«Βόμβα» στα θεμέλια των διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ

Την επιστροφή του ποσού των 339.690,36 ευρώ που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση του τελευταίου τριμήνου του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από λογαριασμό που τηρεί στην τράπεζα Μarfin ο Δήμος Ροδίων γνωστοποίησαν εγγράφως στη Διεύθυνση Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, στον Αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ροδίων κ Κ. Ταρασλιά και στον Εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ κ Στ. Ρηνιού η Διευθύντρια Οικονομικών κ Ελένη Κυπριώτη – Τσουμπλέκα και η Δημοτική Ταμίας κ Μαρία Γραμματικού.
Με το αρίθμ. πρωτοκόλλου 9931 έγγραφο τους οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι αρμόδιοι για τις οικονομικές δοσοληψίες του Δήμου Ροδίων επισημαίνουν ευθέως ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση είναι παράνομη και αρνούνται να προχωρήσουν στην επιχορήγηση!!!
«Δεν υπάρχει διάταξη που νομιμοποιεί την παρακράτηση ποσοστού από τον Δημοτικό Φόρο Δωδεκανήσου υπέρ της ΤΕΔΚ» επισημαίνουν συγκεκριμένα στο έγγραφο τους που άναψε «φωτιά» στους εκπροσώπους των ΟΤΑ!
Οι κκ Τσουμπλέκα και Γραμματικού χθες με άλλο έγγραφο τους προς τον Δήμαρχο Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου, τον Αντιδήμαρχο κ Κ. Ταρασλιά και τον κ Ρηνιού δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τον λογαριασμό του τηρεί ο Δήμος Ροδίων στην τράπεζα Marfin όπου κατατίθενται οι εισπράξεις του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου.
Επέστρεψαν εξάλλου δύο μπλοκ επιταγών του συγκεκριμένου λογαριασμού από τα οποία το πρώτο περιέχει τρεις επιταγές και το δεύτερο 25 ακόμη φύλλα, στους κκ Κ. Ταρασλιά και Ρηνιού οι οποίοι είναι πλέον αρμόδιοι για τη διακίνηση τους.
Ζητούν τέλος να ανοιχθεί νέος λογαριασμός κατάθεσης του ΔΗΦΟΔΩ σε άλλη τράπεζα.
Ο κ Ταρασλιάς και ο κ Ρηνιού αποφάσισαν, όπως έγινε χθες γνωστό, να αναλάβουν την ευθύνη για τη συνέχιση της κατανομής του φόρου και της επιχορήγησης της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου με ποσοστό 10% επί των εισπράξεων. Το 10% υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου αποφασίστηκε συγκεκριμένα να καταβάλλεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπέρ της ένωσης δήμων και κοινοτήτων. Θα ακολουθεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου για την αποδοχή του ποσού στην οποία θα μνημονεύεται ο σκοπός της διάθεσης του και τα ποσοστά που θα δίνονται στη συνέχεια υπέρ του ΠΡΟΤΟΥΡ, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ και τέλος για τις ανάγκες των Island Games.
Η ως άνω διαδικασία κρίθηκε ως η μόνη ενδεδειγμένη ώστε να μην υπάρξουν υπόνοιες για την διάθεση του ΔΗΦΟΔΩ για την κάλυψη αναγκών των ΟΤΑ πέραν εκείνων που προβλέπουν διαδημοτικές δράσεις και θα συνεχίσει μέχρι να εξασφαλιστεί η νομιμότητα της επιχορήγησης με τροπολογία στο νόμο περί ΔΗΦΟΔΩ.
Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα της νομιμότητας της απόδοσης του ποσοστού του 10% από το φόρο στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου προκλήθηκε μετά την τελευταία έκθεση του Ορκωτού Λογιστή της εταιρείας Prime Audit κ Γ. Μανώλαρου.
