Με άσχημους οιωνούς ξεκίνησε και το νέο δικαστικό έτος εξαιτίας της αδυναμίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να στελεχώσει τις δικαστικές υπηρεσίες στη ζώνη ευθύνης του Πρωτοδικείου της Ρόδου με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να λειτουργούν οριακά λόγω έλλειψης προσωπικού.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι ο νεοδιορισθείς Ειρηνοδίκης Καρπάθου παραμένει χωρίς γραμματειακή υποστήριξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία της μοναδικής δικαστικής υπηρεσίας του νησιού.
Σχεδόν ταυτόχρονα με την ανάληψη των καθηκόντων της συνταξιοδοτήθηκε η μοναδική γραμματέας του Ειρηνοδικείου Καρπάθου (ΦΕΚ ΓΊ139/23-10-2012) και έκτοτε το Υπουργείο δεν κάλυψε τη θέση!
Υπάλληλοι του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Ρόδου αναγκάζονται εκ περιτροπής να καλύπτουν το συγκεκριμένο κενό, ενώ, παρότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον στα πλαίσια της μετακίνησης υπαλλήλων ΟΤΑ για την πλήρωση κενών θέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης από συγκεκριμένο υπάλληλο με καταγωγή από το νησί, η αίτησή του δεν ικανοποιήθηκε!
Σημειώνεται ότι η υπάλληλος που συνταξιοδοτήθηκε υπηρετούσε στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου από το έτος 1981, μόνη της.
Στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου εκδικάζεται μεγάλος όγκος υποθέσεων του Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου, ενώ πραγματοποιούνται και μεταβατικές έδρες με υποθέσεις Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου στη νήσο Κάσο. Επίσης τέσσερις φορές το χρόνο συνεδριάζουν μεταβατικά δικαστήρια (μονομελές Πλημ/κείο, Τριμελές Πλημ/κείο και Μονομελές Πολιτικό Ρόδου) στα οποία η γραμματέας εξυπηρετούσε στην εκκαθάριση των ποινών και στην κατάθεση των εφέσεων.
Ηδη από την αύξηση της αρμοδιότητας λόγω ποσού (ν. 3994/2011), με την εκδίκαση των υποθέσεων του ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα), με τις προσημειώσεις που πλέον εκδικάζονται στα Ειρηνοδικεία και με τις αλλαγές του Ν. 4055/2012 περί «δίκαιης δίκης», το Ειρηνοδικείο γίνεται το κατ’ εξοχήν δικαστήριο της εκούσιας δικαιοδοσίας, με υποθέσεις που μέχρι σήμερα εκδικάζονταν από τα Μονομελή Πρωτοδικεία.
Ετσι η αποχώρηση της υπαλλήλου, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία του Ειρηνοδικείου, με αποτέλεσμα μόνος του ο Ειρηνοδίκης να είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της υπηρεσίας, καθόσον είναι αντικειμενικά αδύνατον να λειτουργήσει, οπότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος ματαίωσης και παραγραφής των ήδη προσδιορισμένων υποθέσεων, ενώ καμία διαδικαστική πράξη (κατάθεση δικογράφων, έκδοση διαταγών πληρωμής, προσημειώσεων, έκδοση πιστοποιητικών κ.λ.π.) δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Από εκεί και πέρα το ανθρώπινο δυναμικό του Πρωτοδικείου Ρόδου έχει μειωθεί συγκεκριμένα πάνω από το 50% τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής η λειτουργία του και ως εκ τούτου το έργο της απονομής της δικαιοσύνης.
Το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης της Γραμματείας σε ανθρώπινο δυναμικό, είναι οξύτατο ενώ οι πρόσφατες μετακινήσεις δύο υπαλλήλων από τους ΟΤΑ στο Πρωτοδικείο δεν κάλυψαν τις αυξημένες ανάγκες.
Οι οργανικές θέσεις του Πρωτοδικείου Ρόδου δυνάμει της, υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 112742/27-09-2004 απόφασης του Υπουργού Δικαιοσύνης ανέρχονται σε 26 οργανικές θέσεις Γραμματέων, 2 οργανικές θέσεις δακτυλογράφων και 3 οργανικές θέσεις δικαστικών επιμελητών.
Μετά την αποχώρηση υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Ρόδου είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε λόγω μεταθέσεώς τους σε άλλες υπηρεσίες (Ελεγκτικό Συνέδριο, Εφετείο Δωδεκανήσου), οι εναπομείναντες γραμματείς ανέρχονται σε 1 Αναπληρώτρια Γραμματέα Διεύθυνσης της Γραμματείας του Πρωτοδικείου Ρόδου, 15 γραμματείς (εκ των οποίων 2 έχουν υποβάλει αίτηση μετάθεσης).
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sovares-ellipsis-sta-dikastiria-rodou/