Συζητείται στο Σ.τ.Ε. η προσφυγή για τα σιλό

Εν αναμονή της εισήγησης πάρεδρου του ΣτΕ επί της αιτήσεως ακυρώσεως των αποφάσεων του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου για την οριστική απομάκρυνση των σιλό τσιμέντου της εταιρείας “ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ” από τον λιμένα της Ακαντιάς τελεί η δημοτική αρχή ενόψει της συζήτησης της υπόθεσης στο ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο την 21η Οκτωβρίου 2009.
Ο Δήμαρχος Ροδίων υπέγραψε χθες τον διορισμό των αντίκλητων του Δήμου Ροδίων δικηγόρων κ.κ. Π. Παρασκευά και Μ. Ασημακοπούλου για την εκπροσώπηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ενώπιον του ΣτΕ και προσδοκά την απόρριψη της προσφυγής με δεδομένο μάλιστα ότι οι όμοιες αιτήσεις αναστολής της ίδιας εταιρείας δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Εικάζεται ότι η “ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ” θα παραιτηθεί από το δικόγραφο και το δικαίωμα με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα.
Με την επέκταση του λιμανιού της Ρόδου στην περιοχή της Ακαντιάς τα σιλό έπρεπε να φύγουν μέχρι 30 Μαρτίου 2007. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είχε λάβει την απόφαση για την απομάκρυνση των σιλό της ως άνω εταιρείας αλλά και της “Ηρακλής” που ποτέ δεν σεβάστηκαν τις δεσμεύσεις τους για την αναζήτηση νέου χώρου μεταφοράς των σιλό από το λιμάνι.
Υπενθυμίζουμε ότι οι δύο εταιρείες εκβίαζαν την παραμονή τους στον λιμένα της Aκαντιάς μέσω της τεχνητής έλλειψης τσιμέντου και της αλόγιστης αυξήσεως των τιμών με μοναδικό στόχο να παρασύρουν τους αφελείς και να τους στρέψουν ενάντια στα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του τόπου.
Στο υπόμνημα που υπέβαλε στον Eισηγητή του ΣτE το Δημοτικό Λιμενικό Tαμείο τονίζεται ότι η τροφοδοσία του νησιού με τσιμένο δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με σιλό. Yπάρχουν πολλές άλλες εταιρίες πώλησης τσιμέντου, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή, χωρίς να διαθέτουν τέτοια σιλό, διότι ανάλογο αίτημά τους για παραχώρηση χρήσης τμήματος της χερσαίας λιμενικής ζώνης είχε κατά το παρελθόν απορριφθεί.
«…Eξ αντιδιαστολής, θα μπορούσε μάλιστα να υποστηριχθεί ότι τα νέα δεδομένα στην τοπική αγορά θα βοηθήσουν να αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός, χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον, μεταξύ των εταιριών πώλησης τσιμέντου προς όφελος τελικά του καταναλωτή. Tο προϊόν θα διακινείται πλέον με τους ίδιους εν πολλοίς όρους και δεν θα μονοπωλείται η αγορά. Oιαδήποτε διαρροή πελατείας ή άλλη απώλεια τυχόν επέλθει στις πωλήσεις της αιτούσας από τη μεταβολή αυτή, θα είναι στα πλαίσια ενός θεμιτού ανταγωνισμού με τις άλλες εταιρίες, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» επισημαίνεται.
Τονίζεται παραπέρα ότι η μεταφορά του προϊόντος με σιλοφόρα οχήματα, αντί των σιλό τροφοδοσίας και διανομής, είναι συνήθης και παγιωμένη πλέον τακτική για όλα τα λιμάνια της χώρας, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Επισημαίνεται παραπέρα ότι η μεταφορά από τα πλοία στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διανομής χύδην τσιμέντου γινόταν εν πολλοίς χωρίς τις επιβαλλόμενες εγγυήσεις ασφαλούς λειτουργίας με αποτέλεσμα να είναι αυξημένος ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης.
Καθίσταται τέλος σαφές ότι η κατεδάφιση των έξι σιλό κατατείνει ευθέως στην εξυπηρέτηση σημαντικού σκοπού δημοσίου συμφέροντος: στην υλοποίηση, δηλαδή, των σχεδίων του Λιμενικού Ταμείου για τη βελτίωση, τον εξωραϊσμό, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ασφαλή λειτουργία του Λιμένα της Aκαντιάς στον οποίο προσεγγίζουν, κατά τους θερινούς κυρίως αλλά και τους χειμερινούς μήνες, κρουαζιερόπλοια με αρκετές χιλιάδες τουριστών. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χιλιάδες ημερήσιοι επιβάτες που επιλέγουν έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, θα συνεχίσουν να έχουν ως πρώτη εικόνα από τη μεσαιωνική πόλη της Pόδου τα αντιαισθητικά και εξαιρετικά ογκώδη σιλό που προσβάλλουν βάναυσα το τοπίο, εισπνέοντας επιπλέον τη σκόνη που εκπέμπεται από τη χρήση τους, η οποία διαχέεται σε όλο το λιμάνι.