Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 2008, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της ιδιαίτερα πλούσιας οινο-γαστρονομικής παράδοσης των νησιών μας, μέσα από μία «περιπλάνηση» στο παρελθόν και τη μελλοντική πορεία στην κουζίνα της κάθε περιοχής.
Η γαστρονομία πρέπει να είναι ασφαλώς στις προτεραιότητες ανάδειξης ενός τόπου. Κι όταν πρόκειται για τα Δωδεκάνησα με τη μακραίωνη ιστορία, τον πολιτισμό και τη μοναδική φιλοξενία τους, νησιά «λουσμένα» στο φως, που συνεχίζουν να διατηρούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόφια την αιγαιοπελαγίτικη παράδοση, τότε δένουν αρμονικά η πολιτιστική κληρονομιά και οι γαστρονομικές συνήθειες από τα προϊόντα που βγάζει η «μάνα» γη και η θάλασσα. ¶λλωστε δε μπορεί να υπάρχει κουζίνα τόπου χωρίς το τοπικό προϊόν.
Τα Δωδεκάνησα παράγουν μια εξαιρετική ποικιλία προϊόντων τα οποία χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό γεύσης, ποιότητας και μοναδικότητας, που όμως δεν έχουν καθιερωθεί στην ελληνική και διεθνή αγορά, γιατί δεν έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια η αντίστοιχη προβολή και προώθησή τους σε δίκτυα λιανικής και χονδρικής πώλησης κλπ. Επομένως η Ρόδος, η Κως, Πάτμος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο, η Σύμη, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κάσος, η Χάλκη και τα άλλα νησιά, πρέπει ν’ αναδειχθούν ως γαστρονομικοί προορισμοί, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ως σήμερα, και να εξοικειωθεί τόσο ο Έλληνας, όσο και ο ξένος επισκέπτης/καταναλωτής με τα δωδεκανησιακά προϊόντα.
Η τοπική κουζίνα αποτελεί στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας και της κουλτούρας κάθε τόπου, πόσο μάλλον τα προϊόντα και η γαστρονομία των νησιών που έπρεπε να είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Τα κρασιά μας, το λάδι και το μέλι μας, τα τυριά μας, οι θαλασσινοί μεζέδες και τα ψάρια από τις μοναδικές θάλασσες μας, οι πίτες και όλες οι χειροποίητες δημιουργίες (γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες κλπ), τα οπωροκηπευτικά και το ντόπιο κρέας, και τα αρωματικά βότανα συναρμολογούν μια μεγάλη γκάμα αλμυρών και γλυκών γεύσεων τα οποία ασπάζονται την παράδοση του τόπου, δένουν αρμονικά με την υψηλή διατροφική αξία και παράλληλα… ευφραίνουν τον ουρανίσκο του καταναλωτή!
Στις γαστρονομικές μας προτάσεις πρέπει να έχουμε ως στόχο την παραδοσιακή νησιώτικη κουζίνα, όταν συναντά τη σύγχρονη μαγειρική. Όταν ταξιδεύουμε σε γευστικές περιπλανήσεις, να έρχεται στο μυαλό μας η αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία, η μαγειρική παράδοση των νησιών μας, που είναι εντυπωσιακή για το εύρος και την απλότητά της. Οι γεύσεις να είναι καθαρές και άμεσες, με βάση τα ντόπια προϊόντα και ό,τι κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές. Γιατί όταν οι συνταγές είναι παρασκευασμένες με φρέσκα υλικά και αγνές πρώτες ύλες, τότε διατηρούν αυθεντικές και αναλλοίωτες τις γεύσεις από το πέρασμα των χρόνων. Βέβαια, από μία αυθεντική και ποιοτική κουζίνα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα ιδιαίτερα κρασιά που παράγει η Ρόδος, με μοναδική ποικιλία.
Η νησιωτική διατροφή (κατά το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής) στηρίζεται στα εξής: χορταρικά, φρούτα, όσπρια, λαχανικά, αγνό τυρί, ζυμωτό μαύρο ψωμί, ωμό ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, κρασί και ψάρια! Τροφές με ευεργετικές ιδιότητες που αποτελούν ένα… θησαυρό στο μενού μας και μπορούν να βγάλουν αναρίθμητες υγιεινές και πεντανόστιμες συνταγές. Ο τόπος μας, η Δωδεκάνησος, ευλογημένος από το Θεό και τη Φύση, με ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά που βασίζονται στα αγνά και μοναδικής ποιότητας προϊόντα της γης, επιβάλλεται ν’ αναδείξει την τοπική μας γαστρονομική παράδοση και κουλτούρα και την προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Η πρωτοβουλία AegeanCuisine (ένα σύστημα μελών-επιχειρήσεων των νησιών μας), ξεκίνησε λοιπόν με σκοπό την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας, προς όφελος της ανάδειξης και προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, αλλά και της δημιουργίας και προώθησης του θεματικού τουρισμού των νησιών μας. Η ανταπόκριση των επαγγελματιών (εστιάτορες, ξενοδόχοι, οινοποιοί, παραγωγοί και έμποροι τροφίμων και ποτών), των συλλογικών φορέων, ερευνητών της γαστρονομίας και της λαϊκής παράδοσης αλλά και απλών κατοίκων των νησιών ήταν εντυπωσιακή, αναζητώντας μεταξύ άλλων προτάσεις για εστιατόρια, οινοποιεία, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων καθώς και για επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν μαθήματα μαγειρικής και προγράμματα οινογνωσίας.
Αυτή η προσπάθεια πρέπει όχι μόνο να συνεχισθεί, αλλά να εντατικοποιηθεί για να συμμετάσχουν όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις από το νομό μας (μπορούν να ενταχθούν παραγωγοί τυποποιημένων, συσκευασμένων, εμφιαλωμένων τροφίμων, οίνου και ποτών, ιδιοκτήτες επισκέψιμων χώρων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών, καταστήματα τροφίμων και ποτών, εστιατόρια, ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, ουζερί, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, wine bars κ.α στα οποία προσφέρονται τοπικά εδέσματα καθώς και κρασί από τα νησιά), οι οποίες ν’ αναδεικνύουν την γαστρονομική ταυτότητα της Δωδεκανήσου και να διαφημίζουν τον δωδεκανησιακό διατροφικό πολιτισμό, αναδύοντας νησιώτικο αέρα γεύσεων και νοστιμιάς!
Σήμερα, η Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου (Δ.ΕΤ.Α.Π.), μετέχει ως εταίρος στο έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ», με ακρωνύμιο GASTRONOMY NET, του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα Κύπρος 2007-2013.
Στα πλαίσια του παραπάνω έργου, η ΔΕΤΑΠ βρίσκεται σε φάση επικαιροποίησης – αναβάθμισης του σήματος AEGEANCUISINE με στόχο την καθιέρωση στη συνείδηση των καταναλωτών, επισκεπτών αλλά και κατοίκων, της παραδοσιακής διατροφής των νησιών μας. Ενός σήματος αναγνωρίσιμου, με αναβαθμισμένο Οδηγό Εφαρμογής και Απόδοσής του, με στόχο πάντα την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τριτογενή. Ο τουρισμός αποδεδειγμένα, δίνει μία ουσιαστική διέξοδο στην διάθεση της αγροτικής παραγωγής και η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής συμβάλλει καταλυτικά στην δημιουργία ενός ποιοτικού και σύγχρονου τουριστικού προϊόντος.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/to-aegeancuisine-sinechizi-to-taxidi-tou/