«Η Τράπεζα Δωδ/νήσου με τη δυναμική πορεία ανάπτυξής της, όλα αυτά τα χρόνια και με τη σημερινή ισχυρή θέση της στην τοπική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την εγρήγορση, την ευελιξία και τις ισχυρές βάσεις που απαιτούνται στο σημερινό ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον».
Αυτά αναφέρει, εισαγωγικά, σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική» ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/σου και γ.γ. της Ενωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος κ. Γιώργος Φρόνας, ο οποίος συνεχίζει το επιτυχημένο έργο των προκατόχων του, εδραιώνοντας τη θέση του Ιδρύματος.
Από τα στοιχεία τα οποία παραθέτει ο κ. Γ. Φρόνας προκύπτει μάλιστα με σαφήνεια ότι «η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή, δεν βρήκε την Τράπεζα ανέτοιμη, ούτε χωρίς εφόδια, καθώς ο πελατοκεντρικός και τοπικός χαρακτήρας της, την “θωρακίζουν” απέναντι στις κρίσεις».
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αυτονόητη η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι Δωδ/νήσιοι προς την Τράπεζα.
«Απόδειξη, όπως αναφέρει ο πρόεδρος, η πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου, που ήταν επιτυχημένη, σε μια περίοδο, που καμιά Τράπεζα παγκοσμίως δεν διανοήθηκε καν να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια».
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γ. Φρόνα, προέδρου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδ/νήσου:
• Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Δωδεκανήσου ήταν εξαιρετικά και για το 2008 παρά την οικονομική κρίση. Πως αξιολογείτε αυτά τα μεγέθη και πού πιστεύετε ότι οφείλεται η καλή πορεία της τραπεζας και φέτος ;
Πράγματι παρά την οικονομική κρίση η πορεία ανάπτυξης και τα μεγέθη της Τράπεζας μας ήταν και για το 2008 πολύ καλά και σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το 2007. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου με την δυναμική πορεία ανάπτυξης της όλα αυτά τα χρόνια και με την σημερινή ισχυρή της θέση στην τοπική αγορά απέδειξε ότι διαθέτει την εγρήγορση, την ευελιξία και τις ισχυρές βάσεις που απαιτούνται στο σημερινό ανταγωνιστικό τραπεζικό περιβάλλον.
Συγκεκριμένα τα μεγέθη μας για το 2008 έχουν ως εξής:
– Το ενεργητικό της ανήλθε στα 298 εκατομμύρια ¤ και ήταν αυξημένο κατά 15,8%
– Οι χορηγήσεις ανήλθαν στα 265 εκατομμύρια ¤ περίπου παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23% ¤ και οι καταθέσεις στα 261 εκατομμύρια ¤ με αύξηση 13%.
– Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 2.303.339 ¤ αυξημένα κατά 4,1% σε σχέση με το 2007. Επισημαίνεται ότι τα κέρδη ήταν αρκετά υψηλοτέρα όμως λόγω των δυσχερών οικονομικών συνθηκών η Τράπεζα έκανε αυξημένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, κατά 250.000 ¤ επιπλέον.
– Τέλος τα ίδια κεφάλαια της μετά την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου τον Οκτώβριο 2008, ανέρχονται σήμερα στα 38 εκατομμύρια ¤ περίπου και είναι αυξημένα κατά 51%
Είναι φανερό από τα παραπάνω αποτελέσματα ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική αναταραχή δεν βρήκε την Τράπεζα ανέτοιμη, ούτε χωρίς εφόδια, καθώς ο πελατοκεντρικός και τοπικός χαρακτήρας, την «θωρακίζουν» απέναντι σε τέτοιες κρίσεις. Η Τράπεζα δεν έχει ούτε σύνθετα ομόλογα ούτε επενδύσεις υψηλού ρίσκου, διαχειρίζεται τις καταθέσεις των Δωδεκανησίων χορηγώντας δάνεια σε ντόπιες επιχειρήσεις και συμπολίτες μας και αυτός είναι ο λόγος που η χρηματοπιστωτική κρίση δεν είχε πάνω της καμία άμεση επίδραση.
• Η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου δηλαδή αντέχει στην κρίση.
