Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου γύρω από μια άγνωστη, μέχρι σήμερα, υπόθεση παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπού υπηκόου, που βρέθηκε να κατέχει αντίγραφο ανυπόστατης βεβαίωσης προσωρινής παραμονής του στην Ελλάδα, που είχε εκδοθεί από το γραφείο εξυπηρέτησης αλλοδαπών του Δήμου Ιαλυσού.
Η έρευνα αυτή και άλλη που εκκρεμεί ενώπιον του Πταισματοδίκη Ρόδου και αφορά παράνομη νομιμοποίηση της παραμονής στη χώρα ενός Αλβανού υπηκόου, που έχει ήδη απελαθεί, πρόκειται να συσχετισθούν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις με την ογκώδη δικογραφία που εκκρεμεί στο στάδιο της κυρίας ανάκρισης με κατηγορούμενους 5 δικηγόρους που φέρονται να συνέπραξαν με 4 δημοτικούς υπαλλήλους για την εξασφάλιση έκδοσης, παρατύπως, βεβαιώσεων κατάθεσης δικαιολογητικών αλλοδαπών, προκειμένου να εξασφαλίζουν την προσωρινή νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.
Η τρίτη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αφορά συγκεκριμένα τη “νομιμοποίηση” της παραμονής στη χώρα ενός 28χρονου Αλβανού υπηκόου ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου τον Οκτώβριο του 2007 έχοντας στην κατοχή του “νομιμοποιητικά” έγγραφα τα οποία αποδείχτηκαν… “μαϊμού”.
«Από το 2001 φτιάχνω τα χαρτιά μου νόμιμα στο Δήμο Ροδίων» κατέθεσε εξεταζόμενος προσθέτοντας ότι δύο εβδομάδες πριν λήξει η άδεια παραμονής του απευθύνθηκε σε δικηγορικό γραφείο προκειμένου να εξασφαλίσει την ανανέωσή της.
«Είπα στο δικηγόρο ότι μου έλειπαν κάποια λίγα ένσημα και αυτός μου απάντησε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα γιατί θα πάει στο Δήμο Ιαλυσού να τα καταθέσει» πρόσθεσε.
Τον πλήρωσε και εξασφάλισε τη βεβαίωση παραμονής όπως τόνισε στη συνέχεια τρεις εβδομάδες μετά.
4 μήνες αργότερα και έχοντας την προσωρινή βεβαίωση κατάθεσης εγγράφων στην κατοχή του πήγε όπως υποστηρίζει στην Περιφέρεια για να δει αν είχε εγκριθεί το αίτημά του και τότε πληροφορήθηκε ότι δεν υπήρχε φάκελος στο όνομά του.
Αποφάσισε να απευθυνθεί στο Δήμο Ιαλυσού. Αφού μετέβη εκεί διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε δικός του φάκελος. Η υπάλληλος βρήκε έναν φάκελο αλλοδαπού που είχε το ίδιο πρωτόκολλο με την βεβαίωση που κατείχε ο αλλοδαπός…
Κάτω από τον αριθμό πρωτοκόλλου υπήρχε διορθωτικό μπλάνκο και πάνω σ’ αυτό το όνομα μιας υπηκόου Βουλγαρίας.
Ο αλλοδαπός φέρεται να ζήτησε εξηγήσεις από το δικηγόρο και όπως υποστηρίζει αφού προηγήθηκε τσακωμός, του υπέδειξε να υποβάλει ξανά τα δικαιολογητικά του αρμοδίως.
Του επέδειξε ένα φάκελο που τηρούσε στο γραφείο του και από εκεί ο αλλοδαπός πήρε δύο αιτήσεις που είχαν τα στοιχεία του, τη φωτογραφία του και υπογραφές που δεν ήταν δικές του.
Η έρευνα του τμήματος αλλοδαπών συνεχίστηκε…
Κλήθηκε συγκεκριμένα σε κατάθεση υπάλληλος του γραφείου αλλοδαπών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο υπάλληλος επεσήμανε ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου στην βεβαίωση που κατείχε ο αλλοδαπός και του επέτρεπε την προσωρινή διαμονή του στη χώρα έφερε πράγματι αριθμό πρωτοκόλλου που αντιστοιχούσε στο όνομα μιας υπηκόου Βουλγαρίας.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου ευρισκόμενη ενώπιον μιας νέας περίεργης υπόθεσης παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπού ζήτησε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ να διενεργήσει γραφολογική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος είχε συμπληρώσει τα στοιχεία στην πλαστή βεβαίωση προσωρινής παραμονής λαμβάνοντας δείγματα γραφής από τον αλλοδαπό, την ύποπτη για κατηγορούμενη υπάλληλο του Δήμου Ιαλυσού και το δικηγόρο.
