Στην Αγία Γραφή οι ακρίδες αναφέρονται ως η όγδοη πληγή του Φαραώ… Από επιδρομές ακρίδων, που οδήγησαν στη στέρηση κάθε φυτικής παραγωγής, έχουν χάσει τη ζωή τους από την πείνα, μεγάλοι πληθυσμοί, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, από τα προ Χριστού χρόνια ως τα τέλη του 19ου αιώνα.
Σμήνη από τα βλαβερά αυτά έντομα έχουν κατακλύσει φυτικές καλλιέργειες στη Ρόδο, κυρίως στον Αρχάγγελο, όπου είναι εμφανείς ακόμη και από την κεντρική οδό Ρόδου – Λίνδου.
Την άνοιξη, οπότε και αναζητούν τροφή, κινούνται σε εκατομμύρια και προκαλούν τεράστιες καταστροφές στις γεωργικές καλλιέργειες. Οι ακρίδες πετούν με σχετικά αργό ρυθμό, ωστόσο πέφτουν μαζικά σε καλλιέργειες. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρη την καλλιέργεια.
Οι χώρες που υποφέρουν από τα ζώα αυτά έχουν ιδρύσει ειδικά κέντρα για να εντοπίζουν την κατεύθυνση των εντόμων και την προέλευσή τους. Οι μεταναστεύσεις των ακρίδων γίνονται σε ακαθόριστο χρόνο κι έτσι η έλευσή τους δεν μπορεί να προβλεφθεί. Η καταπολέμησή τους γίνεται με ψεκασμό και όργωμα, για να καταστραφούν τα αυγά και οι προνύμφες. Επίσης, για να αποσοβηθεί η μετανάστευση, γίνεται χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Οι κάτοικοι κυρίως της Αρχαγγέλου έχουν τρομοκρατηθεί. Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος Αρχάγγελου Ρόδου κ Βίκυ Γέροντα, ήδη οι τοπικές αρχές έχουν προχωρήσει σε ψεκασμούς, ενώ για το θέμα έχει ενημερωθεί η Νομαρχία και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.
Οι ζημιές σε καλλιέργειες – κυρίως – φυτών είναι τεράστιες, καθώς είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλα σμήνη από ακρίδες κάνουν την εμφάνισή τους στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργιών για τους κατοίκους του νησιού, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και αυτό γιατί το κλίμα της Ρόδου είναι πολύ διαφορετικό από αυτό των χωρών του εξωτερικού, όπου συναντώνται επιδρομές ακριδών.
Οι βροχές δεν είναι τόσο συχνές, ούτως ώστε οι ακρίδες να πολλαπλασιάζονται, ενώ διαπιστώθηκε ότι και οι ουσίες που παράγουν και απελευθερώνουν οι ακρίδες, τόσο κατά την μετακίνησή τους, όσο και κατά την πέψη της τροφής τους είναι μικρές σε ποσότητα και χωρίς κανέναν απολύτως κίνδυνο.
Πιστεύεται ότι το σμήνος των ακρίδων έφθασε από την Αφρική, υποβοηθούμενο και από ευνοϊκούς ανέμους.
Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Γεωργίας έχουν τεθεί πάντως σε επιφυλακή. Σε εγκύκλιο που εξέδωσε προχθές ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης κ Βασίλης Σοφός αναφέρονται τα εξής
Μετά την εμφάνιση πληθυσμών ακρίδων σε διάφορες περιοχές των Δήμων του νησιού της Ρόδου, σας γνωρίζουμε ότι για την αντιμετώπιση τους είναι εγκεκριμένα τα ακόλουθα σκευάσματα:
1. ΚΑΡΑΤΕ with Zeon technology 10 CS (δραστική ουσία lambda-cyhalothrin).
Δόσεις 12,5 κ.εκ. σκευάσματος/ 100 λίτρα ψεκ. Υγρού
2. DESIS 2,5 EC (δραστική ουσία: deltamethrin).
Δόσεις 30-50 κ.εκ. σκευάσματος/100 λίτρα ψεκ. υγρού.
Τρόπος ψεκασμού
– Οι ψεκασμοί γίνονται στις κηλίδες των ακρίδων και γύρω από αυτές όταν τα άτομα των ακρίδων είναι μικρά.
– Οι ψεκασμοί γίνονται τις πολύ πρωινές ώρες που οι ακρίδες έχουν μικρή κινητικότητα.
Είναι αυτονόητο ότι κατά τη χρήση των σκευασμάτων θα πρέπει να τηρούνται με σχολαστικότητα οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φαρμάκων και οι προφυλάξεις που αναγράφονται σε ιδιαίτερο πλαίσιο με πορτοκαλί φόντο.
Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση.
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΒΑΣ. ΣΟΦΟΣ
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΤΕΘΗ
ΣΤΟΝ κ. Κ. ΚΙΛΤΙΔΗ
Θέματα της αρμοδιότητάς του συζήτησε το βράδυ της Δευτέρας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Κιλτίδης με τον νομάρχη Δωδεκανήσου Γιάννη Μαχαιρίδη, παρουσία του αρμοδίου αντινομάρχη Φώτη Χατζηδιάκου.
Στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του νομάρχη, παρέστη επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Χαράλαμπος Κόκκινος, ενώ ειδικά ζητήματα έθεσαν από την πλευρά τους οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Γεωργίας Βασίλης Σοφός, της Κτηνιατρικής Ηλίας Οικονομίδης και Αλιείας κα Μ. Φωτάκη.
Έντονος ήταν ο προβληματισμός για τον υπερπληθυσμό ακριδών σε περιοχές της Ρόδου, σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα για διασφάλιση πόρων και μέσων για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σοβαρό.
Ρητή ήταν η διαβεβαίωση του κ. Κιλτίδη για χορήγηση νέων αδειών σε επαγγελματίες αλιείς και επέκταση χωρητικότητας των σκαφών παράκτιας αλιείας, με πρώτη προτεραιότητα τα νησιά του βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, απ’ όπου τέθηκε το σχετικό αίτημα.
Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για ζητήματα που απασχολούν τους καλλιεργητές και το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων.
Για τα ανεπιτήρητα ζώα, ξεκαθαρίστηκε ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να εφαρμοστεί πρόγραμμα εκτακτικοποίησης βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, πλην της περίπτωσης να χαρακτηριστούν «επικίνδυνα» για την δημόσια ασφάλεια και επιζήμια για το περιβάλλον και τον δασικό πλούτο της περιοχής.
Τέλος, ειδική αναφορά έγινε στο μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, με επιπτώσεις στους ελέγχους της αγοράς, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού.
Ο κ. Κώστας Κιλτίδης τόνισε πως υπάρχει καλή συνεργασία με την Νομαρχία Δωδεκανήσου, δεσμευόμενος ότι θα προωθήσει λύσεις στα ζητήματα που τέθηκαν.