Η Τράπεζα Δωδεκανήσου επί 15 χρόνια λειτουργεί με συντηρητικότητα, με Αρχές και συνετή διαχείριση. Όπως ήδη προανέφερα η Τράπεζα Δωδεκανήσου, όπως άλλωστε και όλες οι συνεταιριστικές τράπεζες, δεν έχει έκθεση σε διεθνή ομόλογα και σύνθετα προϊόντα, άρα έχει μηδενική πιθανότητα να επηρεασθεί από τα αίτια που δημιούργησαν την διεθνή κρίση. Η Τράπεζα Δωδεκανήσου χρηματοδοτεί ντόπιες επιχειρήσεις και ιδιώτες, χρησιμοποιώντας καταθέσεις της τοπικής Οικονομίας. Επιπλέον σαν Τράπεζα δεν είναι υπερχορηγητική, αφού τα δάνεια της είναι σε ισορροπία τις καταθέσεις της. Διατηρεί επαρκή ρευστότητα και ο δείκτης των καθυστερήσεων της
είναι εξαιρετικά χαμηλός.
Έμμεσα βέβαια την επηρεάζει η κρίση ρευστότητας και το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά στον βαθμό όμως που ίσως θα επηρεάσει τους Δωδεκανήσιους, ως προς την ικανότητα συνεπούς εξυπηρέτησης των δανείων τους.
Η Τράπεζα όμως έπρεπε παρόλα αυτά να κρατήσει αμυντική στάση για αντιμετωπίσει τους κινδύνους των αγορών. Ακολουθώντας τις εξελίξεις της τραπεζικής αγοράς και τις κατευθύνσεις των Νομισματικών Αρχών, περιόρισε το πρώτο τρίμηνο του έτους βραχυχρόνια τις πιστωτικές της γραμμές προς τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες, προσπαθώντας όμως πάντα να μην δημιουργήσει συνθήκες χρηματοδοτικής στενότητας στην πελατεία της.
Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ αποτελεί αξιόπιστο Πιστωτικό Ίδρυμα, το οποίο μπορεί να εμπιστευθεί ο κάθε Δωδεκανήσιος. Και το εμπιστεύεται. Απόδειξη η πρόσφατη αύξηση του συνεταιριστικού της κεφαλαίου που ήταν επιτυχημένη, σε μία περίοδο όπου καμία Τράπεζα παγκοσμίως δεν διανοήθηκε καν να προβεί σε τέτοια ενέργεια.
• Ποια ήταν η ανταπόκριση στην Αύξηση Κεφαλαίου την περίοδο Οκτωβρίου -Νοεμβρίου 2008
Τον Οκτώβριο 2008 εν μέσω της οικονομικής κρίσης προχώρησαμε στην προγραμματισμένη αύξηση κεφαλαίου της. Όμως παρά την δυσμενέστατη συγκυρία η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θετικότατη και η αύξηση κατά γενική ομολογία επιτυχημένη συγκεντρώνοντας πάνω από 11εκ ¤ γεγονός που σημαίνει πολλά για την δυναμική και την αξιοπιστία της.
• Οι συνεταιριστικές Τράπεζες πάντως έχω την αίσθηση ότι βρήκαν κερδισμένες από αυτή την δύσκολη περίοδο
Με την έννοια ότι δεν έχουν άμεσα πληγεί από την κρίση όπως οι εμπορικές Τράπεζες και είχαν την ευκαιρία ισχυροποιήσουν την εικόνα τους και τον ρόλο τους ως μοχλοί στήριξης της τοπικής οικονομίας θα πω ότι δεν βγήκαν ζημιωμένες. Οι συνεταιριστικές Τράπεζες δεν έχουν εκτεθεί σε τοξικά ομόλογα και προϊόντα και δεν έχουν επενδύσει στα Βαλκάνια καθώς δεν είναι στη φιλοσοφία τους ο αυξημένος επενδυτικός κίνδυνος. Κερδισμένος όμως δεν βγηκε κανένας από την κρίση, ούτε φυσικά και οι συνεταιριστικές Τράπεζες
¶λλωστε έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι οι Συνεταιριστικές Τράπεζες βελτιώνουν την θέση τους σε περιόδους κρίσης καθώς λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο, έχοντας άριστη γνώση της τοπικής αγοράς, έτσι η πιστωτική τους επέκταση γίνεται ελεγχόμενα με βάση τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τα μέλη τους.
