Συνάντηση με τον δήμαρχο Ροδίων κ. Χατζή Χατζηευθυμίου και με τον πρόεδρο του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ρόδου κ. Τσαμπίκο Τριομμάτη, είχε χθες αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο ΔΗΠΕΘΕ οι οποίοι ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα 6 μηνών.
Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ δεσμεύτηκαν ότι σήμερα κιόλας θα δοθεί εντολή ώστε να προχωρήσει η έκδοση του εντάλματος και να καταβληθούν τα οφειλόμενα, που ανέρχονται σε 150.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αποδίδεται στη “γραφειοκρατία” και κυρίως στην καθυστέρηση της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης του ΔΗΠΕΘΕ με το υπουργείο Πολιτισμού.
Είναι γεγονός ότι και πέρσι, οι 11 εργαζόμενοι του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου έμειναν απλήρωτοι για 8 ολόκληρους μήνες, γιατί υπήρξε το ίδιο γραφειοκρατικό πρόβλημα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας μας με το Υπουργείο Πολιτισμού, παραμένει ένα “άγκάθι” που δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στους εργαζόμενους αφού καθυστερούν αδικαιολόγητα, για διάφορους λόγους. Η τελευταία σύμβαση είχε ισχύ έως το τέλος του 2008 και αναμένεται ανανέωσή της.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΠΟ, τα τελευταία 4 χρόνια ψάχνει έναν τρόπο για να γίνει πιο βιώσιμη η λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, αφού ο θεσμός αυτός -τον οποίο ίδρυσε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη- φθίνει συνεχώς, κυρίως για οικονομικούς λόγους αφού η επιχορηγήσεις είναι πολύ μικρές.
Τα ΔΗΠΕΘΕ που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι: ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΒΕΡΟΙΑΣ, ΒΟΛΟΥ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΠΑΤΡΑΣ, ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΚΡΗΤΗΣ, ΣΕΡΡΩΝ, ΧΙΟΥ και ΡΟΔΟΥ.
Οι ηγεσίες του ΥΠΠΟ πάντως έχουν εκφράσει επανειλημμένως τις προθέσεις τους για την μη διατήρησή τους ή έστω την συγχώνευσή τους, Πριν από 4 χρόνια περίπου, είχε γίνει πολύς λόγος για κατάργηση του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου και ενσωμάτωσή του σ’ εκείνο της Χίου (που είναι ουσιαστικά για το Βόρειο Αιγαίο).
Να σημειωθεί, τέλος, ότι ανοικτό παραμένει το θέμα της απορρόφησης των εργαζομένων του ΔΗΠΕΘΕ από άλλον οργανισμό του Δήμου Ροδίων (Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, Λογοτεχνικό Κέντρο η Πολιτιστικός Οργανισμός) αν και η πρόταση αυτή προς το παρόν, δεν έχει βρει υποστηρικτές, αφού ο προϋπολογισμός είναι δυσβάστακτος για τον δήμο Ροδίων και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τον θεσμό.