Υπό συζήτηση έχει τεθεί το ζήτημα της τροποποίησης του νόμου του «Καλλικράτη» που αφορά στη διαίρεση της Ρόδου σε τρεις επιμέρους Δήμους.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις, τις οποίες κατέθεσαν στη «δ» πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων του νησιού, οι γνώμες επί της ουσίας διίστανται, καθώς δεν υπάρχει μια κοινή και ξεκάθαρη άποψη όσον αφορά στις θετικές ή αρνητικές επιδράσεις της ενδεχόμενης αλλαγής της υπάρχουσας δομής.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης δήλωσε: “Τάσσομαι υπέρ του ενός Δήμου διότι θεωρώ πως παρά τα υπάρχοντα προβλήματα, η υπάρχουσα δομή έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ο εκάστοτε δήμαρχος θα πρέπει να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα των τοπικών κοινοτήτων. Περιθώριο βελτίωσης υπάρχει, αλλά η επανάληψη της διαδικασίας αλλαγής του συστήματος δεν θα βοηθήσει. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ορθή λειτουργία. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του Δήμου θα πρέπει να αλλάξει. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών, ώστε να επιτυγχάνεται η λειτουργία με βάση την αυτοδιοίκηση και όχι υπό ένα δημαρχοκεντρικό καθεστώς”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρχαγγέλου κ. Στέργος Παρδαλός επεσήμανε: “Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να εξακολουθήσει να ισχύει η ήδη υφιστάμενη δομή του ενός Δήμου, με την προϋπόθεση ότι θα διορθωθούν κάποιες δυσλειτουργίες. Η διαίρεση του νησιού σε τρεις Δήμους αποτελεί πισωγύρισμα. Θα πρέπει να βελτιωθεί ο νόμος του «Καλλικράτη». Κρίνω απαραίτητη την αποκέντρωση, προκειμένου να εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι τοπικές Κοινότητες”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μασάρων κ. Σπυρίδων Καλούδης υπογράμμισε: “Θα προτιμούσα να μην υπάρξει αλλαγή. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δοθούν αρμοδιότητες στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ώστε να αποδώσουμε όλοι στο μέγιστο. Το βασικότερο πρόβλημα της υπάρχουσας δομής είναι η έλλειψη της δυνατότητας των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων να ελίσσονται και να χρησιμοποιούν κάποια κονδύλια για την κάλυψη βασικών αναγκών των διαφόρων περιοχών του νησιού”.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έμπωνας κα. Σταματία Μαστροσαββάκη δήλωσε: “Είμαι κατά της τροποποίησης του νόμου «Καλλικράτη». Ήδη έχουμε σπαταλήσει τρία χρόνια για το συντονισμό του συστήματος. Σαφώς, απαιτούνται κάποιες διορθώσεις του ίδιου του νόμου, αφού υπάρχουν αρκετά κενά που δυσχεραίνουν την κατάσταση”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Ισιδώρου κ. Σάββας Αναστασάς υποστήριξε: “Τα χωριά του νησιού χρήζουν άμεσης και ουσιαστικής βοήθειας. Ενδεχομένως να είναι καλύτερα να παραμείνουν τα πράγματα στη σημερινή τους μορφή, αλλά θα πρέπει να ληφθεί περισσότερη μέριμνα για τις τοπικές κοινότητες και να εκσυγχρονιστεί ο υπάρχων νόμος”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μονόλιθου κ. Διαμαντής Κονίσσης τόνισε: “Τάσσομαι υπέρ της τροποποίησης του νόμου «Καλλικράτη», καθώς έχει πλέον αποδειχθεί η δυσχέρεια οργάνωσης με τις υπάρχουσες συνθήκες. Τα μικρά και απομακρυσμένα χωριά του νησιού έχουν τεθεί στο περιθώριο”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιαλυσού κ. Δημήτριος Ρουσάκης επεσήμανε: “Εξ¶ αρχής ήμουν υπέρ του νόμου «Καλλικράτη». Παρατηρώντας, όμως, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο