Τάσσονται κατά της δημιουργίας Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών

Κάθετα αντίθετοι δηλώνουν τοπικοί παράγοντες του νησιού με τη δημιουργία Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών στη Ρόδο, ακόμη και αν πρόκειται περί Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, με αφορμή την πρόσφατη τηλεφωνική συνέντευξη του Υπουργού Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού Top Fm Δωδεκανήσου, όπου υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η μέριμνα για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.
Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως σκοπός είναι η κατασκευή κάποιου χώρου ολιγοήμερης παραμονής και φιλοξενίας των λαθρομεταναστών και όχι η εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών σε κάποιο στρατόπεδο ή ξενοδοχείο της περιοχής.
Στο ερώτημα « Ποια είναι η άποψη σας σχετικά με τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Ρόδο;», το οποίο απηύθυνε η «δ» σε τοπικούς παράγοντες, το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν η καθολική διαφωνία με το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, καθώς μια τέτοια πρακτική, όπως υποστήριξαν οι περισσότεροι των ερωτηθέντων, θα μπορούσε να πλήξει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, δήλωσε: ” Έχω τοποθετηθεί, έγκαιρα και με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο για το θέμα. Το έθεσα στον κ. Δένδια, ενώπιος ενωπίω, και κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή. Επανατοποθετήθηκα και τον περασμένο Αύγουστο, όταν πάλι κάποιοι επιχείρησαν να ανοίξουν το θέμα. Τέτοιου είδους Κέντρο δεν μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα νησί που αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Ας μη δοκιμάζουν τις αντοχές μας”.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Υψηλάντης, δήλωσε: ” Τάσσομαι υπέρ της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο αρνείται τη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξουν οι απαραίτητες δομές, ώστε σε περιπτώσεις ύπαρξης παράνομων μεταναστών να παρέχεται η στοιχειώδης διαβίωση σύμφωνα με τους όρους υγιεινής για όσο παραμένουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στο νησί”.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, δήλωσε: ” Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών στη Ρόδο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα αποτελέσει την αρχή ενός κακού, το οποίο κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα οδηγήσει. Το νησί μας είναι μια περιοχή υψηλής τουριστικής απόδοσης. Δεν τίθεται θέμα τοπικισμού. Θεωρώ πως σε καμία αμιγώς τουριστική περιοχή δεν μπορεί να υπάρξουν τέτοιου είδους Κέντρα. Δηλώνω τελείως αντίθετος με αυτό το ενδεχόμενο”.
Η Βουλευτής Δωδεκανήσου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα. Τσαμπίκα Ιατρίδη, δήλωσε: ” Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών, ανεξάρτητα από το πώς τα ονομάζει ο Υπουργός Ναυτιλίας. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, της ακτοπλοΐας και των μετακινήσεων των νησιωτών, επιλέγει να αφοσιωθεί στη δημιουργία Κέντρων Πρώτης – με βάση τις δηλώσεις του- Υποδοχής παράνομων μεταναστών, υπό την εποπτεία του Λιμενικού Σώματος, το οποίο μετά την πάροδο των 48 ωρών, θα παραδίδει τους μετανάστες αυτούς στη δικαιοδοσία της αστυνομίας.
Η εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, από τη λειτουργία των Κέντρων παράνομων μεταναστών στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, τα οποία ήταν και αυτά προσωρινού χαρακτήρα, έδειξε ότι ούτε προσωρινού χαρακτήρα ήταν, ούτε πρώτης υποδοχής. Αντίθετα, η συνεχής εισροή παράνομων μεταναστών τα οδήγησε σύντομα στο να εξαντλήσουν τη δυναμικότητα τους με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τώρα, όσο δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεπώς, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στη δημιουργία Κέντρων Κράτησης Μεταναστών στη Ρόδο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ανεξάρτητα από το πώς τα ονομάζει ο Υπουργός Ναυτιλίας”.
Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Ιωάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: ” Εφόσον η κοινωνία έχει εκφράσει την άρνηση της, θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να επιμένει ο κ. Βαρβιτσιώτης. Από τη στιγμή που η κοινωνία είναι αντίθετη, δεν μπορούν να δημιουργηθούν τέτοια Κέντρα ερήμην της”.

Ο δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: ” Υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί στο νησί μας Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Εμείς δεν είμαστε άμεσοι αποδέκτες λαθρομεταναστών. Η Ρόδος απέχει πάρα πολύ από τις τουρκικές ακτές. Επομένως, δεν μας χρειάζεται ένα τέτοιο Κέντρο, το οποίο θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τουρισμό μας. Σκοπεύουμε να επιμείνουμε στα επιχειρήματα μας “.

Δημήτρης Γάκης – βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ. Σε απάντηση της ερώτησης σας επαναλαμβάνω παλαιότερη δήλωση μου. «Υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση. Αλλο κέντρο κράτησης κι άλλο κέντρο πρώτης υποδοχής. Για τις αρμοδιότητες των κέντρων πρώτης υποδοχής σας παραπέμπω στον ιστότοπο: http://www.minocp.gov.gr/asylo Εμεις έχουμε 3 βασικές αρχές. Ειρήνη και όχι πόλεμος, Δημοκρατία και όχι φασισμός, Ανθρωπιά και όχι μίσος. Θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν σε ειρηνικό και δημοκρατικό περιβάλλον και στη χώρα τους, με τις οκογένειές τους. Αν με ρωτήσετε αν θέλω πρόσφυγες και μετανάστες, προφανώς θα σας απαντούσα ΟΧΙ. Αν με ρωτήσετε ποιός τους θέλει θα σας απαντούσα αυτοί που κάνουν τους πολέμους θυσιάζοντας τους ανθρώπους για τα ορυκτά (πετρέλαια, μεταλλεύματα κτλ) Αν με ρωτήσετε αν τους βρούμε στη θάλασσα τι να τους κάνουμε, θα σας έλεγα να τους σώσουμε και όχι να τους αφήσουμε να πνιγούν. Αν με ρωτήσετε τι να τους κάνουμε μετά, θα σας απαντούσα να τους φροντίσουμε με ανθρωπιά. Αν με ρωτήσετε αν θέλω να γυρνάνε ελεύθεροι στο κρύο και στη ζέστη θα σας έλεγα ΟΧΙ. Ο καθένας μας νομίζω τις ίδιες απαντήσεις θα έδινε.
Τι πρέπει να κάνουμε; Κοινή νομίζω είναι και η πρόταση. Να δημιουργήσουμε κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών-προσφύγων εκεί όπου με μεγάλη συχνότητα επιβιβάζονται και να τηρούνται οι διαδικασίες απονομής ασύλου ή επαναπροώθησής τους στις χώρες τους. Να επιβάλουμε στην ΕΕ να δεχθεί αναλογικά αντίστοιχο αριθμό προσφύγων κι όχι να εξοφλούν τα εγκλήματα τους με λίγα ψωροευρώ δημιουργώντας χώρες αποθήκες σωμάτων και ψυχών. Μόνο οργανώνοντας χώρους πρώτης υποδοχής θα εξασφαλίσουμε την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, των επισκεπτών μας αλλά και των ίδιων των προσφύγων και ταυτόχρονα θα προστατευτεί η τουριστική εικόνα της περιοχής μας. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση, εκτός του ότι είναι υποκριτική και φαρισαϊκή, διαμορφώνει μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας για τα νησιά μας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και μεγαλώνει ακόμα περισσότερο απο την επιθετικότητα και την αλαζονεία της Δύσης. Ούτε και λύνεται με δαιμονολογίες που χαϊδεύουν αυτιά.