«Θεωρώ μείζον και αδιαπραγμάτευτο ζήτημα τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ. Είναι ζήτημα επιβίωσης και προοπτικής για τα νησιά μας».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, που κατά την ομιλία του στη Βουλή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπράξει σε ενδεχόμενη απόφαση για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ.
Σε ερώτηση σχετικά με την απόφασή του να διαχωρίσει τη θέση του ο κ. Κόνσολας δηλώνει πως δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και η στάση του θα είναι πάντα έντιμη απέναντι στα Δωδεκάνησα και τους πολίτες.
«Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, προσπαθώ και παλεύω για τον τόπο μου στην πιο δύσκολη συγκυρία, αναλαμβάνοντας ευθύνες που έρχονται από το παρελθόν και δεν μου ανήκουν. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν για μένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η στάση μου θα είναι πάντα πολιτικά και ηθικά έντιμη. Απέναντι στα Δωδεκάνησα, στους πολίτες και στην παράταξή μου», δηλώνει ο κ. Κόνσολας και προσθέτει πως υπάρχει η εντύπωση πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν προνομιακό καθεστώς.
«Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι, τις ιδιαιτερότητες των οικονομιών μικρής κλίμακας που υπάρχουν στα νησιά, το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων», τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ. Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται και στον Καλλικράτη με αφορμή το βέτο που ετοιμάζεται να ασκήσει το ΠΑΣΟΚ.
«Η Βουλή πρέπει να είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Η ατολμία και οι παραλυτικές ισορροπίες επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση», δηλώνει ο κ. Κόνσολας.
Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:
• Η συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στη Liberation, δημιούργησε την αίσθηση ότι επίκειται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Η δική σας αντίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη από το βήμα της Βουλής. Μετά τη διάψευση του κ. Στουρνάρα και τις διαβεβαιώσεις που πήρατε, θεωρείτε ότι έχει κλείσει το θέμα;
Υπάρχουν κάποιοι που ανοιγοκλείνουν το θέμα. Θεωρώ ότι η διάψευση του κ. Στουρνάρα αλλά και η διαβεβαίωση του κ. Μαυραγάνη από το βήμα της Βουλής, όταν έθεσα το θέμα και ζήτησα να υπάρξει απάντηση στο Κοινοβούλιο, απομακρύνουν τον κίνδυνο.Δεν γνωρίζω ποιοι μπορεί να βάζουν κατά καιρούς στο τραπέζι, θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Μου προξενούν εντύπωση και οι λογαριασμοί που γίνονται, κάποιοι υπολογίζουν ότι θα εισπράξουν 291 εκ. ευρώ αν καταργήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.
Προφανώς, δεν υπολογίζουν πόσα θα χάσουν από το φόρο εισοδήματος, τη συρρίκνωση της τοπικής οικονομίας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος. Γιατί αυτά θα είναι τα επίχειρα και οι επιπτώσεις από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ συν την ανεργία και το κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων. Ίσως ήταν έντονη η αντίδρασή μου στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα. Ήταν, όμως, επιβεβλημένη. Θεωρώ μείζον το συγκεκριμένο ζήτημα και αδιαπραγμάτευτο. Είναι ζήτημα επιβίωσης και προοπτικής για τα νησιά μας.
• Στην ομιλία σας στη Βουλή, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, χρησιμοποιήσατε τη φράση ”Δεν συμπράττω”. Τι εννοείτε και μέχρι πού φτάνει αυτή η τοποθέτηση;
Είναι μία ξεκάθαρη θέση. Όλοι μπορεί να την κατανοήσουν. Οι πολίτες αλλά και όσοι με γνωρίζουν καλά, καταλαβαίνουν τι εννοώ. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, προσπαθώ και παλεύω για τον τόπο μου στην πιο δύσκολη συγκυρία αναλαμβάνοντας ευθύνες που έρχονται από το παρελθόν και δεν μου ανήκουν. Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν για μένα αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Η στάση μου θα είναι πάντα πολιτικά και ηθικά έντιμη. Απέναντι στα Δωδεκάνησα, στους πολίτες και στην παράταξή μου.
