Τι “καίει” τη Νομαρχιακή Αρχή

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει η “δ” με την από 2 Ιουλίου 2009 απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου χορηγήθηκε προσωρινή άδεια εξόρυξης βραχωδών προϊόντων από δανειοθάλαμο λατομείου αδρανών υλικών στη θέση “Γυψάδικου” Λάρδου νήσου Ρόδου για τις ανάγκες του έργου «Νέας Μαρίνας Ρόδου».
Η συγκεκριμένη απόφαση εμφανίζει την έκταση ως ιδιωτική παρότι αυτή όχι μόνο είναι δημόσια αλλά και προστατευόμενη καθώς περιλαμβάνεται στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου της Λάρδου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου δεν έχει αρμοδιότητα στην έκδοση αδειών για εξορύξεις σε δημόσιες εκτάσεις ενώ της έκδοσης της ως άνω απόφασης δεν προηγήθηκαν αδειοδοτήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες (πως θα μπορούσαν άλλωστε να υπάρξουν αφού πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή).
Το γεγονός δε ότι η περιβαλλοντική άδεια της εργολαβικής εταιρείας, δεσμευτική για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, αναφέρει ρητά ότι η προμήθεια των υλικών θα γίνει από ιδιωτικά λατομεία μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να εκληφθεί.
Της εκδόσεως της ως άνω απόφασης προηγήθηκε το με Αρ. Πρωτ. 11099/29-6-2009 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ροδίων με το οποίο ζητήθηκε η χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας εξοπλισμού για την εξόρυξη βραχωδών προϊόντων για τις ανάγκες του έργου «Νέας Μαρίνας Ρόδου». Στο έγγραφο αυτό στην ουσία αναπαράγεται το περιεχόμενο του με αρίθμ. πρωτ. 10993/26-6-2009 σχετικού αιτήματος της εργολαβικής εταιρείας.
Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου δεν είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν για το νόμιμο της συγκεκριμένης ενέργειας και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την Νομαρχία στην οποία απευθύνεται.
Από εκεί και πέρα της ίδιας απόφασης προηγήθηκε το αριθμ. Πρωτ. 5065/19-06-2009 έγγραφο του Δήμου Λινδίων το οποίο παρέχει την σύμφωνη γνώμη του για την εξόρυξη στο οποίο ωστόσο γίνεται σαφής μνεία ότι δεν αντικαθιστά άδειες που πιθανόν απαιτούνται από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες πράγμα το οποίο αποσιωπά ο Νομάρχης.
Αναφορά γίνεται στην ίδια απόφαση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Νομαρχίας, που σημειωτέον ανακλήθηκε χθες το πρωί με το υπ΄αρίθμ.1151/ 11-8-2009 έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας (γιατί άραγε αφού ήταν νόμιμη όπως υποστηρίζει ο νομάρχης) στο με Αρ. Πρωτ. 4697/29-07-2003 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου με το οποίο φαίνεται ότι το οικόπεδο δεν είναι αρμοδιότητας της συγκεκριμένης υπηρεσίας.
Πλην όμως το ως άνω έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών, η άποψη της οποίας δεν ζητήθηκε πριν την έκδοση της αδείας της Νομαρχίας, έχει ανακληθεί αυτοδικαίως καθώς με τον Ν. 3208/24-12-2003 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η συγκεκριμένη έκταση υπήχθη στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δασών.
Την 8η Ιουλίου 2009 η ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εξέδωσε σήμα διακοπής των εργασιών εξόρυξης με το αιτιολογικό ότι εκτελούνται εργασίες χωρίς την άδεια της σε περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Το συγκεκριμένο σήμα διακοπής εργασιών δεν έχει ανακληθεί ακόμη!! Πέραν τούτου η ίδια υπηρεσία την 14η Ιουλίου 2009 εξέδωσε και νέο έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε ότι για τυχόν συνέχιση των εργασιών θα αποφανθεί το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δωδεκανήσου το οποίο δεν έχει συνεδριάσει ακόμη!!
Από εκεί και πέρα πράγματι ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών μετά από αυτοψία υπαλλήλου της υπηρεσίας του συγκάλεσε σύσκεψη στη Νομαρχία για το ζήτημα που ανέκυψε την 18η Ιουλίου 2009.
Επομένως δεν δείχνει να ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι είχε εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών για την έκδοση της προσωρινής αδείας εγκατάστασης της εταιρείας στο λατομείο αφού αυτή είχε ήδη εκδοθεί και οι εξορύξεις είχαν ήδη αρχίσει 16 μέρες ενωρίτερα.
Πλέον τούτου ο κ Νομάρχης με δημόσιες δηλώσεις του είχε στηλιτεύσει τη στάση του Δασάρχη στο ζήτημα ενώ σήμερα τον παρουσιάζει σύμφωνο με τις ενέργειες του παρότι μάλιστα ήταν εκείνος που με έγγραφο του την 7η Αυγούστου 2009 και ενώ ήταν σε ισχύ προηγούμενη εντολή για διακοπή εργασιών της Αρχαιολογίας διέκοψε εκ νέου τις εργασίες.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και οι θέσεις του Νομάρχη Δωδεκανήσου σχετικά με το τίμημα του υλικού που εξορύχθηκε το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Νομάρχη θα κοστολογούσε και θα καταλόγιζε στην ιδιωτική εταιρεία η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Το ενδιαφέρον έγκειται στο γεγονός ότι τίμημα δεν μπορεί να προσδιοριστεί από την ΚΥΔ αφενός διότι έχουμε αυθαίρετη κατάληψη δημοσίας έκτασης αρμοδιότητας, διοίκησης και διαχείρισης της Διεύθυνσης Δασών και αφετέρου διότι δεν υφίσταται νόμιμος δανειοθάλαμος για να τηρηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται για τη μίσθωση λατομικών χώρων σε δημόσιες εκτάσεις αφού το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται σε προστατευόμενη περιοχή.
Με άλλα λόγια δεν δύναται να εισπραχθεί κανένα έσοδο από το δημόσιο πλην προστίμου που προβλέπεται να επιβληθεί στην εταιρεία για την αυθαίρετη κατάληψη και τις εργασίες που έκανε με εγκριση της Νομαρχίας!
Τέλος, δεν αναφέρεται ο νομάρχης στις καταγγελίες για παράνομες εκρήξεις στην περιοχή!