«Ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί μας, ήταν, όπως πάντα, σεμνός και δεν προκάλεσε ούτε μια στιγμή με τη συμπεριφορά του. Όπως πραγματικά αξίζει σε εν δυνάμει πρωθυπουργό. Αν ορισμένοι προσπάθησαν να επωφεληθούν, δε φταίει εκείνος για τυχόν τέτοιες συμπεριφορές. Όμως να είστε βέβαιη, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν επηρεάζεται από κάτι τέτοια».
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη του προς τη «δ» ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κ. Κοσμάς Σφυρίου και προαναγγέλλει επόμενη πολιτική παρουσία του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου στη Ρόδο, «όπου θα αποτιμήσουν οι κάτοικοι του νησιού μας τις προγραμματικές του θέσεις και τα πολιτικά μηνύματα».
Ο κ. Σφυρίου επιβεβαιώνει στο ακέραιο της πληροφορίες της «δ» (στο φύλλο της 12ης Αυγούστου) περί ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του στο Δήμο Ροδίων και αποσαφηνίζει:
«Καμιά απολύτως συζήτηση δεν είχαμε, ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον κ. Παπουτσή, για τη φημολογούμενη δική μου υποψηφιότητα (που δεν αληθεύει). Και βέβαια, εξυπακούεται, ότι δε μου ασκήθηκε καμιά απολύτως πίεση από εκείνους».
Τονίζει την ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές για το καλό της χώρας και υποστηρίζει την άποψη, ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να κάνει τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων βουλευτών το ταχύτερο (π.χ αρχές του Σεπτέμβρη) και το Εθνικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων την κατάλληλη στιγμή και έγκαιρα».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
• Πόσο πιθανό θεωρείτε, κ. Σφυρίου να έχουμε εκλογές το φθινόπωρο; Σε μιά τέτοια περίπτωση, το ΠΑ.ΣΟ.Κ προλαβαίνει να ετοιμαστεί (εννοώ, ασφαλώς, σε οργανωτικό επίπεδο), γιά να μην επαναληφθεί το 2007 ;
Σήμερα υπάρχει μεγάλη πολιτική μεταστροφή του ελληνικού λαού (και το φθινόπωρο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη), σε σχέση με το φθινόπωρο του 2007. Η πλήρης αποτυχία του κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης του και η βεβαιότητα, ότι η πολιτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι κοινωνικά δικαιότερη, έχουν εμπαιδωθεί στη συνείδηση της πλειοψηφίας των ελλήνων και των ελληνίδων. Γι αυτό η ΝΙΚΗ του ΠΑ.ΣΟ.Κ, θα είναι ευρεία στις επερχόμενες εκλογές (χωρίς να μπορώ να εκτιμήσω, πόσο πιθανολογούνται το φθνόπωρο) και με γρήγορη σχετική οργανωτική προπαρασκευή που αρχίζει στις 17 Αυγούστου.
• Οι δημοσκοπήσεις δε δείχνουν, προς το παρόν, αυτοδυναμία. Έχει νόημα να ζητά το ΠΑ.ΣΟ.Κ, μετ’ επιτάσεως, εκλογές, όταν είναι πιθανό, να μη μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση ;
Με στοχευμένη, κατά νομό, εκλογική τακτική, με προγραμματική εξειδίκευση και με τον «αέρα» του νικητή, εκτιμώ, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα μεγιστοποιήσει τον αριθμό των βουλευτών, που θα εκλέξει σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Και θα σχηματίσει αυτοδύναμη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή.
Γι αυτό καλώς ζητά «μετ’ επιτάσεως», όπως λέτε, εκλογές. Γιά να γυρίσει σελίδα ο λαός μας, με προοδευτική και κοινωνικά δίκαιη πολιτική.
• Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, με αφορμή την προεδρική εκλογή, κατηγορείται, ότι παίζει με τους θεσμούς. Μήπως αυτή η επιλογή του να προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο, του στοιχίσει στις κάλπες;
Το κατηγορεί η Ν.Δ, που σε δύο αναθεωρήσεις του Συντάγματος (αυτή τη δεκαετία) επέμενε να διατηρηθεί η συνταγματική διάταξη, που προβλέπει τη δυνατότητα πρόωρων εκλογών, κατά την προεδρική εκλογή. Το κατηγορεί η Ν.Δ, που καταψήφισε, δύο φορές, τις γραπτές προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με τις οποίες εισηγήθηκε την κατάργηση αυτής της δυνατότητας. Φαίνεται ότι, η Ν.Δ επέμενε στη διατήρηση αυτής της συνταγματικής διάταξης, αλλά ήθελε να έχει μόνο εκείνη το προνόμιο να τη χρησιμοποιεί, όπως έκανε το 1990. Τώρα, που, ενδέχεται, να εφαρμοστεί από τα άλλα κόμματα (γιατί και το Κ.Κ.Ε και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανακοίνωσαν ότι δε θα ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση υποψηφιότητας), τώρα κατηγορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι, τάχα, «παίζει με τους θεσμούς !»
Εξ άλλου, με την πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει ο Κάρολος Παπούλιας και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και μετά την επανεκλογή του από τη Βουλή, που θα έχει νωπή τη λαϊκή εντολή.
Είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη, ν’ ανακοπεί ο κατήφορος της χώρας, εξ αιτίας της σημερινής κυβέρνησης, που η επιλογή των πρόωρων εκλογών θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό και δε θα στοιχίσει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
• Το ΠΑ.ΣΟ.Κ περιμένει πρόωρες εκλογές και έχει σταματήσει κάθε συζήτηση γιά τις δημοτικές και τις νομαρχιακές εκλογές. Μήπως θα έπρεπε, ιδιαίτερα γιά τους δήμους, ν’ ανοίξει «το παιχνίδι», διότι όσο περνά ο καιρός, τόσο δημιουργούνται τετελεσμένα ; Πως θα πείτε σε κάποιους, να κάνουν πίσω, αν έχουν ήδη ανακοινώσει την κάθοδό τους;
Υπάρχει επαρκής χρόνος, μέχρι το φθινόπωρο του 2010, για τους αυριανούς υποψηφίους των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αυτοσυγκράτηση, εν όψει των διαδικασιών. Σ’ αυτό το πνεύμα κινείται η σχετική εγκύκλιος Ανωμερίτη, που έχει σταλεί σε όλα τα περιφερειακά συλλογικά όργανα του ΠΑΣΟΚ.
• Αλήθεια, γιά ποιό λόγο εστάλη αυτή η εγκύκλιος, που δίνει οδηγίες, σχετικές με την «ονοματολογία» των ημερών;
Γιατί το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι συντεταγμένο κόμμα και γιά την επιλογή των υποψηφίων του θα κάνει (ελπίζω έγκαιρα) διαδικασίες αυτοπροτάσεων, προτάσεων και αξιολόγησης.
• Δεν είναι λογικό και αναμενόμενο, να υπάρχει αυτή η έντονη κινητικότητα από τους εν δυνάμει υποψηφίους, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε εκλογές;
Το καταλαβαίνω. Γι αυτό υποστηρίζω την άποψη, ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να κάνει τις διαδικασίες, που προανέφερα, το ταχύτερο (π.χ αρχές του Σεπτέμβρη) και το Εθνικό Συμβούλιο ν’ αποφασίσει τις συνθέσεις των ψηφοδελτίων την κατάλληλη στιγμή και έγκαιρα.
• Πως σχολιάζετε το γεγονός, ότι πριν από λίγες μέρες, συναντήθηκαν Νικητιάδης – Μαχαιρίδης και συζήτησαν γιά τα ψηφοδέλτια; Νομιμοποιούνται γι αυτή τη διαδικασία;
Τόσο ο βουλευτής, όσο και ο νομάρχης έχουν κάνει δηλώσεις γι αυτή τη συνάντηση. Με τις τελευταίες σχετικές δηλώσεις τους διαβεβαιώνουν, ότι δε συζήτησαν γιά ψηφοδέλτια. Τις δέχομαι. Δεν ήμουν μπροστά γιά να έχω προσωπική αντίληψη. Σε ότι αφορά στη διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών, που θα καθοριστεί από το Εθνικό Συμβούλιο, πρέπει να προβλέπεται, σε ποιά συλλογικά όργανα του κόμματος θα υποβάλλονται αυτοπροτάσεις και προτάσεις υποψηφιότητας. Και, ασφαλώς, δε θα υποβάλλονται στο νομάρχη. Γι αυτό να μην τον εμπλέκουμε.
