Σοβαρότατο πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες

Πολύωρη συνάντηση με τον νομάρχη Δωδεκανήσου είχε χθες κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αφού προηγήθηκε περιοδεία τους σε νησιά του νομού μας, που δέχονται το βάρος της λαθρομετανάστευσης.
Τα μέλη του κλιμακίου μετέφεραν στον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη τις εικόνες που κατέγραψαν και τις εντυπώσεις τους από όσα διαπίστωσαν από κοντά, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα με χαρακτηριστικά μονιμότητας και με αυξητικές τάσεις.
Οι προβληματισμοί της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εστιάζονται στους πολιτικούς πρόσφυγες, ενώ έθεσαν στον νομάρχη επί μέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υποδοχή, τη στέγαση, τη σίτιση, ακόμα και τη χορήγηση αδειών εργασίας σε όσους τη δικαιούνται.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν επίσης η ανάγκη για δημιουργία μιας οργανωμένης δομής, που θα αντικαταστήσει το σημερινό καθεστώς της φιλοξενίας των λαθρομεταναστών σε ξενοδοχεία και καταλύματα.
«Ξεπεράσαμε
τις αντοχές μας»
Ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης ενημέρωσε το κλιμάκιο αναλυτικά για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αξιοπρεπή φιλοξενία των λαθρομεταναστών, ζητώντας παράλληλα από την Ύπατη Αρμοστεία να ασκήσει πιέσεις προς την Πολιτεία, ώστε «να πάρει το μήνυμα η Τουρκία να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις συμβάσεις, σε σχέση με την περιφρούρηση των συνόρων της και την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών».
Τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται οι αντοχές και η ανοχή των φιλόξενων τοπικών κοινωνιών, κυρίως στα μικρά μας νησιά, από τη στιγμή που βλέπουν πως δεν λαμβάνονται δραστικά μέτρα αντιμετώπισης του δουλεμπορίου.
«Είναι πολύ σημαντικό να εμπεδώνεται στα ακριτικά μας νησιά το αίσθημα της ασφάλειας και να προστατεύεται η εικόνα τους κατά την τουριστική περίοδο» πρόσθεσε ο νομάρχης, επικαλούμενος τις έντονες διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών.
Θύμισε επίσης, ότι ενώ το 2001 είχαν αποβιβαστεί περίπου 2.000 λαθρομετανάστες, αυτός ο αριθμός έχει πολλαπλασιαστεί, και το 2008 έφτασαν στα μικρά μας νησιά περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι, κάτω από άθλιες συνθήκες.
Ο κ. Μαχαιρίδης έθεσε επίσης το θέμα της διάθεσης των πόρων από το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις καθυστερεί ακόμα και πέντε ή έξι μήνες προκειμένου να πληρωθούν οι ξενοδόχοι ή τα πρακτορεία που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες στην Αθήνα.

Τέλος, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής συνεργασία της Νομαρχίας, της Αυτοδιοίκησης και των άλλων τοπικών φορέων με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με σκοπό την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους λαθρομετανάστες που αποβιβάζονται στα νησιά μας.