ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ συναγερμό εξακολουθεί να βρίσκεται ο χώρος της Αυτοδιοίκησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες επιχειρείται ένα διπλό «κούρεμα» των εσόδων της. Το ένα αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2013 και το άλλο τα προσδοκώμενα έσοδα του επόμενου έτους.
Ο στόχος επίτευξης πλεονάσματος έχει ως συνέπεια να υπάρξουν περικοπές και στα οικονομικά του τρέχοντος έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα λάβει περίπου το 10% από τα προβλεπόμενα 396 εκατ. ευρώ που υπολογίζονταν να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2013. Μέχρι τον Αύγουστο είχαν αποδοθεί 264 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών παρακρατεί στο σύνολο των φορέων περίπου 1,9 δισ. ευρώ το οκτάμηνο. Πρόκειται για ποσά τα οποία θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε υπουργεία, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και λοιπούς φορείς.
Η μόνη πιθανότητα να αποδεσμευθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους είναι ο προϋπολογισμός να υλοποιηθεί εντός των στόχων, κάτι το οποίο πρακτικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Πάντως, ακόμα και στην πλέον αισιόδοξη εκδοχή που θα δοθούν τα επίμαχα ποσά για το 2013, οι προβλέψεις για το 2014 κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Συνολικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υποστεί μείωση των ποσών που λαμβάνει μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) κατά 160 εκατ. ευρώ.
Σημαντική θα είναι η συμβολή των δήμων και των περιφερειών και στο πρόγραμμα των περικοπών που αφορούν την κινητικότητα. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα κονδύλια για τις αποδοχές υπαλλήλων να μειωθούν κατά 260 εκατ. ευρώ.
Σταθερή… κινητικότητα
Πέρα από το κούρεμα των οικονομικών της, η Αυτοδιοίκηση παραμένει σταθερά στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία τη θεωρεί ως μία από τις τρεις σημαντικότερες πηγές άντλησης προσωπικού που θα μπει στη δεύτερη φάση της κινητικότητας. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι, παρά τη συζήτηση που γίνεται για αξιολόγηση των δομών, το κύμα της διαθεσιμότητας θα γίνει με οριζόντια κριτήρια.
Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ζητούν η κινητικότητα να υλοποιηθεί σε ενδοδημοτικό και διαδημοτικό επίπεδο. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό έχουν καταθέσει και συγκεκριμένη πρόταση για νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επιταχύνει τις διαδικασίες μετάταξης. Με την επίμαχη ρύθμιση υποστηρίζουν ότι και πρακτικά οι υπάλληλοι θα θεωρείται ότι μπαίνουν σε κινητικότητα, καθώς της ολοκλήρωσης της μετακίνησης τους θα προηγείται ένα δεκαπενθήμερο που δεν θα πληρώνονται.
Η σχετική πρόταση κατατέθηκε πριν από μερικές ημέρες και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αν και ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε να την αντιμετωπίζει θετικά, δεν φάνηκε ότι προτίθεται να τη θέσει σε άμεση εφαρμογή.