Από “κόσκινο” θα περάσουν 190.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων για να διαπιστωθεί αν πληρούν τα κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων αλλά όπου υπάρχουν παρατυπίες θα απαιτηθεί η παρουσία όσων εισπράττουν τα επιδόματα.
Για το θέμα αυτό έχει ζητηθεί αποτίμηση για το πόσο όφελος θα προκύψει από τον περιορισμό των επιδομάτων “μαϊμού”. Συνολικά για προνοιακά επιδόματα (π.χ. σε ανάπηρους, τυφλούς) διατίθενται ετησίως 800 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή με διάταξη προβλέπεται πως θα πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία τυπωμένο το εκκαθαριστικό της σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό θα εκλείψουν φαινόμενα που οι συνταξιούχοι άλλα ποσά εισπράττουν από τα ταμεία και άλλα δηλώνουν και θα εισπραχθούν 80 εκατομμύρια από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στο “μέτωπο” των επιδομάτων σε ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η διασταύρωση των στοιχείων των μητρώων των προνοιακών επιδομάτων με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ. Μεταξύ άλλων θα ελέγχεται το κατά πόσο τα δηλωθέντα στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και αν υπάρχουν περιπτώσεις που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση (π.χ. οικογένεια που παίρνει σειρά επιδομάτων).
Πρόσθετα στοιχεία
Σε όσες περιπτώσεις εκτιμάται πως μπορεί να υπάρχουν παρατυπίες θα ζητηθεί από τους “δικαιούχους” των επιδομάτων να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζοντας πως “θα ξεκινήσουμε από ηλεκτρονικούς ελέγχους και όπου υπάρχουν ενδείξεις παραβατικότητας θα προχωρήσουμε σε φυσικούς ελέγχους”.
Σε επανέλεγχο προχωρά και ο ΟΓΑ στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, με διπλό στόχο: να διαπιστωθεί αν υπήρχαν περιστατικά που δικαιούχοι έχασαν το επίδομα (επειδή δεν κατέθεσαν τα χαρτιά τους) και να εξεταστούν τυχόν περιπτώσεις που πήραν το επίδομα άτομα που δεν είχαν καταθέσει νόμιμα έγγραφα. Σημειώνεται πως 100.000 από όσους υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα δεν το εισέπραξαν επειδή δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά.
Οι μέχρι τώρα έλεγχοι φέρνουν στο φως περιστατικά καθημερινής τρέλας, όπου οικογένειες δηλώνουν παιδιά συγγενών και φίλων για να πάρουν το επίδομα. Εκτιμάται πως πίσω από πολλά περιστατικά κρύβονται κυκλώματα, καθώς σε τουλάχιστον 1.500 περιπτώσεις οι “δικαιούχοι” εμφανίζουν κοινό λογαριασμό ή τον ίδιο ΑΜΚΑ.
Πλαστά εισοδήματα
Από τους ελέγχους που κάνει ο ΟΓΑ προκύπτει πως σε 55.000 αιτήσεις -οι οποίες έχουν ήδη απορριφθεί- υπάρχει υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα άτομα που ζητούσαν το επίδομα άλλο εισόδημα δήλωναν στην εφορία (στο Ε1) και άλλο στο έγγραφο προς τον ΟΓΑ (Α21) ώστε να πάρουν την οικονομική βοήθεια!
Επιπλέον σε 11.000 αιτήσεις δεν φαίνεται η διαμονή της οικογένειας που ζητά την επιδότηση και σε πρώτη φάση ελέγχονται οι 1.600 ένορκες βεβαιώσεις που έχουν κατατεθεί.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως σε αναμονή είναι περίπου 40.000 με 50.000 δικαιούχοι των οποίων η δήλωση δεν έχει ακόμα εκκαθαριστεί λόγω μη προσκόμισης δικαιολογητικών ή λαθών. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα.
Το ερώτημα αν θα πρέπει να καταβάλλεται η αντίστοιχη σύνταξη από το Δημόσιο που λαμβάνουν οι άγαμες θυγατέρες και οι ενήλικοι άγαμοι άρρενες που ο πατέρας τους δεν ζει και υπηρετούσε στο Δημόσιο θέτει στην Ελλάδα η Κομισιόν. Οι αιτιάσεις της ΕΕ αποκαλύπτονται σε σειρά έγγραφων απαντήσεων που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ύστερα από ερωτήσεις βουλευτών για τις περικοπές στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/sto-mikroskopio-ke-ta-epidomata/