Θεαματική κίνηση μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου

Κίνηση μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, που μέσω δηλώσεως παράστασης πολιτικής αγωγής κατά παντός υπευθύνου, θα αξιώσουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης, που παρήγγειλε προχθές ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων για το «λουκέτο» στην τράπεζα με αποτέλεσμα την απώλεια 31 εκατ. ευρώ από τους 22.680 “συνεταίρους” και τη μη ανανέωση δανείων αξίας 265 εκατ. ευρω, εκδηλώθηκε χθες.
Οι δικηγόροι κ.κ. Γιάννης Χαρίτος και Στέφανος Στεφανίδης είχαν συνάντηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο τον οποίο ενημέρωσαν για την απόφασή τους αυτή, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δημόσια πρόσκληση εγγραφής μελών στη συγκεκριμένη κίνηση, που ευελπιστεί να εξελιχθεί σε Σύλλογο Μεριδιούχων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/νήσου.
Στόχος της κίνησης είναι να αναδειχθεί και από τους μεριδιούχους ότι τα μέλη της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποφάσισαν την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, την εκκαθάριση της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή, παρέβησαν το καθήκον τους.
Στόχος της κίνησης είναι πέραν των άλλων να παρακολουθήσει κατά πόδας την διαδικασία εκκαθάρισης, ελπίζοντας, πως, αφού καλυφθούν οι υποχρεώσεις της Τράπεζας προς τους εργαζόμενους και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα προκύψει ένα σημαντικό ποσό για να πάρουν πίσω μέρος των κεφαλαίων τους οι μεριδιούχοι.
Σε περίπτωση που προκύψει αρνητικό αποτέλεσμα από την εκκαθάριση θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την πρόσθετη επιβάρυνση των μεριδιούχων, πράγμα για το οποίο έχει διαβεβαιώσει εξάλλου και η διοίκηση της τράπεζας.
Η ίδια κίνηση πέραν της νομικής διερεύνησης της υπόθεσης θα επιδιώξει την ανάπτυξη κινήματος που θα πιέσει την κυβέρνηση και την δικαιοσύνη για την δικαίωσή τους.
Θυμίζουμε ότι αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα, που παραγγέλθηκε, προκάλεσαν δημοσιεύματα από τα οποία προκύπτει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανση της.
Η Συνεταιριστική Τράπεζα ενημερώθηκε καθυστερημένα ότι απαιτούνται ακόμη 5 εκατ. ευρώ περίπου για να επιτύχει το στόχο του 9% στο δείκτη της κεφαλαιακής επάρκειας, παρότι η διοίκηση της ήταν πεπεισμένη ότι ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στο 9,85%.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, λαμβανομένων υπόψιν και των ρυθμίσεων που έγιναν σε 9 δάνεια συνολικής αξίας 16 εκατ. ευρώ και των εμπράγματων εξασφαλίσεων τους, έθεσε απροειδοποίητα σε διαφορετική κατηγορία ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων και περιόρισε το δείκτη στο 7,4%.
Ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Φρόνας έχει δηλώσει ότι η τράπεζα ακολούθησε μια πρακτική που εφαρμόζεται επίσημα από την εγχώρια τραπεζική αγορά επί μία τριετία και η οποία είναι απόλυτα σύμφωνη με το κανονιστικό πλαίσιο για τα δάνεια η οποία όμως αμφισβητήθηκε και απερρίφθη εν μία νυκτί κυριολεκτικά, βάσει κριτηρίων, που στηρίζονται σε υποκειμενική αξιολόγηση βιωσιμότητας τους.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως διατείνεται η Συνεταιριστική Τράπεζα, αιφνιδίως και αδικαιολόγητα μετέφερε την 2α Δεκεμβρίου 2013 μέρος των ρυθμισμένων και εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία είχαν νομίμως ρυθμισθεί από την τράπεζα στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, στην κατηγορία των οριστικών καθυστερήσεων, με αποτέλεσμα την πτώση του δείκτη κάτω του ελαχίστου ορίου. Θεωρεί ακόμη ότι η απόφαση αυτή παραβιάζει και την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, διότι εφαρμόστηκε εις βάρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου το πιο επαχθές μέτρο αντί άλλων ισοδύναμων, που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αδιαφόρησε εξάλλου για το πρόγραμμα εξυγίανσης που υπέβαλε η Συνεταιριστική, για την ύπαρξη επενδυτών, που δεσμεύτηκαν για την συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού των 5 εκατ. ευρώ αλλά και για το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτρια Συνεταιριστική.
Να σημειωθεί ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες έδωσαν «μάχη» (ενόσω έτρεχε η ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών) προκειμένου η Πανελλήνια Τράπεζα, στην οποία μετέχουν οι συνεταιριστικές, να ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και εν συνεχεία να ανακεφαλαιοποιηθούν όλες οι τράπεζες του κλάδου. Σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ παρουσίασε μάλιστα στα μέσα του περασμένου Απριλίου πρόταση προς τις αρμόδιες Αρχές για τη δημιουργία ενός φορέα για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα στηριχθεί στις υπάρχουσες δομές του δικτύου των 188 καταστημάτων που διαθέτουν στην Ελλάδα οι 13 Συνεταιριστικές Τράπεζες.
Το σχέδιο προέβλεπε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ, των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, την ανασυγκρότησή τους και εν συνεχεία μέσα στην επόμενη τριετία τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ από την αύξηση των κεφαλαίων τους με τη συμμετοχή σε αυτά των 700.000 μελών των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Προϋπόθεση ωστόσο ήταν η αναγνώριση της Πανελλήνιας Τράπεζας ως συστημικής τράπεζας των συνεταιριστικών τραπεζών και η ένταξή της στο καθεστώς ανακεφαλαιοποίησης.
Οι προσπάθειες, ωστόσο, έπεσαν στο… κενό και η απάντηση της πολιτείας ήταν ότι στο μνημόνιο δεν προβλέπεται η ενίσχυση των Συνεταιριστικών Τραπεζών.
Η Πανελλήνια Τράπεζα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη διάσωση εκείνων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξεύρεση κεφαλαίων, ωστόσο όλα συγκλίνουν ότι το «σπάσιμο» σε… καλές και κακές δραστηριότητες, είναι αυτό που προτιμούν οι αρμόδιες αρχές.
Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν ενέχουν πρωτοτυπίες, δεδομένου ότι εφαρμόστηκε ό,τι ακριβώς είχε συμβεί το Μάρτιο του 2012 με τις τρεις συνεταιριστικές, που έχασαν την άδειά τους, και οι καταθέσεις ύψους 340 εκατ. ευρώ απορροφήθηκαν από την Εθνική Τράπεζα.
Ως εκ τούτου όσες δεν κατάφεραν να καλύψουν τα «κενά» τους, αρχικά θα γίνει ο διαχωρισμός τους σε «καλές» (good) και «κακές» (bad) τράπεζες, εν συνεχεία οι καταθέσεις και τα ενήμερα δάνεια θα μεταβιβαστούν στο «καλό κομμάτι» και αυτό με τη σειρά του, σε συστημικές τράπεζες.