εν λόγω νόμος για τις απομακρυσμένες τοπικές Κοινότητες θεωρώ πως καλό θα ήταν να διασπαστεί το νησί σε τρείς επιμέρους Δήμους. Οι ανάγκες των Κοινοτήτων πλέον δεν καλύπτονται. Τα προβλήματα διαιωνίζονται και βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλυθιών κ. Μιχαήλ Σταυρής υπογράμμισε: “Πιστεύω πως είναι απαραίτητη η διάσπαση σε τρεις επιμέρους Δήμους διότι η ύπαρξη ενός ενιαίου Δήμου δεν είναι ικανή να επιλύσει τα προβλήματα όλων των τοπικών κοινοτήτων. Το κυριότερο πρόβλημα που προκύπτει εξαιτίας της υπάρχουσας δομής αφορά στο γεγονός πως με το νόμο «Καλλικράτη» δεν εξυπηρετούνται όλες οι περιοχές του νησιού”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοσκινού κ. Τσαμπίκος Αϊβάζης υποστήριξε: “Εάν κάποιος δημότης συγκρίνει την τωρινή με την παλαιότερη δομή θα ταχθεί υπέρ της διάσπασης σε τρεις Δήμους. Οι υπηρεσίες που παρέχονταν προ της εφαρμογής του νόμου «Καλλικράτη» δεν μπορούν να συγκριθούν με τις υπάρχουσες. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από κάποιους «Καποδιστριακούς» Δήμους και μεταφέρθηκαν στον ενιαίο Δήμο δυσχεραίνουν το έργο του «Καλλικρατικού» Δήμου, ο οποίος υπολείπεται σε θέματα συντονισμού και ανάθεσης αρμοδιοτήτων. Οι Δημοτικές Κοινότητες μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα. Πλέον έχουν εγκαταλειφθεί όλες οι προϋπάρχουσες υποδομές”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σορωνής κ. Ιωάννης Μαρίνος ανέφερε: “Σαφέστατα, τάσσομαι κατά της τροποποίησης του νόμου «Καλλικράτη», διότι θα ισοπεδωθεί και θα διαλυθεί ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Ο μοναδικός λόγος της ενδεχόμενης διάσπασης είναι η δημιουργία νέων θέσεων αιρετών. Τα θεσμικά προβλήματα θα παραμείνουν ακόμη και μετά τη διάσπαση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλυθεί είναι οι περικοπές των χρηματοδοτήσεων από το Κεντρικό Κράτος. Δεν έχουμε δικό μας προϋπολογισμό και αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία των κοινοτήτων. Το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά θέλει βελτιώσεις”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διμυλιάς κ. Γεώργιος Σαρικάς δήλωσε: “Είμαι υπέρ της διάσπασης του νησιού, διότι αυτή τη στιγμή το σύστημα χωλαίνει. Τα μικρά χωριά δεν λαμβάνονται καν υπ¶ όψιν. Δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε ούτε την καθημερινότητα”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απολλώνων κ. Βασίλειος Πιπέρης επεσήμανε: “Είμαι υπέρ της διαίρεσης αρκεί να διαγραφούν τα χρέη που έχουν προκύψει. Το δημοτικό συμβούλιο δεν υπολογίζει τους τοπικούς προέδρους. Η διοίκηση θα πρέπει να βελτιωθεί”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλάθου κ. Γεώργιος Φάκκας υποστήριξε: “Κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τις ανάγκες του χωριού μας. Πλέον με το νόμο «Καλλικράτη» η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αλλά νομίζω πως με έναν ενδεχόμενο διαχωρισμό δεν θα σημειωθεί βελτίωση”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυλώνας κ. Βασίλειος Αγκάς αναφέρθηκε στο ζήτημα λέγοντας: “Είτε υπάρξει διάσπαση, είτε όχι δεν θα σημειωθεί καμία αλλαγή. Θεωρώ πως θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την επίτευξη καλύτερης οργάνωσης. Είναι πολύ σημαντική η κατά γράμμα εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη» και η απόδοση αρμοδιοτήτων στους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γενναδίου κ. Στέργος Κάπρος