Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΚΕΣΕΔΑΚΗ

Στο άκουσμα της Ρόδου στο μυαλό όλων έρχεται ένας ιδανικός προορισμός διακοπών με ήπιες σχετικά καιρικές συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου.
Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Έχει επηρεάσει η παγκόσμια κλιματική αλλαγή και το νησί μας; Τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα στο νησί μας ήταν συμπτωματικά ή μια κατάσταση με αυξητικές τάσεις για το μέλλον;
Είναι κοινή παραδοχή στη συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας ότι η θέρμανση του πλανήτη και οι μηχανισμοί πίσω από αυτή προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών.
Οι τελευταίες 3 δεκαετίες υπήρξαν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί από το 1850.
Οι ποσότητες πάγων ανά τον πλανήτη έχουν μειωθεί αισθητά και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν είναι πια ένα εφιαλτικό σενάριο αλλά μία πραγματικότητα σε εκκίνηση. Οι εκπομπές αερίων συνεχίζουν να προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ο.Η.Ε.
Η αλλαγή αυτή σαφώς επηρεάζει και τη χώρα μας και φυσικά το νησί μας.
Μια πρώτη σημαντική αλλαγή που θα προκύψει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι η αυξανόμενη πιθανότητα για περισσότερους και παρατεταμένους καύσωνες με επιπτώσεις στο περιβάλλον, την υγεία και τον τουρισμό.
Σύμφωνα με έκθεση του WWF Ελλάδος και άλλων κλιματολογικών οργανισμών είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια το νησί μας να έχει περισσότερες θερμές ημέρες έστω και σχετικά μικρό αριθμό(5-10 ήμερες περισσότερες με θερμοκρασία ανω των 35 βαθμών).
Υπάρχει ακόμη αυξημένη πιθανότητα για περισσότερες πυρκαγιές.
Πλήγμα θα δεχθούν και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν την ρύπανση, την υπεραλίευση και την διάβρωση των παράκτιων εδαφών.
Όλα αυτά είναι φυσικό να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα καιρικά φαινόμενα σχετιζόμενα με τις ανάλογες ημέρες υετού(βροχή) στο νησί θα περιοριστούν. Τα ξεσπάσματα βροχής θα είναι συντομότερα αλλά εντονότερα, με υψηλά ποσοστά βροχής σε σύντομο χρονικό διάστημα κάτι που συνέβη και στη φετινή κακοκαιρία του Νοεμβρίου με την τραγική κατάληξη.
Συχνότερες θα είναι και οι χαλαζοπτώσεις με χαρακτηριστική εκείνη της πρωτοχρονιάς του 2008. Επίσης σημαντική είναι και η παρουσία υδροσίφωνων στις θάλασσες του νησιού μας (πρόσφατα άλλωστε είχαμε τον σίφωνα στην περιοχή Ιξιά και τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε).
Ανάλογη άλλωστε είναι η επίσημη έκθεση της Ευρωπαικής Ακαδημίας Επιστημών που αναφέρετε σε αυτά τα ενδεχόμενα.
Σαφώς οφείλουμε να ακολουθούμε τις προτάσεις και συμβουλές των επιστημόνων και χωρίς πανικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και ταυτόχρονα να θέτουμε σε κίνηση όλους τους μηχανισμούς θωράκισης του νησιού μας.
Θα χρειαστούν χρόνια μελέτης και κατηγοριοποίησης των καιρικών γεγονότων ώστε να εκτιμήσουμε ασφαλώς αν θα βιώνουμε μια μόνιμη καιρική συμπεριφορά.
Εμείς ως κάτοικοι του μαγευτικού αυτού τόπου οφείλουμε με κάθε τρόπο να σεβαστούμε το περιβάλλον και να συμβάλουμε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή απάλειψη των κινδύνων από την κλιματική αλλαγή.
Μία νότα αισιοδοξίας είναι η παραδοχή σχεδόν της πλειοψηφίας της επιστημονικής κοινότητας ότι η όλη κατάσταση είναι ανατρέψιμη και είναι στο χέρι όλων μας να συμβάλουμε σ’ αυτό.

Σταύρος Κεσεδάκης, ερευνητής ακραίων καιρικών φαινομένων και ερευνητής-παρατηρητής για τον Παγκόσμιο οργανισμό μελέτης των υδροσιφώνων. Συνέβαλαν ο κ. Ιωάννης Μανωλάς ερευνητής των καιρικών φαινομένων στο νησί της Ρόδου και ιδρυτής του μοναδικού καιρικού μπλογκ της Ρόδου “Κυκλώνας Ρόδου” και ο κ. Σεραφείμ Χριστοδούλου απόφοιτος κλιματολόγος, ωκεανολόγος και ιδιοκτήτης μετεωρολογικού σταθμού της Ρόδου.