλά και διάπραξη αδικημάτων με συνάλλαγμα.