• Υπάρχει μία προσπάθεια από ορισμένους κύκλους να θεωρηθούν προνόμιο για τα νησιά οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο;
Μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο, αν τα Δωδεκάνησα εκπροσωπούνται από ανθρώπους με ελαστική συνείδηση και άλλες προτεραιότητες. Αυτό, όμως, δεν συμβαίνει. Πραγματικά, υπάρχει η εντύπωση ότι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ αποτελούν προνομιακό καθεστώς και έχετε δίκιο που το επισημαίνετε. Το διαπίστωσα κι εγώ ο ίδιος. Δεν αντιλαμβάνονται κάποιοι, τις ιδιαιτερότητες των οικονομιών μικρής κλίμακας που υπάρχουν στα νησιά, το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών, υπηρεσιών και προσώπων. Την αναγκαιότητα να παραμένει ανταγωνιστικό το τουριστικό μας προϊόν, που συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ. Αν υπήρξε ανάσχεση της ύφεσης, πέρα και από τις προβλέψεις, και έκλεισε στο 4% για το 2013, αυτό οφείλεται στον τουρισμό. Όταν παραθέτουμε τεκμηριωμένα τα επιχειρήματά μας, είναι δύσκολο να τα αντικρούσει κάποιος. Και όταν υπάρχει ένα αρραγές νησιωτικό μέτωπο κανείς δεν μπορεί να μας προσπεράσει και να προβεί σε μονομερείς ενέργειες. Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε περισσότερο εξωστρεφείς. Για αυτό το λόγο, σχεδιάζω μια πρωτοβουλία για να ενημερωθούν όλοι, σχετικά με την αναγκαιότητα αλλά και την ισχυρή νομιμοποιητική βάση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
• Τελικά ο κ. Στουρνάρας αποτελεί εύκολο στόχο και σάκο του μποξ για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι έτσι;
Σε ό,τι με αφορά, σέβομαι την προσπάθειά του. Πρέπει να του αναγνωρίσει κανείς ότι έχει συμβάλει στη δημιουργία ενός καλού κλίματος επικοινωνίας με την Κομισιόν και τους εταίρους μας. Θυμάστε τι κλίμα επικρατούσε με τους προκατόχους του. Κάποιος από αυτούς στο παρελθόν δημιούργησε ένα αδιέξοδο και μετά για να βγει από το αδιέξοδο εφηύρε το «χαράτσι» στα ακίνητα.
Η κριτική που ασκώ έχει δημιουργικά χαρακτηριστικά, συνοδεύεται πάντα από προτάσεις. Κατέθεσα 10 ολοκληρωμένες προτάσεις για ένα δίκαιο φόρο ακινήτων, λίγοι το έκαναν αυτό. Περιμένω να δω αυτές τις προτάσεις στο νόμο που θα έρθει στη Βουλή.
• Το ΠΑΣΟΚ θέτει βέτο για το διαχωρισμό των μεγάλων νησιωτικών Δήμων αλλά και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές. Θεωρείτε ότι απομακρύνεται η ιδέα των 4 Δήμων για τη Ρόδο;
Θεωρώ ότι πρέπει να περιμένουμε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα, ο καθένας έχει τις απόψεις του, οι οποίες είναι σεβαστές.
Δεν αντιλαμβάνομαι τη χρήση βέτο, έτσι όπως την τοποθετείτε. Αυτό, δηλαδή, τι σημαίνει; Ότι δεν θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες και διορθωτικές παρεμβάσεις στον Καλλικράτη; Ότι δεν πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αποκτήσουν δομές πολιτικής προστασίας, μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος; Σας θυμίζω ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι έτοιμη και έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Κοιτάξτε να δείτε, η προχειρότητα με την οποία στήθηκε ο Καλλικράτης επιβάλλει ευρείες νομοθετικές παρεμβάσεις και διορθωτικές ρυθμίσεις, δεν αποτελεί ιερό κείμενο ο Καλλικράτης ούτε είναι γραμμένος πάνω σε πέτρα. Η Βουλή νομοθετεί, και η δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας δεν ανήκει μόνο σε ένα ή δύο κόμματα αλλά σε όλους τους βουλευτές. Η Βουλή πρέπει να είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση. Η ατολμία και οι παραλυτικές ισορροπίες επιδεινώνουν την κατάσταση αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση.
• Το βοήθημα της κυβέρνησης στους πλημμυροπαθείς θα πρέπει να μείνει στα 586 ευρώ που άρχισαν να δίνονται ή θα πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις για να υπάρξουν και άλλου είδους παροχές, σε ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές.