Στις δύσκολες σημερινές συνθήκες οι Συνεταιριστικές Τράπεζες, έχοντας την δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις τοπικές κοινωνίες παραμένουν ευέλικτες και ανταγωνιστικές. Επέδειξαν αντοχή στην κρίση ρευστότητας του Τραπεζικού συστήματος και εξακολουθούν να εξυπηρετούν με συνέπεια τα μέλη τους, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της οικονομίας μας.
• Ποια είναι η θέση και ο ρόλος σήμερα της Τραπεζας Δωδεκανήσου στην τοπική οικονομία ;
Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη επιχείρηση της Δωδεκανήσου. Με Ενεργητικό που σήμερα υπερβαίνει τα 300 εκατ. Ευρώ, με πάνω απο135 εργαζόμενους και μερίδιο αγοράς περίπου στο 10%, αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα για την οικονομική ζωή του τόπου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι έχει παγιωθεί στην συνείδηση του κόσμου ως αξιόπιστο και ανταγωνιστικό Πιστωτικό Ίδρυμα.
Σήμερα μετά από 15 σχεδόν χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας η Τράπεζα Δωδεκανήσου διαθέτει ένα δίκτυο 19 καταστημάτων με παρουσία σε 11 νησιά και τον Πειραιά, ενώ τα μέλη της πλησιάζουν τα 22.000.
Εξυπηρετεί πάνω από 14.000 νοικοκυριά και 6.500 επιχειρήσεις στη Δωδεκάνησο και συνεργάζεται στενά με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, του φορείς και τα επιμελητήρια του τόπου μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκδοση της πιστωτικής κάρτας 12 visa classic από κοινού με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου ενώ σύντομα θα παρουσιαστεί και η πιστωτική κάρτα Visa της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου την οποία εκδίδει η Τράπεζα μας αποκλειστικά για τα μέλη της ΕΞΡ.
Παράλληλα η Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου προσφέρει ανεκτίμητο κοινωνικό έργο με την τραπεζική εξυπηρέτηση των ακριτικών μας νησιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τράπεζα Δωδεκανήσου ίδρυσε καταστήματα στην Κάσο, στην Νίσυρο, στην Τήλο και στους Λειψούς, για πρώτη φορά στην ιστορία τους παρέχοντας στους συμπατριώτες μας που κατοικούν σε αυτά τα νησιά, δυνατότητα άμεσης τραπεζικής πρόσβασης. Επιπρόσθετα για πρώτη φορά εξυπηρετούνται τραπεζικά τα δημοτικά διαμερίσματα της Λάρδου, της Σορωνής και των Καλυθιών.
• Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Τράπεζας και τα πλάνα επέκτασής της;
Ως προς τα μελλοντικά μας σχέδια, μετά την επέκταση της Τράπεζάς μας εκτός Δωδεκάνησου με την ίδρυση Καταστήματος καταρχήν στον Πειραιά στόχος μας για τα επόμενα χρόνια αποτελεί η επιτυχημένη διείσδυση στις νέες αυτές αγορές. Παράλληλα σταθερός στόχος είναι η περαιτέρω εδραίωση της Τράπεζας στην τοπική αγορά της Δωδεκανήσου που παραμένει ο κύριος κορμός των δραστηριοτήτων μας, καθώς και η ίδρυση καταστημάτων και στα υπόλοιπα νησιά και περιοχές του Νομού μας που δεν έχουμε ακόμα παρουσία, με επόμενο βήμα την ίδρυση καταστήματος στην Πάτμο.
Βέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η συνεχής η αναβάθμιση των πληροφοριακών και οργανωτικών της συστημάτων και η συνεχής επιμόρφωση του προσωπικού της στα οποία επενδύει συστηματικά η Τράπεζα μας με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητα της και της εξυπηρέτησης που παρέχει στους πελάτες μέλη της .
Τέλος θα ήθελα να επισημάνω ότι όπως αποδείχθηκε και στις δύσκολες σημερινές συνθήκες η ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ αποτελεί τοπικό κεφάλαιο απαραίτητο για την τοπική Οικονομία και εχέγγυο για αποτελεσματική και αυτοτελή τοπική ανάπτυξη.
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/trapeza-dodekanisou-mochlos-anaptixis-ke-se-periodous-krisis/