Σειρά μέτρων για την πλήρη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων 66 ξενοδοχειακών μονάδων σε εισφορές γης ή μετατροπής αυτών σε χρήμα εισηγήθηκαν χθες στο δημοτικό συμβούλιο η Νομική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, ενόψει της συζήτησης του θέματος στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την 24η Οκτωβρίου 2013.
Προτείνεται συγκεκριμένα η επιτάχυνση και η έγκαιρη ολοκλήρωση των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία διαδικασιών, ενώ τονίζεται ότι η άρνηση και μη προσέλευση των ξενοδόχων αποτελεί λόγο ανάκλησης των οικοδομικών αδειών.
Πιο συγκεκριμένα για τους υπόχρεους, στους οποίους εκδόθηκε απόφαση μετατροπής σε χρήμα, αλλά αιτούνται η υποχρέωσή τους να αποδοθεί σε γη, προτείνεται με νεώτερο έγγραφο της υπηρεσίας δόμησης να ζητηθεί η υποβολή Σχεδίου Γενικής Διάταξης με την παραχωρούμενη γη.
Σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν μη ορθές αποφάσεις είτε λόγω εσφαλμένου υπολογισμού των οφειλόμενων εισφορών, είτε λόγω αναρμοδιότητας, είτε λόγω έλλειψης αίτησης του ενδιαφερόμενου, προτείνεται να επιλαμβάνεται η υπηρεσία δόμησης για την διόρθωση προς το ορθόν και να ακολουθήσει η νόμιμη διαδικασία.
Σε περιπτώσεις εσφαλμένων συμβολαιογραφικών πράξεων για παραχώρηση σε κοινή χρήση, προτείνεται να επιληφθεί εκ νέου η υπηρεσία δόμησης με αποστολή εγγράφων, γνωστοποιώντας στους υπόχρεους την αναγκαιότητα επανασύνταξης των συμβολαιογραφικών πράξεων, όσον αφορά την παραχώρηση κατά κυριότητα και όχι κατά χρήση.
Σε περιπτώσεις που δεν εφαρμόστηκε η διαδικασία της υποχρέωσης σε γη ή χρήμα και εντάχθηκαν στις διατάξεις του Ν.4014/2011 ή θα ενταχθούν στον Ν.4178/2013 «περί αυθαιρέτων κατασκευών» και έχουν δυνατότητα επανέκδοσης οικοδομικής άδειας στα επόμενα τρία έτη, προτείνεται να διευθετηθεί άμεσα η υποχρέωση της οφειλής σε εισφορά ή χρήμα, με τα δεδομένα της αρχικής οικοδομικής άδειας.
Προτείνεται επιπλέον προς άρση κάθε μεροληπτικής αδικίας και της στέρησης οικονομικών πόρων και έργων εις βάρος του Δήμου Ρόδου αλλά και για αποκατάσταση της άνισης και μη ισότιμης αντιμετώπισης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, κυρίως δε της τήρησης της νομιμότητας στην εφαρμογή των πολεοδομικών διατάξεων, να προβεί ο Δήμος σε ενέργειες για την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της φωτογραφικής διάταξης με την οποία καταργήθηκε η υποχρέωση για μερίδα ξενοδόχων της Ιξιάς και του Φαληρακίου, μη αποκλειόμενης της προσφυγής στα αρμόδια δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με την εισήγηση που διανεμήθηκε χθες στους δημοτικούς συμβούλους, από τον έλεγχο της Νομικής Υπηρεσίας και της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των ξενοδοχείων που δεν έχουν καταβάλει την οφειλόμενη εισφορά γης σε χρήμα είναι 66 με συνολική εισφορά περίπου 600.000 τ.μ.
Πιο συγκεκριμένα αφορά:
– 18 ξενοδοχειακές μονάδες στον πρώην Δήμο Καλλιθέας με συνολική εισφορά σε γη 231.967,27 τ.μ.,
-7 στον πρώην Δήμο Ιαλυσού με συνολική εισφορά σε γη 139.201,83 τ.μ. συν της εισφοράς του ξενοδοχείου Mira Mare της οποίας εκκρεμεί ο υπολογισμός
-16 στον πρώην Δήμο Αφάντου με συνολική εισφορά σε γη 64.866,90 τ.μ.
-Μία στον πρώην Δήμο Αρχαγγέλου με εισφορά σε γη 5.308,23 τ.μ.
-Μία στον πρώην Δήμο Πεταλουδών με εισφορά 2.631,80 τ.μ.
-Μία στον πρώην Δήμο Καμείρου με εισφορά 8.897,88 τ.μ
-10 στον πρώην Δήμο Λινδίων με συνολική εισφορά 36.231,72 τ.μ.
-11 στον πρώην Δήμο Νότιας Ρόδου με συνολική εισφορά σε γη 101.736,01 τ.μ.
-Μία στον πρώην Δήμο Ροδίων με εισφορά 10.200,00 τ.μ.
Για τις εν λόγω 66 ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εκδοθεί 27 αποφάσεις Νομάρχη για μετατροπή της εισφοράς σε χρήμα, τέσσερις (4) αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου στο πλαίσιο του νέου Δήμου Ρόδου, καθώς και μία απόφαση αντιδημάρχου.
