«Θερμό» φθινόπωρο για τον τουρισμό με αφίξεις – έκπληξη

Καλοκαίρι θυμίζουν οι μήνες του φθινοπώρου σε ορισμένους προορισμούς της χώρας, χάρη στην τουριστική κίνηση που διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Η πολύ καλή σε αφίξεις χρονιά, με τις εκτιμήσεις για 17,5 εκατομμύρια επισκέπτες και 11,5 δισ. ευρώ έσοδα, φαίνεται ότι επηρεάζει θετικά και το κλείσιμο της περιόδου, η οποία ενισχύεται τόσο σε όγκο όσο και σε διάρκεια. Σε αυτό άλλωστε συμβάλλουν η σαφώς βελτιωμένη προς τα έξω εικόνα της χώρας, σε σχέση με τον αρνητικό αντίκτυπο της πολιτικής και οικονομικής ρευστότητας του 2012, οι ελκυστικές τιμές των πακέτων, αλλά και τα προβλήματα της «γειτονιάς», με την Αίγυπτο να προσφέρει ένα πρόσθετο μερίδιο κρατήσεων στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες.
• Νέες πτήσεις
«Ο Σεπτέμβριος ήταν καλύτερος από τον Αύγουστο» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου κ. Νίκος Χαλκιαδάκης. Αυτό αποτυπώθηκε στις πληρότητες των ξενοδοχείων, που τον Σεπτέμβριο άγγιξαν ποσοστά της τάξεως του 90%-95%, ενώ και ο Οκτώβριος εμφανίζει πληρότητα ενισχυμένη κατά 15% – 18% σε σύγκριση με τον περυσινό μήνα. Στον προορισμό προστέθηκαν περισσότερες πτήσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τα στοιχεία του αεροδρομίου που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τον περασμένο μήνα οι διεθνείς αφίξεις έφθασαν τις 443.985 από 361.023 το 2012, καταγράφοντας άνοδο 22,98% τον Σεπτέμβριο και 17,66% το εννεάμηνο.

Η σεζόν αναμένεται να ολοκληρωθεί από τα τέλη Οκτωβρίου ως τις αρχές Νοεμβρίου, όπως κάθε χρόνο, καθώς «οι μεγάλοι tour operators προτίμησαν να γίνει πιο οργανωμένα η επιμήκυνση της περιόδου και όχι μέσα σε έναν μήνα» εξηγεί. Ενώ συμπληρώνει ότι ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Ρωσίας ζήτησαν πολύ χαμηλές τιμές τον Νοέμβριο για να βάλουν πτήσεις. Η εφετινή καλή χρονιά και η αυξημένη κίνηση στο κλείσιμο της περιόδου «ανοίγουν τον δρόμο» για επιμήκυνση της περιόδου το 2014, καθώς στα συμβόλαια που υπογράφηκαν με αυξήσεις 3%-4% οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί παρατείνουν τα προγράμματα κατά 12 ημέρες, ως τις 10 Νοεμβρίου.
• Υπερπλήρεις
Ως τα μέσα Νοεμβρίου θα διαρκέσει η εφετινή σεζόν στην Κω, προορισμός που «έκλεινε» την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.
«Υπάρχουν λίγες πτήσεις εκτός προγράμματος και οι προγραμματισμένες έρχονται υπερπλήρεις» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Κω κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ, επισημαίνοντας την αυξημένη εισερχόμενη κίνηση, εξαιτίας της κατάστασης στην Αίγυπτο, αλλά και την εντατικοποίηση της διαφήμισης του προορισμού στο εξωτερικό.
Ο ίδιος τονίζει ότι ο μεγάλος όγκος των επισκεπτών τον Οκτώβριο έχει ως αποτέλεσμα πολύ περισσότερα ξενοδοχεία «μικρά και μεγάλα να παραμένουν ανοιχτά», όταν παλαιότερα «μόνο τέσσερα-πέντε λειτουργούσαν». Θετική είναι και η τάση για το 2014, με το πρώτο βαρόμετρο να αναμένεται στη Market τον Νοέμβριο, ωστόσο τα συμβόλαια για τη νέα χρονιά έχουν υπογραφεί με αυξήσεις 3%-5%. Εναν μήνα αργότερα αναμένεται να «τερματίσει» και η Ρόδος, καθώς υπάρχει κύμα κρατήσεων που διατηρεί τα προγράμματα των ταξιδιωτικών οργανισμών ως και τα μέσα Νοεμβρίου. Το νησί παρουσίασε άνοδο 11,43% τον Σεπτέμβριο και 10,80% το εννεάμηνο, με συνολικά 1.672.116 επισκέπτες έναντι 1.509.074 το 2012. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τον Σεπτέμβριο και την πορεία της σεζόν, καθώς είναι ο μόνος κλάδος με θετική πορεία στη χώρα» λέει ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αρης Σουλούνιας. «Ο Σεπτέμβριος ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλός» σημειώνει και προσθέτει ότι η θετική εξέλιξη είναι για τον Οκτώβριο, μήνα που εμφανίζει «σημαντική βελτίωση στις κρατήσεις, λόγω Αιγύπτου και Συρίας». «Προσωρινή ανάσα» για τις επιχειρήσεις είναι ότι τα έσοδα είναι καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όμως «η αύξηση των εισπράξεων δεν είναι ανάλογη αυτής των αφίξεων» τονίζει, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία «να μπορούν να καλύψουν μερικώς τα οφειλόμενα» των προηγούμενων ετών.

Οι καλές ενδείξεις διατηρούνται και για την ερχόμενη σεζόν. Σε συνέχεια της «πάρα πολύ μεγάλης ανόδου από Ρωσία» εφέτος, υπάρχει μεγάλος όγκος, που αποτυπώνεται σε αύξηση προγραμμάτων από τις αναδυόμενες αγορές (Ρωσία, Ουκρανία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν) στα συμβόλαια για το 2014, τα οποία υπογράφηκαν με αυξήσεις της τάξεως του 3%.