Η γραφολογική εξέταση παρελήφθη μόλις πρόσφατα και από το Τμήμα Αλλοδαπών. Οι πραγματογνώμονες αποφάνθηκαν ότι οι αιτήσεις αλλά και οι σημειώσεις επί αυτών έγιναν από το δικηγόρο.
Η υπάλληλος του Δήμου Ιαλυσού, που έχει βρεθεί κατηγορούμενη σε όμοιες υποθέσεις, κλήθηκε πρώτη σε ανωμοτί κατάθεση.
Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ο δικηγόρος της είχε προσκομίσει φωτοτυπία διαβατηρίου του αλλοδαπού το οποίο ήταν σε ισχύ, άδεια εργασίας η οποία έληγε σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένσημα με μερικές ημέρες λιγότερες από αυτές που ορίζει ο νόμος, βιβλιάριο υγείας και φωτογραφίες του αλλοδαπού.
Η υπάλληλος επισημαίνει ότι έδωσε στο δικηγόρο και συμπλήρωσε τα δύο έντυπα των αιτήσεων ενώ του ζήτησε να υποβάλει τα λοιπά δικαιολογητικά του αλλοδαπού.
Ο δικηγόρος, σύμφωνα με την υπάλληλο, της ζήτησε να του δώσει τα δύο έντυπα των αιτήσεων προκειμένου να τα υπογράψει ο αλλοδαπός.
Με καθυστέρηση ορισμένων μηνών ο δικηγόρος, όπως ισχυρίζεται, της έδωσε ορισμένα από τα δικαιολογητικά χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκδώσει λόγω της ώρας της προσέλευσης του παράβολο.
Ο φάκελος στο μεταξύ με τα λίγα δικαιολογητικά που περιείχε παρέμεινε στο δήμο Ιαλυσού. Πήρε στο μεταξύ διαβεβαίωση από το δικηγόρο ότι θα τις προσκόμιζε όλα τα δικαιολογητικά και το παράβολο άμεσα. Η υπάλληλος ισχυρίζεται ότι τότε συμπλήρωσε την βεβαίωση και την τοποθέτησε μέσα στο φάκελο του αλλοδαπού ολόκληρη χωρίς να αφαιρέσει το απόκομμα.
Ο δικηγόρος όπως υποστηρίζει δεν προσήλθε και η ίδια δεν του έδωσε ποτέ κανένα έγγραφο.
Σε ό,τι αφορά το παράβολο τονίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν εκδόθηκε αφού οι αρμόδιοι του Δήμου Ιαλυσού παρότι το ζήτησε δεν της επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε αντίγραφα στοιχείων που χρειάζεται για την υπεράσπισή της!
Ο αλλοδαπός στο μεταξύ είχε καταθέσει ότι είχε λάβει αντίγραφο της βεβαίωσης τύπου Α με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2006 την οποία παρέλαβε την 10η Οκτωβρίου 2006.
Η υπάλληλος χαρακτηρίζει ψευδή τον ισχυρισμό καθώς μετά από αντιπαραβολή που έγινε του αύξοντα αριθμού της συγκεκριμένης βεβαίωσης με τα εισερχόμενα έγγραφα της υπηρεσίας διαπιστώνεται ότι τη συγκεκριμένη βεβαίωση την είχε παραλάβει από το τμήμα αλλοδαπών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τον Νοέμβριο του 2006.
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης του Αλβανού υπηκόου που συμπίπτει με αυτόν της υπηκόου Βουλγαρίας η υπάλληλος του δήμου Ιαλυσού επισημαίνει ότι ευθύνες για το συγκεκριμένο παράπτωμα θα πρέπει να ζητηθούν από άλλη υπάλληλο του δήμου, ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου που χειριζόταν το βιβλίο πρωτοκόλλου!
Οπως καταγγέλλεται η συγκεκριμένη υπάλληλος έκανε λανθασμένη αρίθμηση περίπου πενήντα αριθμών δίνοντας διπλά πρωτόκολλα!
Επισημαίνει δε ότι για το συγκεκριμένο λάθος είχε ενημερωθεί τότε ο αντιδήμαρχος διοικητικών κ. Ι. Κουφού και προφορικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά την περίεργη εξαφάνιση του φακέλου του Αλβανού υπηκόου επισημαίνει ότι εκείνη ουδέποτε έδωσε το φάκελο που ήταν στο αρχείο των εκκρεμοτήτων στο δικηγόρο επισημαίνοντας ότι το γραφείο των αλλοδαπών δεν διέθετε στοιχειώδη ασφάλεια αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την εξαφάνισή του…