• Δεν είναι όμως μόνο γιά τους υποψηφίους των βουλευτικών εκλογών, που πρέπει να σπεύσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και ο δήμος Ροδίων παραμένει αγκάθι γιά το κόμμα σας. Ακόμη και μεταξύ των στελεχών σας, είναι εδραιωμένη η πεποίθηση, ότι και η επόμενη τετραετία θα είναι τετραετία Χατζηευθυμίου.
Την επόμενη τετραετία, πιστεύω, ότι ο ροδιακός λαός θα την εμπιστευθεί σε μιά νέα, πολυσυλλεκτική δημοτική παράταξη, με δημιουργικό προοδευτικό πρόγραμμα, στην οποία και το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα δώσει την υποστήριξη του.
• Υπάρχει έντονη φημολογία ότι συζητήσατε με τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπουτσή το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς σας στο Δήμο Ροδίων και ότι σας ασκούνται πιέσεις γι αυτό. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Καμιά απολύτως συζήτηση δεν είχαμε, ούτε με τον Πρόεδρο, ούτε με τον κ. Παπουτσή, για τη φημολογούμενη δική μου υποψηφιότητα (που δεν αληθεύει). Και βέβαια, εξυπακούεται, ότι δε μου ασκήθηκε καμιά απολύτως πίεση από εκείνους.
• Και στη νομαρχία υπάρχει ένα «αλαλούμ», όσο ο κ. Μαχαιρίδης δεν πείθει γιά την αποχώρηση του. Εκεί πως βλέπετε, να εξελίσσονται τα πράγματα ;
Νικηφόρα, για τη νομαρχιακή αυτοδιοικητική παράταξη που θα υποστηρίξει το ΠΑ.ΣΟ.Κ.
• Ήθελα να μας κάνετε μιά πολιτική αποτίμηση και να μας πείτε γιά το πολιτικό μήνυμα της πρόσφατης επίσκεψης Παπανδρέου στη Ρόδο.
Βασικά, ήταν στα πλαίσια της ολιγοήμερης οικογενειακής διαμονής ξεκούρασης (που κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί) και δεν προσφέρεται γιά πολιτικά συμπεράσματα. Μόνο με τη συμβολική επίσκεψη του στο επίκεντρο της περσινής καταστροφικής πυρκαγιάς (στο χωριό Λάερμα) και με τα λίγα που είπε εκεί, τονίστηκε και επιβεβαιώθηκε η γνωστή περιβαλλοντική του ευαισθησία.
Σε άλλη πολιτική παρουσία του προέδρου Γιώργου Παπανδρέου στη Ρόδο, θα αποτιμήσουν οι κάτοικοι του νησιού μας τις προγραμματικές του θέσεις και τα πολιτικά μηνύματα.
• Στη διάρκεια της επίσκεψης υπήρξαν «αστοχίες», που δεν άρμοζαν στην επίσκεψη ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού και σχολιάστηκαν δυσμενώς. Ορισμένοι προσπάθησαν να επωφεληθούν πολιτικά, σε προσωπικό επίπεδο από αυτήν. Πως σχολιάζετε αυτές τις συμπεριφορές;
Ο ίδιος, σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί μας, ήταν (όπως πάντα) σεμνός και δεν προκάλεσε ούτε μιά στιγμή με τη συμπεριφορά του. Όπως πραγματικά αξίζει σε εν δυνάμει πρωθυπουργό.
Αν ορισμένοι προσπάθησαν να επωφεληθούν, όπως λέτε, εκείνος δε φταίει γιά τυχόν τέτοιες συμπεριφορές. Όμως να είστε βέβαιη, ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ δεν επιρρεάζεται από κάτι τέτοια.