Συζητήθηκαν τα προβλήματα με τσιγγάνους – λαθρομετανάστες

Σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος των λαθρομεταναστών και των αθιγγάνων και τον συντονισμό των ενεργειών ώστε να βρεθεί οριστική και ριζική λύση στο πρόβλημα, πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχιακό Μέγαρο με πρωτοβουλία του δημάρχου Ροδίων Χατζή Χατζηευθυμίου.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Μεσοδιακάκης, ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Αργυρίου, ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Αυγερινού, ο αντινομάρχης Δωδεκανήσου κ. Φώτης Χατζηδιάκος -εκπροσωπώντας το Νομάρχη κ. Γ. Μαχαιρίδη, ο Νομικός Σύμβουλος του δήμου Ροδίων κ. Θόδωρος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης και ο κ. Δημήτρης Λερογιάννης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου.
Να σημειωθεί ότι δεν παρουσιάστηκε εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Ρόδου.
Η θέση του δήμου Ροδίων
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος κ. Χ. Χατζηευθυμίου, υπογράμμισε: “Το πρόβλημα έχει δύο σκέλη· το ένα έχει να κάνει με τους λαθρομετανάστες και το άλλο με τους αθίγγανους, οι οποίοι έρχονται στην Ρόδο για να εκμεταλλευτούν την κίνηση των θερινών μηνών -και δεν ομιλώ για εκείνους που είναι εγκατεστημένοι χρόνια εδώ. Γι’ αυτούς, είναι γνωστό ότι έχει συσταθεί συνεργείο με τη συμμετοχή της νομαρχίας, της ΕΛΑΣ, του λιμεναρχείου και της δημοτικής αστυνομίας που ελέγχουν τα στοιχεία οποιουδήποτε αποβιβάζεται στο λιμάνι. Αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα και τιμολόγια προχωρούν ακόμη και σε κατάσχεση εμπορευμάτων. Αυτό λειτουργεί και ως μέτρο αποτροπής, θα έλεγα. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με τους λαθρομετανάστες από τους οποίους ούτε η Ρόδος έχει καταφέρει να ξεφύγει…”
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες όλων των τοπικών αρχών για την αποτροπή των φαινομένων και την αντιμετώπιση της κατάστασης, αν και το πρόβλημα πρέπει να τεθεί στην πραγματική του διάσταση, αφού όσοι έρχονται στο νησί επιδίδονται σε έκνομες ενέργειες όπως η επαιτεία, δημιουργώντας προβλήματα. Όπως ανέφερε, η εικόνα της πόλης με τους επαίτες δεν περιποιεί τιμή για τη Ρόδο που είναι μια ευρωπαϊκή πόλη. “Δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν περιορίζεται το φαινόμενο, αφού όσοι συλλαμβάνονται δεν τιμωρούνται. Οδηγούνται στην εισαγγελία, αφήνονται ελεύθεροι και προσδιορίζεται δικάσιμος μετά από ενάμιση χρόνο, με συνέπεια να δημιουργούνται πλείστα όσα κοινωνικά προβλήματα”.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην προχθεσινή πρωτοβουλία του δήμου Ροδίων να συγκεντρώσει 18 Αφγανούς λαθρομετανάστες και να τους επιβιβάσει στο πλοίο για τον Πειραιά, ως μοναδική ενδεδειγμένη λύση.
Όσον αφορά τους αθίγγανους που είναι μόνιμα εγκαταστημένοι στη Ρόδο για τους οποίους υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την παραβατική τους συμπεριφορά στην περιοχή του Καρνάγιου κ.λπ. τόνισε πως τελικά “μόνοι κατηγορούμενοι είναι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης γι’ αυτή την κατάσταση” για να προσθέσει: “Έχουμε συμπληρώσει υπόμνημα για να το καταθέσω στον εισαγγελέα την προσεχή Δευτέρα, αφού είμαι κατηγορούμενος μαζί με τον κ. Περιφερειάρχη, διότι δεν προστατεύω τους αθίγγανους!”
Αναφέρθηκε μάλιστα σε μια περιοχή η οποία μπορεί να παραχωρηθεί από την ΚΥΔ στ’ Ασγούρου προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι αθίγγανοι, αλλά βρίσκει αντιδράσεις από μεγάλο αριθμό κατοίκων της περιοχής που δεν τους θέλουν, διότι εκτιμούν ότι αφενός θα μειωθεί η αξία των περιουσιών τους και αφετέρου θα σημειωθούν παραβατικές συμπεριφορές. Ο δήμαρχος Ροδίων υπογράμμισε ότι είναι καλύτερο ‘να περιοριστούμε στις δικές μας στενές αρμοδιότητες να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί οι έλεγχοι και για τους λαθρομετανάστες και για τους αθίγγανους που έρχονται από άλλες περιοχές’ ενώ ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην επαιτεία και στην παραβατική συμπεριφορά που εκδηλώνουν: “Το μέτρο που τους αποτρέπει είναι όταν συλλαμβάνονται να απελαύνονται από την Ρόδο. Οποιαδήποτε άλλη ποινή δεν λειτουργεί. Ειδικά όταν συλλαμβάνονται μικρά παιδιά να μεταφέρονται στο ορφανοτροφείο κι αν θέλουν να τα παραλαμβάνουν οι γονείς τους, να έρχονται εκεί και να απελαύνονται. Είναι η μόνη λύση”.
