Στο λιμανάκι της Λάρδου τα πλοία με επικίνδυνα φορτία

Στο λιμανάκι της Λάρδου   θα καταπλέουν στο εξής τα πλοία τα οποία θα μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία  στη Ρόδο.  Μέχρι πρότινος τα πλοία αυτά, «έδεναν» στην “Ακαντιά”. Ωστόσο κρίθηκε πως εξαιτίας της μεγάλης κίνησης,  αυτό δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Αυτό  αποφασίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που εξέτασε το θέμα μετά από σχετική εισήγηση του Λιμενάρχη Ρόδου κ. Γιάννη Αργυρίου.
Εκτός ημερήσιας διάταξης ο Λιμενάρχης, έθεσε και το θέμα  της έκδοσης εισιτηρίων στη μαρίνα του Μανδρακίου από τους πράκτορες που εκπροσωπούν τα πλοιάρια που  εκτελούν  τουριστικούς πλόες.
Ο κ. Γιάννης  Αργυρίου είχε στη διάθεσή του καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες  εκδίδονταν  από τα πλοιάρια  εισιτήρια για ταξίδια που είχαν προορισμό την γειτονική Τουρκία κάτι που δεν επιτρέπεται.
«Αποφασίστηκε η διεξαγωγή ελέγχων, ώστε από τα πλοιάρια να εκδίδονται εισιτήρια μόνο για τους πλόες που εκτελούν και όχι για άλλους προορισμούς», δήλωσε στη «δ» ο Λιμενάρχης κ. Γιάννης Αργυρίου.
Στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για την δυνατότητα που μπορεί να έχει ο  λιμένας της Ακαντιάς, να φιλοξενήσει κάποια κρουαζιερόπλοια τις ημέρες αιχμής της θερινής περιόδου. 
Το θέμα έθεσε ο τουριστικός πράκτορας κ. Τσαμπίκος Χατζημιχάλης υπογραμμίζοντας, πως τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο  και τον Σεπτέμβριο η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη αφού θα καταπλεύσουν πολλά και μεγάλα κρουαζιερόπλοια.
«Δεν επαρκεί το παλαιό λιμάνι, για να φιλοξενήσει όλα τα πλοία. Ζητούμε να μάθουμε, αν θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις στην  Ακαντιά για κρουαζιερόπλοια», ρώτησε ο κ.Τσαμπίκος  Χατζημιχάλης.
Τελικά έγινε γνωστό από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου πως σε 20 ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης  στην προβλήτα  της Ακαντιάς,  που είχε υποστεί ζημιές από τις προπέλες των πλοίων.
Συζήτηση έγινε και για  την φύλαξη του παλαιού λιμένα  από  ιδιωτική εταιρεία Security.
Η σχετική έγκριση δόθηκε από την αρμόδια υπηρεσία και το προσωπικό της εταιρείας, θα πρέπει να πιάσει δουλειά από τις 16 Αυγούστου. Το Λιμενικό Ταμείο στα πλαίσια της σχετικής σύμβασης,  θα καταβάλλει  ετησίως για την φύλαξη του λιμένα 210.000 ευρώ. Ωστόσο εκφράστηκε η άποψη, ότι δεν θα πρέπει να καταβληθούν τόσα πολλά χρήματα για την φύλαξη του λιμένα και την χειμερινή περίοδο που η κίνηση είναι σημαντικά μειωμένη.
“Εφόσον αυτό είναι θετικό για το δημόσιο συμφέρον, θα πρέπει να ερευνήσουμε για να δούμε αν μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα τμηματικά προκειμένου να μην χαθούν άσκοπα πόροι . Το προσωπικό της εταιρείας θα εξυπηρετεί μόνο  τις ημέρες που θα υπάρχει κίνηση το χειμώνα και από την επόμενη άνοιξη να είναι και πάλι κανονικά στις επάλξεις”, τόνισε  στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Δεν ελήφθη απόφαση για το θέμα του συμβιβασμού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου με την εταιρεία ΩΣΕΑΝΙΚ αναφορικά με  την σύμβαση που παλαιότερα είχε συναφθεί για την διαχείριση του καρνάγιου.
Κατά την συζήτηση του θέματος ο διευθυντής του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Νώντας Αξιώτης,  περιέγραψε το ιστορικό της υπόθεσης  που έφθασε στη δικαιοσύνη. 
«Το Λιμενικό Ταμείο είχε παραχωρήσει για πέντε μήνες το καρνάγιο στην συγκεκριμένη εταιρεία με την προϋπόθεση  να περιφράξει το χώρο και να εισπράττει τα τέλη .Ωστόσο μπήκαμε σε δικαστικές διαμάχες και δημιουργήθηκε οφειλή», τόνισε ο κ. Αξιώτης.
«Δεν είχε γίνει λογιστική τακτοποίηση. Εισέπραξα 25.000 ευρώ και χρεώθηκα για 300.000 ευρώ  στο δημόσιο. Η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου είχε ετοιμάσει πρακτικό συμβιβασμού,  το οποίο περιμένω να υπογραφεί εδώ και 18 μήνες. Η  δουλειά αυτή ήταν μια καταστροφή. Το καρνάγιο ήταν για μένα μια αφάνταστη ταλαιπωρία αν αναλογιστούμε όσα συνέβησαν εκεί», τόνισε στην τοποθέτησή του ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ΩΣΕΑΝΙΚ κ. Γιάννης Κατσαρίδης.
Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, αναφέρθηκε στην αυτοψία που έγινε στους χώρους  του τελωνείου στους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αίθουσες αναμονής και ελέγχου των αποσκευών επιβατών, που θα αναχωρούν από το λιμάνι του νησιού μας, για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.