Αθήνα, 18
«Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις, που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση του κυβερνητικού συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στέλλοντας μήνυμα στην τρόικα να μην επιμείνει στο αίτημα για λήψη νέων μέτρων.
Τα μέλη της ομάδας Τόμσεν «βλέπουν» δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου δύο δισ. ευρώ το 2014 -σενάριο με το οποίο διαφωνεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- και με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν από το… παράθυρο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να καλυφθεί το ποσό των δύο δισ. Υπογραμμίζοντας ότι οι απόψεις πως θα υπάρχει έλλειμμα δύο δισ. και το 2014 υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, ο κ. Στουρνάρας στέλνει δημόσιο μήνυμα στους συνομιλητές του από την ομάδα Τόμσεν ότι δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η προσπάθεια επιβολής νέων μέτρων, φόρων ή μειώσεων μισθών και συντάξεων.
Για να ισχυροποιήσει μάλιστα την επιχειρηματολογία του αυτή, ο υπουργός των Οικονομικών τονίζει την βελτίωση των οικονομικών δεικτών, χωρίς όμως να κάνει την παραμικρή αναφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, πάνω στο οποίο είχε εδράσει όλη την επιχειρηματολογία για την χαλάρωση των όρων του προγράμματος η κυβέρνηση Σαμαρά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στουρνάρας -ο οποίος ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους έξω από το Μαξίμου αν υπάρχει θέμα εκλογών- διέψευσε ότι υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
«Η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά συνεχίζεται, όπως συνεχίζεται και η δουλειά μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε : «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί απόψεις, που υποτιμούν τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρευρέθηκαν, εκτός των κυρίων Σαμαρά και Στουρνάρα, οι Κυρ.Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Μιχελάκης, Ευ. Βενιζέλος, Μιχ. Χρυσοχοϊδης, Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Μήνυμα Σαμαρά
για επιτάχυνση
των προσπαθειών
«Επίσπευση και δικαιοσύνη» ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τους αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται το θέμα της Διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα.
Το πρώτο κύμα της Διαθεσιμότητας των 12500 δημοσίων υπαλλήλων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση τους 1349 διοικητικούς υπαλλήλους στα πανεπιστήμια. Συνεργάτες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζαν ότι η μη απογραφή των υπαλλήλων σημαίνει πειθαρχικές κυρώσεις και ότι το θέμα αυτό θα έχει κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Το δεύτερο κύμα Διαθεσιμότητας θα προέλθει από τους τομείς της υγείας και των ΟΤΑ. Η κυβέρνηση επιμένει να πάρει παράταση για το δεύτερο αυτό κύμα και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρει.
Και οι πιθανές απολύσεις σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ θα προσμετρηθούν στις απολύσεις από το Δημόσιο.
Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, αυτό που συμφωνήθηκε ήταν στον αριθμό των 15000 απολύσεων να προσμετρηθούν οι 2664 της ΕΡΤ, αλλά και, εφ’ όσον προκείψουν, οι απολύσεις στη αμυντική βιομηχανία, ΕΛΒΟ και ΕΑΣ. Επιπλέον σε αυτόν τον αριθμό θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι εργάζονται έως σήμερα με προσωρινές διαταγές και η δικαιοσύνη αποφασίσει ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν.
Το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά.
Η συνεδρίαση διεξήχθη, την ώρα που οι πληροφορίες θέλουν την Τρόικα να μην δέχεται την πρόταση της κυβέρνησης για απομάκρυνση συμβασιούχων από το Δημόσιο και να επιμένει στην απομάκρυνση 2.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις, διαβεβαίωνε: «Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από την Τρόικα για περισσότερες απολύσεις από αυτές που είχαν συμφωνηθεί».
Σκληρή στάση προς
την τρόικα ζητούν από τον Σαμαρά οι βουλευτές του
Οι περισσότεροι τάσσονται κατά των πρόωρων εκλογών
Δυναμική αντίδραση από τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά έναντι της τρόικας και γενικότερα των πιστωτών, ζητεί όλο και μεγαλύτερος αριθμός υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών τάσσονται όμως κατά των πρόωρων εκλογών, ως μοχλός πίεσης.
«Είναι ώρα για δυναμική αντίδραση» είναι το βασικό σύνθημα πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου που διατυπώνουν πολλά ερωτήματα για τη στάση των δανειστών.
