Μια σκανδαλώδης υπόθεση διαχείρισης οικονομικών απαιτήσεων ασφαλιστικού φορέα της αλλοδαπής έναντι του παραρτήματος του ΙΚΑ Ρόδου από την περίθαλψη τουριστών στο νησί από τουριστοϊατρούς και συνάμα φοροδιαφυγής με την απόκρυψη εσόδων μεγάλου ύψους έχει προκαλέσει θόρυβο στις τάξεις των ιατρών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουριστοϊατρός που δραστηριοποιείται στο νησί και έχει αναλάβει από το έτος 2008 την περίθαλψη αλλοδαπών, κυρίως από σκανδιναβικές χώρες, βρέθηκε από έλεγχο που διενήργησε υπάλληλος του ΙΚΑ να μην έχει εκδώσει αποδείξεις για να δικαιολογήσει έσοδα που φέρονται να υπερβαίνουν τα 350.000 ευρώ και ταυτόχρονα να έχει υποβάλει φορολογικές δηλώσεις που περιορίζουν το εισόδημα του στα 15.000 ευρώ περίπου.
Όπως έγινε χθες γνωστό ο ιατρός φέρεται συγκεκριμένα να περιέθαλψε περί τους 1700 Σκανδιναβούς από τους οποίους εισέπραττε το αντίτιμο της επίσκεψης και ταυτόχρονα προωθούσε μέσω των ταξιδιωτικών τους πρακτορείων στις χώρες τους σχετικά έγγραφα για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης αλλά και της δαπάνης προμήθειας των φαρμάκων με σύστημα ανάλογο αυτού που ισχύει στο ΙΚΑ.
Το πρακτορείο εν συνεχεία φέρεται να υπέβαλλε τις δαπάνες για την ιατρική φροντίδα των τουριστών στον αντίστοιχο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας τους ο οποίος εν συνεχεία σε εφαρμογή σχετικής συμφωνίας αξίωνε εγγράφως από το ΙΚΑ Ρόδου την κάλυψη του 25% ως συμμετοχή στο συνολικό κόστος.
Μετά τη συνταξιοδότηση υπάλληλου που είχε αναλάβει τη συγκεκριμένη εργασία στο ΙΚΑ η νέα υπάλληλος «μπλόκαρε» τις διαδικασίες καταβολής της συμμετοχής του Ελληνικού ασφαλιστικού οργανισμού διότι διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν παραστατικά και συγκεκριμένα αποδείξεις του ιατρού που να δικαιολογούν τα έσοδα του από τους αλλοδαπούς τουρίστες.
Το γεγονός φέρεται να προκάλεσε θόρυβο σε ασφαλιστικό φορέα της αλλοδαπής που ερίζει για την καταβολή της συμμετοχής του ΙΚΑ με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ενδελεχής έλεγχος από τον οποίο φέρεται να προέκυψε το συγκλονιστικό μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Η περίπτωση αυτή ωστόσο δεν φέρεται να είναι μεμονωμένη και σύμφωνα με τις πληροφορίες αρμόδιοι του ΙΚΑ έχουν κινήσει τις διαδικασίες για τον ποινικό κολασμό ιατρών του είδους που φέρονται να φοροδιαφεύγουν εκ συστήματος με αποτέλεσμα πέραν της συνολικής ζημίας που προκαλούν στο δημόσιο να δημιουργούν και βλάβη στα οικονομικά του ασφαλιστικού οργανισμού.
Το όλο ζήτημα αναμένεται μάλιστα να προσλάβει διαστάσεις χωρίς να αποκλείεται να κληθούν για τη διενέργεια σχετικής έρευνας και επιθεωρητές του ΙΚΑ.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/touristoiatros-sto-dokano-ton-archon/