Τα 586 ευρώ είναι ελάχιστα. Πρέπει να διατεθούν και άλλα χρήματα. Μπορούν, όμως, να υπάρξουν διευκολύνσεις και σε άλλο επίπεδο. Αναφέρομαι στην πρόταση που κατέθεσα από την πρώτη μέρα και αφορά στο «πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Την Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα για το συγκεκριμένο θέμα και εκεί είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν απαντήσεις και θετικές εξελίξεις. Το παλεύουμε σε κάθε κατεύθυνση, είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους. Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.
• Αιτία ανησυχίας για τους πολίτες είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες. Πιστεύετε ότι θα αποφευχθούν τελικά;
Είναι δεδομένο ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα προστατευθούν αυτοί που πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία και έχουν ανάγκη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν πλειστηριασμοί σε σπίτια που υπάρχει ένας άνεργος, σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σε άτομα με αναπηρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πίσω από την προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορούν να κρύβονται και να μην πληρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες.Αυτοί, δηλαδή, που έχουν εισοδήματα, ακίνητη περιουσία ή και καταθέσεις στις τράπεζες.Αυτό αποτελεί στρέβλωση.Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των πλειστηριασμών, θα προστατευθούν αυτοί που έχουν ανάγκη. Αποτελεί δέσμευση και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
• Οι αλλαγές στον τομέα της υγείας έχουν προκαλέσει αναταραχή. Τι πρέπει να γίνει με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να συνεχίσουν να έχουν παροχές οι πολίτες, ιδιαίτερα στα νησιά; Τα Κέντρα Υγείας πρέπει να συνεχίσουν να είναι στο ΕΣΥ;
Tα Κέντρα Υγείας ανήκουν στις δομές δημόσιας υγείας, απλά πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΠΥΥ, νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνεί σε ένα γενικότερο εξορθολογισμό που στόχο έχει τη συγκράτηση των δαπανών και την συνέχιση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να μπαίνει 100 εκατομμύρια μέσα κάθε μήνα. Εύχομαι και ελπίζω να εκτονωθεί η κρίση, με διάλογο ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους γιατρούς. Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να υπάρχουν οριζόντιες ρυθμίσεις, για παράδειγμα, θα πρέπει να εξαιρεθούν από το μέτρο της κινητικότητας οι γιατροί, το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ στα νησιά. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά είναι ήδη υποστελεχωμένες και ο πολίτης σε ένα νησί, όπως η Κάλυμνος ή η Πάτμος, δεν έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει αλλού υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δεν ζούμε σε αστικό περιβάλλον.
• Από το τμήμα του ΣτΕ κρίθηκε αντισυνταγματικός ο δημοτικός φόρος, γεγονός που ώθησε τους επιχειρηματίες να μην τον πληρώνουν από τώρα. Πιστεύετε ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ή θα υπογραφεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου του από την Ολομέλεια του ΣτΕ;
Είναι δεδομένος ο σεβασμός όλων στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, η απόφαση για τη νομιμότητα ή μη του ΔΗΦΟΔΩ θα παρθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.Ο δημοτικός φόρος ήταν μια καινοτομία για την εποχή του, συνέβαλε στη δημιουργία υποδομών στον τομέα της τουριστικής προβολής αλλά και της πολιτικής προστασίας. Θεωρώ ότι κάθε εποχή έχει τις δικές της ανάγκες. Στη σημερινή εποχή κάθε τέλος αυτοφορολόγησης θα πρέπει να έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Να γνωρίζει ο πολίτης, ο έμπορος και ο επιχειρηματίας ότι κάθε ευρώ που πληρώνει, επιστρέφει στον ίδιο με τη μορφή υπηρεσιών που παρέχει η αυτοδιοίκηση είτε προς τον ίδιο είτε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Υπό αυτή την έννοια, ήταν θετικό γεγονός ότι όλοι οι φορείς, η αυτοδιοίκηση, το Οικονομικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΔ κατέληξαν σε μία κοινή πρόταση για τον εξορθολογισμό του δημοτικού φόρου. Αν αυτός κριθεί παράνομος, τότε δεν θα πρέπει να καταβάλλεται.
Σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να βρούμε, ως τοπική κοινωνία, λύσεις και πηγές για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις όπως η πολιτική προστασία και η τουριστική προβολή των νησιών μας.
Γιατί δεν θα υπάρχουν έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ και με κάποιο τρόπο πρέπει να αντικατασταθούν. Αυτό προϋποθέτει σχέδιο αλλά και αποδοχή του σχεδίου από την τοπική κοινωνία.