Εντατικότερους ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής και εμπορίας τροφίμων, που αυτήν την περίοδο θα παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση, θα πραγματοποιεί από τις 15 Δεκεμβρίου η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος της διεξαγωγής των ελέγχων, όπως δήλωσε στη «δ» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αντώνης Χατζηιωάννου, είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία των καταναλωτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης.
«Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πραγματοποιούν συνεχώς ελέγχους στην αγορά της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών για την προστασία των καταναλωτών. Θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας από τις 15 Δεκεμβρίου που θα τεθεί σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο και η κίνηση, όπως εκτιμάται, θα αυξηθεί στην αγορά», δήλωσε ο κ. Αντώνης Χατζηιωάννου.
Οι έλεγχοι θα διεξάγονται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής της εορταστικής περιόδου, δηλαδή, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων της περιοχής.
«Θα είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί και καθόλου φειδωλοί στις κυρώσεις για όσους δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Για το λόγο αυτό προειδοποιούμε τους επιχειρηματίες να είναι προσεκτικοί και κυρίως να σέβονται τους καταναλωτές. Τα πρόστιμα για τους παραβάτες θα ξεκινούν από το ποσό των 5000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Χατζηιωάννου.
Θα πρέπει όμως και οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με τις αγορές που θα κάνουν.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν και τα ακόλουθα:
– Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδής σφραγίδα).
-Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.
– Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
-Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.
-Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.
– Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/tha-entatikopiithoun-i-elegchi-stin-agora-tis-rodou/