Θρασύτατες διαρρήξεις στο νομαρχιακό μέγαρο και στο Δήμο Πεταλούδων

Την έλλειψη συστημάτων συναγερμού και επαρκών μέτρων προστασίας και φύλαξης των γραφείων των κεντρικών ταμείων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου και του Δήμου Πεταλούδων εκμεταλλεύτηκαν επαγγελματίες διαρρήκτες που κατόρθωσαν, ανενόχλητοι, το βράδυ της Κυριακής ή τα ξημερώματα της Δευτέρας, να ανοίξουν με τη χρήση τροχού και με καλέμι τα δύο χρηματοκιβώτια και να αφαιρέσουν χρηματικό ποσό συνολικού ύψους 5.300 ευρώ σε χαρτονομίσματα και κέρματα.
Οι επαγγελματίες διαρρήκτες επέλεξαν συγκεκριμένα να «χτυπήσουν» τις δύο δημόσιες υπηρεσίες στο ως άνω χρονικό διάστημα εκμεταλλευόμενοι παραπέρα και το γεγονός ότι η κίνηση στα κεντρικά σημεία στα οποία βρίσκονται τα δύο κτίρια ήταν μηδαμινή έως και ανύπαρκτη ένεκα και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο νησί.
Έδρασαν, δε, βάσει οργανωμένου σχεδίου το οποίο, όπως αναφέρουν και οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΕΛΑΣ, είχαν καταστρώσει μετά από παρακολούθηση και καταγραφή των δύο χώρων τους οποίους θα πρέπει να έχουν επισκεφθεί κατ’ επανάληψη.
Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για θρασύτατους διαρρήκτες, με αυτοπεποίθηση και άνεση κινήσεων που τους επέτρεψε να δράσουν χωρίς την πίεση χρόνου και τον φόβο για σύλληψη, συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν και για τον πρόσθετο λόγο ότι κατά τη διάρκεια της διάρρηξης του ταμείου του Δήμου Πεταλούδων όχι μόνο είχαν πάρει μαζί τους εμφιαλωμένα μπουκάλια με νερό για να… ξεδιψάσουν αλλά ένας εκ των δραστών βρήκε την ευκαιρία να αφοδεύσει στο πάτωμα παρακείμενου στο κεντρικό ταμείο γραφείου!!! Το ίδιο έκαναν και στο νομαρχιακό μέγαρο.
Οι δράστες παραβίασαν συγκεκριμένα την κεντρική ξύλινη θύρα του ισογείου ορόφου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου προκειμένου να εισέλθουν στον διάδρομο που οδηγεί στο γραφείο του κεντρικού ταμείου. Για άγνωστο λόγο, ωστόσο επέλεξαν, να μην εισέλθουν στο γραφείο από την είσοδο αυτή. Μετέβησαν ακολούθως στην πίσω είσοδο στον ίδιο όροφο η οποία χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία της Νομαρχίας με πετρέλαιο θέρμανσης, την διέρρηξαν και εισήλθαν στον διάδρομο που οδηγεί στο κεντρικό ταμείο.
¶νοιξαν χωρίς δυσκολία την εξωτερική καγκελόπορτα, έσπασαν την ξύλινη πόρτα του γραφείου, εισήλθαν εντός και προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτοί από διερχόμενους (το παράθυρο του ταμείου δεν φέρει κουρτίνα) σήκωσαν το χρηματοκιβώτιο και το μετέφεραν στην τουαλέτα στο τέλος του ίδιου διαδρόμου. Προηγουμένως φρόντισαν να καλύψουν το παράθυρο της τουαλέτας με φακέλους αρχείου του ταμείου.
Με τη χρήση τροχού και καλεμιού έκοψαν το πίσω μέρος του χρηματοκιβωτίου και αφαίρεσαν περίπου 5.000 ευρώ σε μετρητά με τα οποία η νομαρχία επρόκειτο να αποπληρώσει οφειλές σε προμηθευτές και εργολάβους δημοσίων έργων. Εντός του χρηματοκιβωτίου υπήρχαν κι άλλα μετρητά σε φακέλους τα οποία δεν είδαν, περίπου 35 μπλοκ επιταγών τα οποία επέλεξαν να μην αφαιρέσουν, ένσημα υπαλλήλων, εξοφλημένα εντάλματα αλλά και εντάλματα δύο μεγάλων εταιρειών η εξόφληση των οποίων εκκρεμεί διότι διαπιστώθηκε ότι είχαν προσκομίσει πλαστές φορολογικές ενημερότητες.Οι υπάλληλοι διαπίστωσαν τη διάρρηξη περί ώραν 07.30 το πρωί της Δευτέρας ενώ ο αρμόδιος μετέβη στο γραφείο του μια ώρα αργότερα για να συνδράμει στις έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και της Σήμανσης. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ Μ. Κινδυλίδης επεσήμανε με δηλώσεις του χθες ότι από την 1η Φεβρουαρίου 1998 είχε ενημερώσει τη νομαρχιακή αρχή για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ελλείψει μέτρων προστασίας του ταμείου.
Στο Δήμο Πεταλούδων οι ίδιοι διαρρήκτες εισήλθαν στο κτίριο από χώρο που χρησιμοποιείται από τον πολιτιστικό οργανισμό για την εκμάθηση παραδοσιακών χωρών. Ακολούθως έσπασαν το κάτω μέρος αλουμινένιας πόρτας, χωρίς να παραβιάσουν την κλειδαριά, εισήλθαν εντός του κυρίου χώρου, σήκωσαν με λοστό μια πόρτα από τζάμι η κλειδαριά της οποίας εφάρμοζε στο έδαφος και την άνοιξαν, εισήλθαν στη συνέχεια στο διάδρομο και εν συνεχεία μπήκαν στο κεντρικό ταμείο. Εκεί με τη χρήση των ίδιων ως άνω διαρρηκτικών εργαλείων άνοιξαν τρύπα στο πίσω μέρος του χρηματοκιβωτίου και αφαίρεσαν 300 ευρώ σε κέρματα. Αποχώρησαν από το δήμο από παράθυρο γραφείου του αντιδημάρχου.
Οι αστυνομικοί της σήμανσης έχουν βρει αποτυπώματα -κυρίως στον Δήμο Πεταλούδων- η ταυτοποίηση των οποίων με άτομα που είναι καταγεγραμμένα στο σύστημα των συλληφθέντων θα επιχειρηθεί. Βρέθηκαν ακόμη καθαρά αποτυπώματα από τα παπούτσια των δραστών ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι αστυνομικοί δεν έχουν προσδιορίσει ακόμη τον ακριβή χρόνο που χτύπησαν οι δράστες ενώ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο η μια εκ των δύο διαρρήξεων να έχει γίνει το βράδυ του Σαββάτου.
Δείγμα από τα μπουκάλια νερού που χρησιμοποίησαν οι δράστες και από τα κόπρανα που βρέθηκαν στο Δήμο Πεταλούδων θα αποσταλεί προς έλεγχο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών με τη μέθοδο του DNA. Ταυτόχρονα θα ζητηθεί από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να προσδιορίσουν ποιες τηλεφωνικές συσκευές είχαν επικοινωνία στις δύο περιοχές και η άρση του απορρήτου των συσκευών αυτών.
Οι αστυνομικοί πάντως είναι απαισιόδοξοι για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.