Στον «αέρα» θα συνεχίσει να βρίσκεται το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Στον «αέρα» θα συνεχίσει να βρίσκεται  το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ αν η τρόικα και γενικά  οι Ευρωπαίοι δεν κατανοήσουν το πόσο σημαντικό είναι για τα νησιά του Αιγαίου το ειδικό αυτό καθεστώς.

Το θέμα που αφορά την διατήρηση του ειδικού καθεστώτος  στα νησιά τέθηκε προχθές στο συνέδριο με  θέμα “Γράφοντας για την Ευρώπη: Θέματα και Εργαλεία”  που συνδιοργάνωσαν   η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, στο  ξενοδοχείο  “Rodos Palace” με την στήριξη  της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  του  Δήμου Ρόδου και της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.
Το θέμα που «καίει» την περιοχή μας έθεσαν στο συνέδριο, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχάλης Κάρρας.
«Οι μειωμένοι συντελεστές δεν είναι προνόμιο αλλά ανάγκη. Επιπλέον το δικαίωμα αυτό δεν το έχει απεμπολήσει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Γιατί λοιπόν αυτό να συμβεί στην Ελλάδα», τόνισε στην παρέμβασή του, ο  πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Μιχαήλ Μιχαήλ και πρόσθεσε πως η τρόικα θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορούν να καταργούνται πολιτικές που δίνουν ανάσα στα απομακρυσμένα νησιά. «Πρέπει να διασφαλιστεί η  συνέχιση του ειδικού καθεστώτος για τα νησιά μας. Οι μειωμένοι συντελεστές είναι συνυφασμένοι με την τοπική οικονομία», τόνισε ο κ. Μιχάλης Κάρρας απευθυνόμενος στον ευρωβουλευτή κ.  Θεόδωρο Σκυλακάκη που ήταν στο βήμα του συνεδρίου.
«Πρέπει να εξετάσουμε πρώτα διάφορα κριτήρια  και να δούμε αν είναι εξωστρεφείς οι επιχειρήσεις», απάντησε ο κ. Θ. Σκυλακάκης, που είχε στη συνέχεια συνεργασία με τον κ. Μ. Μιχαήλ.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου δεσμεύθηκε να στείλει και μάλιστα άμεσα στον Ευρωβουλευτή την μελέτη που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και αποδεικνύει πως οι μειωμένοι συντελεστές θα πρέπει να διατηρηθούν αφού η κατάργησή τους ελάχιστα έσοδα θα προσφέρει στο κράτος. 
«Δεν με ικανοποίησαν οι απαντήσεις που δόθηκαν και δημιουργήθηκε η αίσθηση πως το θέμα θα  είναι στον αέρα αν οι Ευρωπαίοι δεν κατανοήσουν πόσο σημαντικό είναι το μέτρο για τα νησιά», τόνισε ο κ. Μιχάλης Κάρρας.
Στην ομιλία του ο κ. Θ.  Σκυλακάκης τόνισε πως για την επιτυχία του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας θα πρέπει να υπάρχει μικρότερο κράτος και να μην επιβάλλονται τόσοι πολλοί φόροι.
«Η Ελλάδα, για να έχει ελπίδα ανάκαμψης χρειαζόταν –και χρειάζεται- λιγότερους φόρους και μικρότερο κράτος. Με το κράτος να απομυζά το 50% της οικονομίας (δαπάνες γενικής κυβέρνησης), δεν αφήνουμε χώρο στον καθημαγμένο, υπερφορολογημένο και στραγγαλισμένο από πλευράς ρευστότητας, ιδιωτικό τομέα να αναπνεύσει. Πόσο μάλλον να δημιουργήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Χρειάζεται επίσης πιο σοβαρό κράτος. Λιγότερος κομματισμός δηλαδή, και πολύ λιγότερη γραφειοκρατία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.  Θ. Σκυλακάκης.
Στον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας αναφέρθηκε η ευρωβουλευτής κ. Συλβάνα Ράπτη.
«Πρόκειται για ένα εξαιρετικό συνέδριο που συμβάλλει στο θέμα της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών εκλογών και ως εκ τούτου στο ζήτημα της προόδου της χώρας.  Ήταν μια διαδικασία με πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία. Η ανεργία  δεν είναι μόνο στο Νότιο Αιγαίο. Η ανεργία, το δείχνουν οι δείκτες, κτυπάει βαριά και  τις χώρες του νότου και την Ευρώπη γενικά. Η απάντηση  στην ανεργία μπορεί να είναι μόνο η ανάπτυξη», τόνισε η κ. Ράπτη.
Στο νόημα των ευρωεκλογών και στις ευθύνες που έχουν και οι πολίτες με τις επιλογές που θα κάνουν αναφέρθηκε στο δείπνο που παρατέθηκε στους συμμετέχοντες στο συνέδριο, ο ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χρυσόγελος.
«Το Μάιο του 2014 καλούμαστε να αποφασίσουμε για το ρόλο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και το αν θα πάμε προς τα εμπρός. Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές. Να μην ψηφίσουν και να στείλουν νεοναζιστές για να το διαλύσουν το μαγαζί. Η άλλη πολιτική  είναι να πάμε μαζικά να ψηφίσουμε για να ενισχυθεί ο ρόλος του κοινοβουλίου και να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να ενισχυθούν δυνάμεις όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και να γίνει κατανοητό πως η Ευρώπη είναι ένα κοινό σπίτι για όλους  και πρέπει να ενδιαφερθεί για όλα τα παιδιά της.  Οι πολίτες λοιπόν θα επιλέξουν αν θα κατεδαφιστεί το οικοδόμημα ή αν θα ενισχυθεί περισσότερο», τόνισε ο κ.  Χρυσόγελος.
«Οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι  υπέρ μιας ενοποίησης με περισσότερη  δημοκρατία, αλληλεγγύη  και  συνοχή, που  θα έχει θετική επίδραση στις κοινωνίες. Υπάρχουν όμως  και δυνάμεις που μιλούν για λιγότερη Ευρώπη, λιγότερη δημοκρατία, επιστροφή χρημάτων και άλλα ζητήματα», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Το συνέδριο άνοιξαν με τις παρατηρήσεις τους ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Λ. Αντωνακόπουλος, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου  κ. Carlos Martin και ο Β¶ αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ κ. Λουκάς Μαστής. «Είναι αλήθεια πως για τον Έλληνα πολίτη οι Ευρωεκλογές δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η  κρίση που βιώνει η χώρα για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση θεσμών και εμπιστοσύνης προς θεσμούς και πρόσωπα του δημόσιου βίου, αλλάζει άρδην το σκηνικό. Οι ευρωεκλογές που πλησιάζουν αποκτούν δική τους βαρύτητα για τα μάτια του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου, καθώς σχετίζονται με διλήμματα που έχει να αντιμετωπίσει, πραγματικά ή τεχνητά», τόνισε στο χαιρετισμό του ο γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Π. Τσίπρας.  Το παρών στο συνέδριο έδωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, η αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Φτακλάκη, η περιφερειακή σύμβουλος κ.  Λ. Παπατσή, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γ. Ματσίγκος και άλλοι.