Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της μεταστέγασης δικαστικών υπηρεσιών στο παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου αφού παρά τις δεσμεύσεις που ελήφθησαν η «Θέμις Κατασκευαστική», έως το καλοκαίρι του 2015, δεν προβλέπεται να αναλάβει έργα μεγάλης κλίμακας…
Η κατασκευαστική εταιρεία θα αργήσει να περάσει στο νέο σχήμα των τεχνικών φορέων του Δημοσίου, στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».
Υπό την σκέπη της τελευταίας, όπως έγραψε το “Βήμα” θα τεθούν οι κατασκευαστικοί φορείς του Δημοσίου: Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων (ΟΣΚ), Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ) και η Θέμις Κατασκευαστική ΑΕ.
Ωστόσο η τελευταία δεν θα περάσει στο νέο σχήμα πριν από το καλοκαίρι του 2015, έπειτα από εντονότατες πιέσεις και αντιδράσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που επίσημα δικαιολογήθηκαν από εύλογα επιχειρήματα περί την ασφάλεια των φυλακών και των δικαστικών αιθουσών.
Προ ημερών δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Παιδείας κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου με την οποία διαπιστώνεται η πράξη συγχώνευσης των ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και Θέμις διά της λύσης των εταιρειών και της υπαγωγής τους στη νέα, υπό σύσταση επιχείρηση «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Ωστόσο η συγχώνευση της Θέμις ΑΕ θα πραγματοποιηθεί αυτοδικαίως την 1η Αυγούστου 2015, όπως ορίζει ο Ν. 4199/2013.
Σύμφωνα με την απόφαση, η συγχώνευση των εταιρειών διενεργείται με την ενοποίηση των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού τους, τα οποία μεταφέρονται ως στοιχεία ισολογισμού της νέας εταιρείας. «Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης οι συγχωνευόμενες εταιρείες λύονται χωρίς να εκκαθαρίζονται και οι μετοχές τους ακυρώνονται, το δε σύνολο της περιουσίας τους (ενεργητικό και παθητικό) μεταβιβάζεται στην απορροφούσα εταιρεία, η οποία εφεξής υποκαθίσταται λόγω οιονεί καθολικής διαδοχής σε όλα τα δικαιώματα, απαιτήσεις και υποχρεώσεις των συγχωνευόμενων εταιρειών» σημειώνεται στην απόφαση.
Το σκεπτικό
Οπως αναφέρεται, η συγχώνευση γίνεται με το σκεπτικό ότι «οι συγχωνευόμενες εταιρείες ασχολούνται με παρόμοιες δραστηριότητες (μεταξύ άλλων και κυρίως την κατασκευή κτηρίων προς στέγαση δημοσίων υπηρεσιών) και ανήκουν από συστάσεώς τους στο Ελληνικό Δημόσιο». «Η συγχώνευση καθιστά τη νέα εταιρεία σύγχρονη επιχειρηματική μονάδα με τη μείωση του λειτουργικού κόστους και καλύτερη οργάνωση προσωπικού, θα συντελέσει τα μέγιστα στα αποτελέσματά της και θα διευρύνει την πιστοληπτική ικανότητά της» σημειώνεται.
Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 265,3 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το άθροισμα των μετοχικών κεφαλαίων των ΔΕΠΑΝΟΜ και ΟΣΚ, θα αυξηθεί όμως κατά 267,2 εκατ. ευρώ την 1η Αυγούστου 2015, όταν εισέλθει στο σχήμα και η Θέμις, για να φτάσει τα 532 εκατ. ευρώ. Ποσοστό 0,198% του μετοχικού της κεφαλαίου, που ανήκει στο ΤΑΧΔΙΚ, θα εξαγοραστεί από την Κτιριακές Υποδομές δύο μήνες μετά την οριστική συγχώνευση.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, στο κύριο έργο της νέας εταιρείας «περιλαμβάνεται η δυνατότητα για τη σύνταξη και υλοποίηση προγράμματος προσεισμικού ελέγχου κτηρίων και εγκαταστάσεων υποδομών υγείας, δικαιοσύνης και παιδείας της χώρας και η ενδεχόμενη μελέτη αντισεισμικής ενίσχυσης αυτών υπό την επιφύλαξη της διάταξης». Πρακτικά διευρύνεται η εφαρμογή των αρμοδιοτήτων του ΟΣΚ για αντισεισμικό έλεγχο και στα υπόλοιπα δημόσια κτίήρια.
Το Καταστατικό
Στο Καταστατικό της νέας εταιρείας προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «η μελέτη, η απόκτηση γης, η κατασκευή, η επέκταση, η ανακαίνιση, η επισκευή, η συντήρηση και ο εξοπλισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και εν γένει υποδομών δημοσίου ενδιαφέροντος» φορέων και δομών:
– «Εκπαίδευσης και κατάρτισης και των φορέων διοίκησής τους, καθώς και κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ή υπάγεται σε αυτό».
– «Νοσηλευτικών και υγειονομικών μονάδων, εγκαταστάσεων των τμημάτων ιατρικής των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας ή υπάγεται σε αυτό».
– «Δικαστικών κτηρίων, σωφρονιστικών καταστημάτων, καθώς και καταστημάτων κάθε άλλης υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το υπουργείο Δικαιοσύνης» και
– «Κάθε υπηρεσίας ή νομικού προσώπου που εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών».
Και θυγατρικές παροχής συμβουλών
Επίσης η εταιρεία θα μπορεί «να ιδρύει εταιρείες παροχής συμβουλών και ιδίως μελετών, κατασκευών, καθώς και να προχωρεί στην ανάληψη, μετά από έγκριση των υπουργών που εποπτεύουν την εταιρεία, της μελέτης και κατασκευής έργων ακόμη και στην αλλοδαπή», αλλά και να ιδρύει «θυγατρικές εταιρείες και να συμμετέχει σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν ίδιο ή παρεμφερή σκοπό».
Τα έσοδα της εταιρείας θα έρχονται από παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργου προς τρίτους, από παραχώρηση ή εκμίσθωση κινητών ή ακινήτων, από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, την ετήσια οικονομική ενίσχυση του κράτους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την ΕΕ κτλ.
Η εταιρεία δεν διαθέτει ακόμη διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα όμως με πληροφορίες, αυτό το κενό θα καλυφθεί γρήγορα.
Σημειωτέον ότι η συγχώνευση είχε αποφασιστεί πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2011, και μάλιστα εκδόθηκε ισολογισμός μετασχηματισμού. Λόγω όμως των αντιδράσεων του υπουργείου Δικαιοσύνης το 2012 τελείωσε χωρίς να προχωρήσει το σχέδιο και ο ισολογισμός μετασχηματισμού ακυρώθηκε. Ετσι χάθηκαν δύο χρόνια.