«Δεν αλλάζει τίποτα, σε ότι αφορά το ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται οι αποζημιώσεις των διαιτητών», από τις συμμετοχές τους στα τοπικά παιχνίδια ποδοσφαίρου, απαντά ο πρόεδρος του συνδέσμου των διαιτητών, Δημήτρης Κάπρος, στο αδιευκρίνιστο ερώτημα, το οποίο κατέθεσε χθες με δηλώσεις του στη «δσπορ», ο υποψήφιος να αναλάβει το τοπικό όργανο διαιτησίας, πρώην τοπική επιτροπή διαιτησίας, Μιχάλης Καλαθενός.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», τόνισε ο Κάπρος και συμπλήρωσε: «Ο,τι ίσχυε για τους συνδέσμους θα ισχύσει και τώρα, εκτός αν προκύψει κάποια εντολή από την κεντρική επιτροπή διαιτησίας, που να αλλάζει το συνολικό πλαίσιο».
Ο Κάπρος, για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, αξιολόγησε την κατάσταση, μέσα στη διαιτησία και τις προοπτικές που δίνονται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να λειτουργεί.
Πιστεύει ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει, το νέο μοντέλο της διαιτησίας, θα πρέπει βασικά να υπάρχουν ορισμένες σταθερές. Μία από αυτές, την έδινε και τη δίνει ο σύνδεσμος των διαιτητών, που αποτελούσε τη βάση, τα τελευταία χρόνια. Τώρα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο σύνδεσμος έρχεται σε δεύτερη μοίρα και πάνω σε αυτό τον αναπροσδιορισμό των καθηκόντων του κάθε φορέα ξεχωριστά, δημιουργείται το όλο θέμα. «Αν γίνει κάτι» συνέχισε να αναφέρει ο Κάπρος, εννοώντας να παρακαμφθεί ο σύνδεσμος, από την προϊστάμενη αρχή και τον Αρχιδιαιτητή, «τότε θα υπάρξουν και συνέπειες. Ο σύνδεσμος δεν έχει άλλους πόρους. Δεν λαμβάνει επιχορηγήσεις και γενικά δε λειτουργεί στα πλαίσια των σωματείων. Εύχομαι, να μη χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία και Δικηγόροι, αν δηλαδή χρειαστεί να πουλήσουμε την περιουσία του συνδέσμου. Υπάρχουν έξοδα τα οποία κάποιος θα πρέπει να πληρώσει.
Αν, όποιος και να είναι ο αρχιδιαιτητής, δεν έχει τη στήριξη του συνδέσμου, τότε πως θα προχωρήσει; Μπορεί ο καθένας να κάνει σχολές, σεμινάρια»;
Σε αυτό το σημείο ο Κάπρος μας παρέπεμψε σε παλιές δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει στη «δσπορ». Μίλησε για καλή θέληση την οποία θα πρέπει να επιδείξουν οι τρεις ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να υπάρχει αποτέλεσμα. Η φιλοσοφία του δεν άλλαξε, μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις. «Επανερχόμαστε στα όσα είχαμε αναφέρει πρόσφατα. Και οι τρεις (σύνδεσμος, Αρχιδιαιτητής και ΕΠΣΔ), θα πρέπει να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουμε, στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να πορευτούμε. Το ποδόσφαιρο μας ενώνει, δε μας χωρίζει. Πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξουμε, πριν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα. Το συμπέρασμα μου είναι ότι κανείς δεν μπορεί από μόνος του να αναλάβει αυτό το μεγάλο φορτίο. Είναι θέμα συνεννόησης και καλής διάθεσης»
Στο δεύτερο θέμα στο οποίο τοποθετήθηκε ο Κάπρος, αφορούσε τη θέση του Αρχιδιαιτητή. Αν αυτή θα πρέπει να έχει οικονομικό κίνητρο.
Αστειευόμενος, ανέφερε ότι αν η θέση αυτή είναι έμμισθη, θα πρέπει να ζητήσει αναδρομικά για τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια που κατέχει τη θέση του επικεφαλής της τοπικής επιτροπής διαιτησίας. «Αν μπορεί αυτή η θέση να είναι έμμισθη, τότε θα είναι μία θετική εξέλιξη στους κόλπους της διαιτησίας».
Για το τρίτο και τελευταίο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Καλαθενός, που αφορούσε τους συνεργάτες του, ως επικεφαλής της Δωδεκανησιακής διαιτησίας, ο Κάπρος έδειξε να αποδέχεται τις θέσεις του.
Ο Καλαθενός, τόνισε, πως οι συνεργάτες του αποτελούν ιδιαίτερο θέμα, το οποίο χρειάζεται προσοχή. Μάλιστα τόνισε, πως οι επιλογές του, ενδεχομένως να μην είναι άμεσα εξαρτημένες από την διαδικασία των εξετάσεων, που πέρασαν το τελευταίο διάστημα, έξι συνολικά παρατηρητές διαιτησίας, ανάμεσα τους και ο ίδιος.
«Είναι θέμα χημείας» ανέφερε ο Κάπρος. «Ο ίδιος θα πρέπει να αποφασίσει για τους συνεργάτες του, προκειμένου να μπορεί να αναλάβει το βάρος των ευθυνών που ενδεχομένως να προκύψουν».
Σε αυτή την περίπτωση, ο Κάπρος εξετάζει την ουσία και από ότι αποδεικνύεται για τον ίδιο, έχει μεγάλη σημασία, η επιλογή των προσώπων. Ωστόσο δημιουργείται θέμα ηθικής τάξης για τους υπόλοιπους παρατηρητές διαιτησίας, οι οποίοι συμμετείχαν όπως ο Καλαθενός στις εξετάσεις της ΚΕΔ/ΕΠΟ. Αν ο τελευταίος που έχει το όλο δικαίωμα να καλέσει παρατηρητές που δε συμμετείχαν στις εξετάσεις, παρακάμπτοντας τους υπόλοιπους, θα είναι το άδειασμα, προς αυτούς, το οποίο πολύ πιθανόν να αποδειχθεί και πρόβλημα στη συνέχεια.
Περισσότερα θα αναλύουμε προσεχώς, εφόσον παρουσιαστούν και τα πρώτα δεδομένα στοιχεία. Το συμπέρασμα σε ότι αφορά αυτό το θέμα είναι ότι εξ ολοκλήρου η ευθύνη βαραίνει τον αρχιδιαιτητή, όποιος τελικά υπερισχύσει στη προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.