Υπό τη σκιά των πληροφοριών, ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη για σύγκρουση, αρνούμενη να αποδεχθεί τη λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, στο εσωτερικό της ΝΔ έχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο κατά της τρόικας.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να υιοθετήσουμε σκληρή στάση» λένε πολλοί, ενώ διατυπώνεται η άποψη ότι παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είναι συνεπής και εφαρμόζει, έστω και με καθυστερήσεις, όσα έχουν συμφωνηθεί, η τρόικα υπαναχωρεί από τις δεσμεύσεις της.
Γι’ αυτό και δεν ήταν τυχαία η προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του κ. Σαμαρά για να τηρήσουν οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα. Παράλληλα, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις πραγματικές επιδιώξεις της τρόικας, η οποία προέβη σε αιφνίδια αλλαγή στάσης που γεννά πολλά ερωτηματικά.
«Δεν έχει λογική εξήγηση η στάση τους» ανέφερε προς το «Βήμα» κυβερνητικός παράγοντας που επεσήμανε όμως ότι και η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, παρά να κινηθεί με σκληρή γραμμή.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν άλλα φορολογικά και οριζόντια μέτρα. Και να τα εισηγηθεί η κυβέρνηση η Βουλή δεν θα τα ψηφίσει» είπε (στο Μέγκα) με απόλυτη ειλικρίνεια ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης, που αποτύπωσε το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της Κ.Ο.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, αναδεικνύοντας το κυβερνητικό επιχείρημα, ότι είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα στη διαπραγμάτευση, εστιάζοντας στο πρωτογενές πλεόνασμα. Υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης τάχθηκε η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που τόνισε (Σκάι) ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει νέα μέτρα και είπε με έμφαση: «Έχει έρθει η ώρα για πολιτική διαπραγμάτευση».
Η κυρία Μπακογιάννη που τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών ανέφερε ότι πρέπει οι δανειστές να καταλάβουν ότι «είμαστε στα όριά μας» και σημείωσε πως εάν θέλουν η Ελλάδα να μη βουλιάξει, πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει κατανόηση στα προβλήματα του λαού.
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης επέλεξε μέσω της συνέντευξής του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt να σημειώσει ότι η Ε.Ε. πρέπει να μην ζητήσει και άλλα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας. «Τα μέτρα αυτά εγκυμονούν κινδύνους κοινωνικής όξυνσης και ενισχύουν ακόμα περισσότερο τους ακροδεξιούς σχηματισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη» υποστήριξε.
Για τα ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης που θέλησε να αποφορτίσει το κλίμα, με την φράση «μαθημένα τα βουνά στα χιόνια» και «είναι μια ακόμα διαπραγμάτευση».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε (Ρ/Σ Real) ότι σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πέρυσι και πρόπερσι, τα πράγματα τώρα είναι προφανώς καλύτερα γιατί έχουμε διανύσει τα ¾ της διαδρομής και συμπλήρωσε με αισιόδοξο τόνο: «Τα επιχειρήματά μας είναι ισχυρά. Η αξιοπιστία της χώρας έχει ενισχυθεί και στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές».
Το μέτωπο κατά των νέων μέτρων ενίσχυσαν δημόσια και άλλα στελέχη, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος (Ρ/Σ Βήμα 99.5), Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Κακλαμάνηςκαι Κ. Τζαβάρας, αλλά και η κυρία Φωτεινή Πιπιλή. «Οριζόντια μέτρα δεν υπάρχουν, ούτε κάθετα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για τη λήψη κανενός είδους μέτρου πρόσθετου. Ήδη φτάσαμε στα όριά μας…» τόνισε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ξεκαθάρισε, ότι «πρέπει να σταματήσει να είναι η συζήτηση σε επίπεδο χαρτογιακάδων και τεχνοκρατών με την τρόικα».
Η επισήμανση του κ. Σπηλιωτόπουλου για να διακοπεί η συζήτηση με τους τεχνοκράτες έχει πολλούς υποστηρικτές στο εσωτερικό της κυβέρνησης και μάλιστα έχουν την ίδια άποψη και κορυφαίοι υπουργοί.
Σε αυτό το κλίμα υπάρχει και μια ισχυρή ομάδα υπουργών και βουλευτών που θέτει και θέμα εκλογών, εάν η τρόικα επιμείνει στη λήψη νέων μέτρων. Την αρχή έκανε ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης, ενώ στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο κ. Τζαβάρας.