υπογράμμισε: “Πιστεύω πως θα ήταν καλύτερα να μην υπάρξει καμία τροποποίηση στο νόμο «Καλλικράτη». Η διαίρεση σε τρεις Δήμους, όχι μόνο δεν θα επιφέρει θετικές αλλαγές, αλλά ίσως προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Απολακκιάς κ. Ευστάθιος Διαμαντής τόνισε: “Το ενδεχόμενο διάσπασης του νησιού σε τρεις Δήμους μόνο πίσω μπορεί να μας πάει. Τα πράγματα θα πρέπει να μείνουν ως έχουν, αφού οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ελλείψεις αλλά αισιοδοξώ για την ερχόμενη τετραετία”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αρνίθας κ. Γεώργιος Σαββίδης δήλωσε: “Είμαι της άποψης ότι δεν θα πρέπει να διασπαστεί το νησί. Με μια μικρή βελτίωση του νόμου «Καλλικράτη» τα αποτελέσματα θα είναι ικανοποιητικά”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βατίου κ. Βασίλειος Καλαποδάκης επεσήμανε: “Τάσσομαι ξεκάθαρα κατά της διάσπασης. Έχουμε βρει τους ρυθμούς μας με τις νέες δομές. Σαφώς, καλό θα ήταν να ενισχυθεί ο ρόλος των Δημοτικών Κοινοτήτων”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ιστρίου κ. Βασίλειος Βουκκής ανέφερε: “Θεωρώ πως με τους τρεις Δήμους θα επιτευχθεί ομαλότερη λειτουργία. Θα δοθεί περισσότερη έμφαση στις Δημοτικές Κοινότητες και θα λυθούν αρκετά από τα προβλήματα των μικρών χωριών του νησιού”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατταβιάς κ. Νικόλαος Ζανετάκης υποστήριξε: “Είμαι υπέρ της τήρησης της υπάρχουσας δομής με περισσότερη οργάνωση, διότι με τη διάσπαση το μόνο που θα επιτύχουμε είναι να χρονοτριβούμε”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Λαχανιάς κ. Ιωάννης Μακριάς υπογράμμισε: “Διαφωνώ με τη διάσπαση του νησιού σε τρεις Δήμους. Το πρόβλημα με το νόμο «Καλλικράτη» είναι πως δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε. Δεν έχουν δοθεί αρμοδιότητες στους προέδρους των τοπικών Κοινοτήτων. Εάν υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και εάν τηρηθούν όλα όσα ορίζει ο νόμος «Καλλικράτης» θα αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κρεμαστής κ. Νικόλαος Κεφαλάκης τόνισε: “Προτιμώ τη διατήρηση ενός ενιαίου Δήμου διότι η οικονομική δυνατότητα του κάθε Δήμου δεν θα έχει ισορροπία. Ο ενιαίος Δήμος είναι σε θέση να εφαρμόσει ισόρροπη ανάπτυξη. Εάν τελικά αποφασιστεί η διαίρεση σε τρεις Δήμους θα επέλθει μια κατάσταση χάους. Πιστεύω πως αυτό που απαιτείται είναι η ενίσχυση του ρόλου του τοπικού συμβουλίου και η δυνατότητα διαχείρισης ενός μικρού, έστω, προϋπολογισμού”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μαριτσών κ. Μόσχος Ζερβός δήλωσε: “Είμαι υπέρ του ενός Δήμου, υπό τον όρο ότι θα αναβαθμιστούν οι Κοινότητες. Η διάσπαση με το ίδιο νομικό καθεστώς είναι ανώφελη. Ευελπιστώ να υπάρξει ανακατανομή των αρμοδιοτήτων”.
Ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου κ. Μιχαήλ Χατζηκαντής επεσήμανε: “Τάσσομαι κατά της διαίρεσης του νησιού σε τρεις Δήμους διότι τα πειράματα πρέπει κάποια στιγμή να λάβουν τέλος. Θα πρέπει να υπάρχει μια ενιαία κεντρική διοίκηση, αλλά η κάθε κοινότητα θα πρέπει να δραστηριοποιείται και να συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες”.
Τέλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Δαματριάς κ. Μιχαήλ Πηδιάκης υποστήριξε: “Είναι απαραίτητη η αποκέντρωση των Κοινοτήτων. Ο Δήμος πρέπει να είναι ένας. Δε συμφωνώ με τη διάσπαση. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός των κοινοτήτων πρέπει να είναι ξεχωριστός, ώστε να επιλυθεί η υπάρχουσα δυσλειτουργία”.