Στα σούπερ μάρκετ θα πωλούνται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

Υπέρ της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, δηλώνει στο σύνολό του ο κλάδος της οργανωμένης λιανικής τροφίμων ενώ αναμένει την άμεση διάθεση όποιων σκευασμάτων απελευθερωθούν πρώτα.
Βέβαια, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει τελική απόφαση και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή του μέτρου.
Όπως όλα δείχνουν, σε πρώτη φάση η μάχη μεταξύ φαρμακείων και σούπερ μάρκετ θα αφορά στα συμπληρώματα διατροφής και τις βιταμίνες, ο τζίρος λιανικής των οποίων υπολογίζεται στα 140 εκατ. ευρώ.

Επειτα από αυτή την κατηγορία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι και τα φαρμακευτικά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ)θα κινηθούν προς τον ίδιο δρόμο, μία κατηγορία με τζίρο στα φαρμακεία της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Μολονότι οι λιανέμποροι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αριθμητικά το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, αναφορικά με τον τζίρο που θα επιφέρει στον κλάδο τους εκτιμούν ότι η απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ θα μπορούσε να οδηγήσει και σε μείωση των τιμών των προϊόντων έως και 20%, όπως έγινε με το βρεφικό γάλα και τις βρεφικές τροφές.
Έπειτα από την επιταγή της τρόικας για τη διάθεση φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ μετά την έναρξη του νέου έτους, ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ της τοπικής αγοράς κατέθεσαν στη «δ» τις απόψεις τους αναφορικά με το θέμα.
Ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ», κ. Βασίλειος Παναγιωτάς αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας: “Θα ακολουθήσω οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί και γίνει αποδεκτή στο σύνολο. Βέβαια, πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε διαδικασίας, θα πρέπει να ελεγχθούν οι προδιαγραφές και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των καταναλωτών”.
Ο ιδιοκτήτης του σούπερ μάρκετ «ΣΠΑΝΟΣ» κ. Χρήστος Σπανός, δήλωσε: “Ακόμη δεν μας έχει κοινοποιηθεί η εγκύκλιος για το εν λόγω θέμα. Σίγουρα όμως αν αποφασιστεί η πώληση φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα αφορά αποκλειστικά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Το αν θα ακολουθήσουμε την εφαρμογή της απόφασης θα εξαρτηθεί κυρίως από τον ανταγωνισμό. Η συγκεκριμένη πρακτική ισχύει ανέκαθεν στα σούπερ μάρκετ, συνεπώς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είμαστε σε αναμονή για ενημέρωση σχετικά με την λήψη της τελικής απόφασης”.
Ο ιδιοκτήτης σούπερ μάρκετ «ΠΑΠΠΟΥ» και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Ιωάννης Πάππου, δήλωσε: “Η πρακτική της διανομής φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν είναι καθόλου διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία. Θεωρώ πως οτιδήποτε σχετίζεται με τη Δημόσια Υγεία θα πρέπει να εξαρτάται από ειδήμονες. Οι φαρμακοποιοί είναι οι πλέον εξειδικευμένοι σε ζητήματα παροχής φαρμάκων και είναι αυτοί, οι οποίοι θα πρέπει να αναλαμβάνουν το έργο της διακίνησής τους. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια ενημέρωση, η οποία να αφορά στο πότε πρόκειται να ληφθεί η τελική απόφαση”.
Ο πρώην διευθυντής του σούπερ μάρκετ «Bazaar» και νυν σύμβουλος επιχειρήσεων, κ. Δημήτριος Θεμελής, δήλωσε: “Η τοποθέτηση φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι μια πρακτική ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Δεν βλάπτει επουδενί τον καταναλωτή. Αντιθέτως, παρέχονται διευκολύνσεις όσον αφορά στο ωράριο κατά το οποίο έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί κάποια φάρμακα, αφού στα σούπερ μάρκετ παρατηρείται πιο ευέλικτο ωράριο συγκριτικά με των φαρμακείων. Υπάρχει μία ευρεία γκάμα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων που μπορούν να τεθούν προς διάθεση στα σούπερ μάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο, οι φαρμακευτικές εταιρίες θα εισέλθουν στη λογική του ανταγωνισμού, αφού προκειμένου να εισχωρήσει ο παραγωγός στην αγορά των σούπερ μάρκετ θα αναγκαστεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων”.
Ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου, κ. Νικόλαος Φουτούλης, επεσήμανε: “Διαφωνώ με το ενδεχόμενο πώλησης φαρμάκων στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Με αυτόν τον τρόπο θα υποβαθμιστεί παραπάνω η Υγεία. Ο εκάστοτε ασθενής κινδυνεύει να επιλέξει λάθος φάρμακο από τα ράφια θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του.
Πέραν τούτου, αν απελευθερωθούν οι τιμές θα πρέπει να αναμένεται δραματική άνοδός τους. Από κάθε άποψη είμαστε κάθετα αντίθετοι ως σύλλογος με αυτήν την πρακτική. Τα φάρμακα πρέπει να πωλούνται στα φαρμακεία”.
Τέλος, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στις 13 από τις 27 χώρες της Ε.Ε, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα χορηγούνται από τα φαρμακεία και στις 14 και από άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ.
Γεωργία Γαλιάτσου