Η Νομαρχία Δωδεκανήσου
Μιλώντας εκ μέρους της Νομαρχίας, ο αντινομάρχης κ. Φ. Χατζηδιάκος επισήμανε: “Όπως ξέρετε είναι 3 οι ομάδες αθιγγάνων, εγκατεστημένοι στο Καρνάγιο, σε ένα οικόπεδο και στην Μέγγαβλη. Η αρμοδιότητα για την εγκατάσταση των αθιγγάνων έχει περιέλθει στον δήμο όσον αφορά την υπόδειξη του χώρου. Από εκεί και πέρα την πρωτοβουλία έχει ο περιφερειάρχης. Όμως υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: οι κάτοικοι στις περιοχές που υποδεικνύονται, δεν συμφωνούν με την μεταφορά των αθιγγάνων εκεί. Κι αυτό είναι κατανοητό είτε επειδή δημιουργούν προβλήματα με τον τρόπο ζωής τους, είτε με την παραβατική τους συμπεριφορά”.
Ο κ. Χατζηδιάκος επισήμανε ότι ακόμη και αν τους μεταφέρουν σε ένα άδειο στρατόπεδο θα θεωρηθεί ότι δημιουργείται ‘γκέτο’ ενώ κάποια στρατόπεδα που έχουν αδειάσει είναι στα διοικητικά όρια των δήμων Ιαλυσού και Καλλιθέας. Ωστόσο, η ΝΑΔ μπορεί να εξετάσει κάποιες εκτάσεις που είναι διαθέσιμες. Ο αντινομάρχης έθεσε ακόμη μια άλλη παράμετρο για τους αθίγγανους που κυκλοφορούν χωρίς να έχουν άδειες για πλανόδιο εμπόριο σε σημείο που να λειτουργεί έτσι σε βάρος και άλλων συμπολιτών μας.
Η Περιφέρεια και η ΕΛΑΣ
Ο κ. Λερογιάννης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση τόσο στη λαθρομετανάστευση όσο και στους πλανόδιους αθίγγανους, λέγοντας: “Θα πρέπει κάποτε οι κάτοικοι να ευαισθητοποιηθούν με την σειρά τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν μπορεί να φταίει συνέχεια ο δήμος, η νομαρχία, η περιφέρεια, η αστυνομία, το λιμεναρχείο. Κάποια στιγμή πρέπει να κάνουν και οι κάτοικοι την αυτοκριτική τους”.
Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γ. Μεσοδιακάκης επισήμανε: “Διαπίστωσα ότι η μετεγκατάσταση των αθιγγάνων έχει τοποθετηθεί σήμερα στη σωστή της βάση. Έχω ενοχληθεί επανειλημμένως από το Συνήγορο του Πολίτη να μην τολμήσω να κάνω τίποτε χωρίς να τους έχω εξασφαλίσει χώρο. Επανειλημμένως, μαζέψαμε τις μητέρες και τα μικρά παιδιά. Τους πηγαίναμε στο δικαστήριο, αφήνονταν ελεύθεροι και την άλλη μέρα ήταν πάλι στα ίδια μέρη. Δεν υπάρχει κατασταλτική θεραπεία στο θέμα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι πρέπει να δημιουργήσετε υποδομές για να συγκεντρώνονται, κι εγώ θα τα μαζεύω τα παιδάκια”. Ξεκαθάρισε ακόμη, ότι η ΕΛΑΣ δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το πλανόδιο εμπόριο.
Ο Λιμενάρχης κ. Αργυρίου μίλησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τόσο για τους λαθρομετανάστες όσο και για το πλανόδιο εμπόριο τονίζοντας ότι οι λιμενικές αρχές κάνουν ό,τι μπορούν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΡ κ. Π. Καραγιάννης τόνισε:
“Οι πλανόδιοι αθίγγανοι αλλά και οι λαθρομετανάστες που έρχονται εδώ, λειτουργούν σε βάρος του στεγασμένου εμπορίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε σε έναν πολύ ευαίσθητο τόπο και είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε σε καθημερινή βάση εξετάσεις στον τουρισμό. Προτείνω
να συσταθεί μία μόνιμη επιτροπή η οποία θα ασχολείται με τα συγκεκριμένα προβλήματα και να συνεδριάζει κάθε μήνα”.

Η απόφαση
Τελικά, αποφασίστηκε να συσταθεί ένα μικτό κλιμάκιο αποτελούμενο από μέλη της ΕΛΑΣ, της δημοτικής αστυνομίας, του λιμεναρχείου, των διευθύνσεων Εμπορίου και Υγείας της νομαρχίας που θα πραγματοποιεί συστηματικούς ελέγχους ενώ θα διατεθεί ένας χώρος στο πρώην ορφανοτροφείο Θηλέων, όπου θα μεταφέρονται τα μικρά παιδιά των αθιγγάνων που θα συλλαμβάνονται. Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι όσον αφορά τους λαθρομετανάστες, θα συλλαμβάνονται και θα μεταφέρονται από τη Ρόδο στον Πειραιά. Τέλος, αποφασίστηκε να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Γιώργος Οικονόμου.