Τα Ιδρύματα Κοινωνικής Φροντίδας επισκέφθηκε ο υφ/ργός Μ. Σαλμάς

Σε Λέρο και Ρόδο βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη 27 Μαΐου 2009, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς.
Πιο συγκεκριμένα, στη Λέρο επισκέφθηκε το Κρατικό Θεραπευτήριο ενώ στη συνέχεια αφίχθη στη Ρόδο όπου επισκέφθηκε τα ιδρύματα κοινωνικής φροντίδας: το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων «Ο ¶γιος Ανδρέας», το ΚΑΦΚΑ Ρόδου, τον Οίκο Ευγηρίας Δωδεκανήσου «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» και το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου.
Κατά την επίσκεψή του στο «Χαραλάμπειο Γηροκομείο» ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μίλησε κατ΄αρχήν για την επίσκεψή του στον Ξενώνα των Προσφύγων στη Λέρο:
«Ως Υπουργείο έχουμε την ευθύνη των ασυνόδευτων ανηλίκων και των αιτούντων άσυλο από τους λαθρομετανάστες. Είδαμε ότι η δομή που υπάρχει και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εσωτερικών είναι υψηλού επιπέδου για τους λαθρομετανάστες που φιλοξενούνται εκεί. Σχετικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, έχουμε εξασφαλίσει δομές στην υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα, που περιμένουν να φιλοξενήσουν εκεί όποια παιδιά χρειαστεί».
Ο κ. Σαλμάς, αναφέρθηκε ακόμη στις επισκέψεις του στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας της Ρόδου, λέγοντας: «Είναι απαραίτητο ένας πολιτικός προϊστάμενος που χειρίζεται θέματα του υπουργείου του, να έχει προσωπική εικόνα των μονάδων. Είναι διαφορετικά να σχεδιάζεις την πολιτική της Πρόνοιας στα χαρτιά και διαφορετικό να έχεις ιδίαν άποψη για το πώς λειτουργούν οι μονάδες, ποιες ανάγκες υπάρχουν, αν χρειάζεται προσωπικό, τι κτιριακές ελλείψεις υπάρχουν, τι οικονομικές ανάγκες έχουν κ.λπ. Οι μονάδες αυτές έχουν προέλθει από πολλές δεκαετίες πριν, από το παλιό ΠΙΚΠΑ όταν οι δομές τότε, ήταν διαφορετικές όπως και οι ανάγκες των πολιτών. Σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα στοίχημα που πρέπει να μετασχηματίσουμε και να αναπροσαρμόσουμε αυτές τις δομές στις σύγχρονες απαιτήσεις. Υπήρξαν πράγματι πολλά προβλήματα. Ένα βασικό είναι ότι οι δομές δημιουργούνταν χωρίς σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δομές που αλληλοκαλύπτονται ή να υπάρχουν δομές που έχουν ποικιλία ανθρώπων που φιλοξενούν χωρίς να έχουν ξεκάθαρους στόχους. Εκτιμώ ότι διαφορετικές πρέπει να είναι οι μονάδες που προσφέρουν αποκατάσταση, άλλες για στήριξη σε ηλικιωμένους και άλλες για ανθρώπους με νοητική στέρηση ή ψυχικής υγείας».
Διαπίστωσε πάντως ότι στη Δωδεκάνησο έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά ενώ τώρα καλείται το υπουργείο Υγείας να διερευνήσει πού θα μεταφερθούν οι μονάδες και πώς θα αξιοποιηθεί το Θεραπευτήριο της Λέρου στο μέλλον. Ο Υφυπουργός έφερε ως παράδειγμα το ΚΑΦΚΑ που ενώ (στα χαρτιά) είναι Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής, στην πράξη είναι ένα θεραπευτήριο χρονίων παθήσεων. Η πληρότητά του είναι 82 ασθενείς από τις 84 κλίνες που είναι αποκλειστικά με χρόνιες παθήσεις. «Είναι πολύ δύσκολο να μετεξελιχθεί σε κέντρο αποκατάστασης» όπως είπε. Αναφέρθηκε επίσης στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που μπορεί να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς με ορθοπεδικές παθήσεις κ.λπ. σαν σύγχρονο θεραπευτήριο -αν και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει άμεσα έτσι. Ωστόσο κατεγράφησαν οι ελλείψεις σε προσωπικό, αν και ο κ. Σαλμάς αναφέρθηκε σε θέσεις από προγράμματα STAGE (για 18μηνες συμβάσεις) που θα καλύψουν τα κενά. «Εκτιμούμε ότι στην τελική αναδιάρθρωση στην οποία θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έχουμε καταλήξει σε ένα προνοιακό προϊόν με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα για τους χρήστες των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας», είπε ο κ. Σαλμάς.
Ανακοίνωσε ακόμη ότι προωθούνται αλλαγές σε όλο το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Υγεία με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στο θερινό τμήμα της Βουλής, ώστε να αξιολογούνται οι χρηματοδοτήσεις προς αυτές με στόχο ούτε ένα ευρώ να μην πάει χαμένο.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας ΟΚΑΝΑ στην Κάλυμνο είπε ότι επειδή υπάρχει σοβαρό ζήτημα στο νησί, θα εξεταστεί άμεσα.
Καταλήγοντας, αναφέρθηκε και στη χρονική συγκυρία της επίσκεψής του, την οποία συνέδεσε με την διεθνή οικονομική κρίση που απαιτεί ΅να επαναπροσδιοριστούν τα μοντέλα της κάθε κοινωνίας’ γιατί την ώρα που βγαίνουν εκατομμύρια νέοι δικαιούχοι του κράτους πρόνοιας -άνεργοι- και χρειάζονται την κρατική στήριξη, πιέζονται οι προϋπολογισμοί των κρατών, με συνέπεια να περιορίζονται οι δαπάνες για την Πρόνοια.
Οι Ευρωεκλογές
Κληθείς να σχολιάσει την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δήλωσε:
«Το διακύβευμα των Ευρωεκλογών σε όλη την Ενωμένη Ευρώπη είναι το πώς φανταζόμαστε την πορεία της στο μέλλον και πού θέλουμε να φτάσει. Τι άποψη έχουμε για τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ευρώπη που περνάει μια δύσκολη φάση εσωστρέφειας. Υπάρχουν θέματα της συνταγματικής συνθήκης της Ευρώπης που ακόμη δεν έχουμε προσέξει και άλλα για τον τρόπο διοίκησής της. Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, το στοίχημα είναι ποια παράταξη, ποια πρόσωπα και ποιο ευρωπαϊκό κόμμα μπορεί καλύτερα να εκφράσει τους πολίτες της Ευρώπης. Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει τους πολίτες να στείλουν μηνύματα μέσα από την κάλπη, τα οποία τα κόμματα είναι υποχρεωμένα να λάβουν. Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ποιο κόμμα δικαιώθηκε ιστορικά για τις επιλογές του στην Ενωμένη Ευρώπη και ποτέ δεν λαϊκισε πάνω σε αυτό. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο και όχι αν υπάρχει δυσαρέσκεια σε κάποιες κυβερνητικές πολιτικές να εκφραστεί μέσα από τις Ευρωεκλογές». Κάλεσε τέλος τους πολίτες να ψηφίσουν ευρωπαϊκά και για το συμφέρον της χώρας.