Σημειώνεται ότι από το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων είναι:
-17 περιπτώσεις που τηρούνται οι προϋποθέσεις για να ολοκληρώσει ο Δήμος τη διαδικασία της εισφοράς, με συνολική εισφορά 129.563,21 τ.μ. εκ των οποίων 7.900,45 τ.μ. είναι σε γη.
– 14 περιπτώσεις, όπου τα δεδομένα είναι ελλιπή και πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, με συνολική εισφορά 135.988,34 τ.μ.
– 16 περιπτώσεις, όπου δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για εισφορά, με συνολική εισφορά 79.452,13 τ.μ.
-16 περιπτώσεις στις περιοχές της Ιξιάς και του Φαληρακίου, που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 και απαλλάσσονται από την υποχρέωση της εισφοράς, με συνολική εισφορά 243.652,36 τ.μ.
Σημειωτέον ότι σε μία περίπτωση στην Ιξιά έγινε συμβολαιογραφική πράξη όπου παραχωρείται γη έκτασης 3.530,00 τ.μ. και εκδόθηκε η υπ. αρ. πρωτ. 7192/21-09-2010 απόφαση, όπου οριζόταν η οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα, όμως δεν δύναται να εισπραχθεί σε εφαρμογή της παραπάνω διάταξης.
-Τρεις περιπτώσεις, που έχουν κάνει συμβολαιογραφική δήλωση ή πληρεξούσιο για το σύνολο της εισφοράς τους, με συνολική εισφορά 11.922,80 τ.μ. Σημειώνεται ότι το σύνολο εισφορών σε γη είναι 23.353,25 τ.μ.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της φωτογραφικής διάταξης με την οποία απαλάσσονται ξενοδοχειακές μονάδες της Ιξιάς και του Φαληρακίου, που ευνοήθηκαν με αυξημένους συντελεστές δόμησης, από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς γης σε χρήμα, η δημοτική αρχή εντοπίζει τα εξής:
-Στέρηση του Δήμου παραχώρησης γης 244 περίπου στρεμμάτων (επί συνόλου 600) αναλόγου αξίας ως οφειλή, που μεταφράζονται σε έργα υποδομής και τεχνικού και κοινωνικού εξοπλισμού προς τους πολίτες της Ρόδου και των ξένων επισκεπτών. Πιο συγκεκριμένα αφορά 7 ξενοδοχεία που οφείλουν εισφορά στην περιοχή της Ιξιάς με συνολική οφειλή εισφοράς 139.201,83 τ.μ., καθώς και 9 ξενοδοχεία στην περιοχή Φαληρακίου που οφείλουν εισφορά, με συνολική οφειλή 104.450,53 τ.μ.
– Η διάταξη αυτή προσβάλλει την αρχή της ισότητας καθόσον υποχρέωση για εισφορά έχουν οι ξενοδόχοι στην υπόλοιπη περιοχή, χωρίς να υπάρχει κανένα γενικό συμφέρον, που να επιτρέπει την ανισότητα αυτή και οπωσδήποτε δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των ξενοδόχων αφού η οικονομική υποχρέωση επιβάλλεται σε ένα μέρος των ξενοδόχων, που μάλιστα δραστηριοποιούνται σε περιοχές με μικρότερο συντελεστή δόμησης.
– Η ίδια η κατάργηση της παραπάνω διάταξης των εν λόγω περιοχών Φαληρακίου και Ιξιάς από τις προβλεπόμενες εισφορές, μαρτυρεί περίτρανα την μέχρι σήμερα ισχύ της, την οποία αμφισβητούσαν επίμονα επί μακρόν, κερδίζοντας χρόνο για την εξάλειψή της.
– Παράνομες Διοικητικές Πράξεις όπως εν προκειμένω (σε άπασες τις περιπτώσεις) και δη, όπου η οφειλή επιβάλλεται για Δημόσιο συμφέρον, η Διοίκηση δύναται οποτεδήποτε χωρίς τον περιορισμό του εύλογου χρόνου δηλ. της πρώτης πενταετίας να ανακαλέσει αυτές.
– Σ΄όλες τις περιπτώσεις που από παραλείψεις της Διοίκησης χορηγήθηκε η παρέκκλιση των πέρα των 4.000 τ.μ. δόμησης που έδωσε στους ξενοδόχους πρόσθετο συντελεστή δόμησης, σαφέστατα οι εν λόγω οικοδομικές άδειες πάσχουν ως προς την νομιμότητα και προφανώς δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και εμπράγματα δικαιώματα αφού δεν εκδόθηκε η εκ των προτέρων υποχρέωση τους για παραχώρηση τμήματος γης ή την μετατροπή της σε χρήμα υπέρ του Δήμου. Ως εκ τούτου η επί πλέον επιφάνεια είναι αυθαίρετη και κατεδαφιστέα και υποχρεούται η υπηρεσία δόμησης να προβεί στην επιβολή κυρώσεων με πρωτόκολλα αυθαιρέτων (εκθέσεις αυτοψίας) και πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ακόμα και στην ανάκληση τους σύμφωνα με την Α.Ν. 261/68, εκτός και αν προβούν στην ρύθμιση – τακτοποίηση κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4178/2013, που σαφέστατα το κόστος υπαγωγής θα είναι πολλαπλάσιο της προβλεπόμενης οφειλής.