Για τον Οκτώβριο του 2014 προσδιορίστηκε η συζήτηση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησης ακύρωσης που υπέβαλαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της υπό εκκαθάριση Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου για την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Πιστωτικών Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της, την εκκαθάρισή της και το διορισμό ειδικού εκκαθαριστή.
Η δικηγορική εταιρεία που εκπροσωπεί το διοικητικό συμβούλιο αναμένει τον προσδιορισμό εντός του Ιανουαρίου του 2014 της συζήτησης της αιτήσεως αναστολής των ως άνω αποφάσεων επιδιώκοντας ουσιαστικά να “παγώσει” τη διαδικασία εκκαθάρισης.
Την Παρασκευή το δικηγορικό γραφείο “Μπεντενιώτης & Συνεργάτες” υπέβαλε ενώπιον του ΣτΕ όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα, ενώ, όπως έγινε γνωστό, εισηγητής έχει οριστεί ο κ. Ηλίας Κ. Μάζος.
Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υποβληθεί ενώπιον του ΣτΕ αυτοτελές δικόγραφο ακύρωσης και αναστολής και από τους δικηγόρους κ.κ. Γ. Χαρίτο και Στ. Στεφανίδη, που εκπροσωπούν μεριδιούχους της τράπεζας. Τα αιτήματά τους συμπίπτουν, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν και πρόσθετη παρέμβαση στις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της τράπεζας.
Θυμίζουμε εξάλλου ότι τα μέλη της επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου κ. Γ. Προβόπουλου, ελέγχονται ήδη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικο για παράβαση καθήκοντος.
Με τη δικαστική έρευνα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι ακριβώς οδήγησε στην ανάκληση της αδείας της Συνεταιριστικής Τράπεζας.
Οπως έγραψε η “δημοκρατική”, η Τράπεζα της Ελλάδος επέλεξε το επαχθέστερο για την Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου μέτρο παρότι είχε ληφθεί μέριμνα για την αναβάθμιση του δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας στο 9% και για την πλήρη εξυγίανσή της.
Ο νόμος προβλέπει ότι η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να επιβάλει μέτρα εξυγίανσης της ελεγχόμενης, πράγμα που δεν έπραξε στην περίπτωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου, παρότι της είχε υποβληθεί εμπροθέσμως πλήρες σχέδιο εξυγίανσης. Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει ακόμη παράταση της περιόδου αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και το διορισμό επιτρόπου.
Στη Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου δόθηκε 3ήμερη προθεσμία για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια από 2 έως 6 Δεκεμβρίου, όταν πλέον είχε ενημερωθεί ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της από το 9,85% είχε προσδιοριστεί στο 7,4%.
Οι εκπρόσωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ότι σε σύνολο 265 εκατ. ευρω,́ που είναι τα δάνεια, που έχουν χορηγηθεί, εκείνα που κρίθηκαν επισφαλή από την Τράπεζα της Ελλάδος αντιπροσωπεύουν το 24,5% όταν τα αντίστοιχα για τις συστημικές τράπεζες είναι της τάξεως του 30%.
Η τράπεζα είχε σχηματίσει λογιστικές προβλέψεις απομείωσης, οι οποίες αναγνωρίζονται φορολογικά ως ζημιές, που έχουν πραγματοποιηθεί για κάλυψη της αναμενόμενης ζημίας του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Οι σχηματισθείσες προβλέψεις την 30/6/2013 ανήλθαν σε 20.143.302,08 Ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε 7,56% του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (καθυστερημένες χορηγήσεις άνω των 90 ημερών), αντιπροσώπευαν το 26,0% των δανείων κατά την 31/12/2012, έναντι 19,6% την 31/12/2011. Η επίδραση της οικονομικής κρίσης, η εφαρμογή του Μνημονίου και οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες, οδήγησαν σε περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το 2012.
Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας από το επίπεδο των ¤ 38,6 εκατ. τα 2010 μειώθηκε διαδοχικά στα ¤ 22,1 εκατ. το 2011 και ¤ 9,8 εκατ. το 2012. Ο κύριος λόγος της συγκεκριμένης συρρίκνωσης ήταν η δημιουργία πρόσθετων προβλέψεων για επισφαλή δάνεια ποσού ¤ 12,5 εκατ. για κάθε ένα από τα έτη 2011 & 2012. Τα δύο τελευταία έτη ουσιαστικό ρόλο στην πτώση των Ιδίων Κεφαλαίων διαδραμάτισε ο μηδενισμός της κερδοφορίας της Τράπεζας, ενώ το 2011 αρνητική επίδραση είχε και η πρόβλεψη για εκκαθάριση συνεταιριστικών μερίδων προς μεταβίβαση που εκκρεμούσαν, που αντιστοιχούσε σε κεφάλαιο που υπερβαίνει το ¤ 1,9 εκατ.
Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του Χαρτοφυλακίου Χορηγήσεων της Τράπεζας, ενώ το επίπεδο Χορηγήσεων της Τράπεζας παραμένει σταθερό, τα δάνεια σε καθυστέρηση έφθασαν στις 30/6/2013 τα ¤ 76,1 εκατ., έναντι ¤ 68,7 εκατ. στις 31/12/2012, οδηγώντας έτσι τον δείκτη καθυστερημένων προς συνολικές χορηγήσεις στο 28,56% από 25,96% αντίστοιχα. Στις 30/6/2013 οι ακάλυπτες από προβλέψεις καθυστερημένες χορηγήσεις της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε ¤ 36,2 εκατ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/ton-oktovrio-tou-2014-i-etisi-akirosis-tis-sineteristikis-enopion-tou-ste/