Ο Ορκωτός Λογιστής έχει ήδη προτείνει στη δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων να ζητήσει την επιστροφή κονδυλίου ύψους 1.541.136,02 ευρώ που έχει αχρεωστήτως καταβληθεί στην ΤΕΔΚΔ επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό που έπρεπε να είχε καταλήξει στους δικαιούχους Δήμους διατέθηκε παράτυπα κατά τη διαδικασία κατανομής του ΔΗΦΟΔΩ τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2006.
Κατά την χρήση 2006 αναλήφθηκε, κατανεμήθηκε και αποδόθηκε σε 4 δόσεις των 3 μηνών εκάστη, συνολικός φόρος 12.648.720,37 ευρώ. Από αυτόν 353.683,38 ευρώ αφορούσαν λειτουργικές δαπάνες, 2.990.925,24 ευρώ καταβλήθηκαν στην ΤΕΔΚΔ , 5.073.511,40 καταβλήθηκαν στον Δήμο Ροδίων και τα υπόλοιπα καταβλήθηκαν στους υπόλοιπους Δήμους.
Από το ποσόν που καταβλήθηκε στην ΤΕΔΚ συνολικού ύψους 2.990.925,24 Ευρώ, διατηρείται επιφύλαξη για κονδύλι ύψους 1.541.136,02 το οποίο χορηγήθηκε επιπλέον του 10% και για το οποίο δεν επιδείχθηκαν τα σχετικά παραστατικά. Το 55% του κονδυλίου αυτού, δηλαδή 847.624,81 ευρώ, θα έπρεπε να το εισπράξει ο Δήμος Ροδίων και το υπόλοιπο 45% αυτού, δηλαδή 693.511,21 ευρώ, θα έπρεπε να το εισπράξουν οι λοιποί Δήμοι.
Εν πάση περιπτώσει το όλο ζήτημα αποφασίστηκε να μην απασχολήσει τη δημόσια συνεδρίαση της ολομέλειας της ΤΕΔΚ την Κυριακή στη Λέρο.
Οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ που μετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου αποφάσισαν συγκεκριμένα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους γύρω από το ζήτημα που έχει ανακύψει και ασχολήθηκαν αποκλειστικά και μόνο με τις αιτιάσεις του ΕΒΕΔ για την αντικατάσταση ή την κατάργηση του φόρου.
Αφού έγινε παρουσίαση συγκεκριμένα των στατιστικών στοιχείων της είσπραξης του ΔΗΦΟΔΩ την τελευταία 15ετία από τον κ Ταρασλιά και του τρόπου κατανομής του τονίστηκε ότι από τα 16 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2008 ένα 25% αφορούσε επιχειρήσεις μη Δωδεκανησιακών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Προέκυψε παραπέρα ότι μόλις το 18% των επιχειρηματιών που καταβάλλουν τον φόρο επιβαρύνεται με ποσό άνω των 1000 ευρώ ετησίως ενώ τονίστηκε ότι στην ουσία ο κάθε επιχειρηματίας καταβάλλει ένα ευρώ την ημέρα στους ΟΤΑ για αναπτυξιακά έργα.
Επισημάνθηκε η ανάγκη περαιτέρω στήριξης διαδημοτικών δράσεων με επιχορηγήσεις προερχόμενες από τον ΔΗΦΟΔΩ αλλά και η ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση με το ΕΒΕΔ που επιδιώκει την κατάργηση ή την αντικατάσταση του φόρου.
Αναγνωρίστηκε τέλος ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην εφαρμογή του νόμου περί ΔΗΦΟΔΩ και ανατέθηκε σε επιτροπή αποτελούμενη από τους κκ Κ. Ταρασλιά, Γ. Κυρίτση, Τ. Κωττάκη και Γ. Ιωαννίδη να μελετήσουν το ζήτημα και να εισηγηθούν σχετικά στο ΔΣ της ΤΕΔΚ προκειμένου να ζητηθεί αρμοδίως από την κυβέρνηση η επικαιροποίηση του νόμου.
Παρασκηνιακά συζητήθηκε εξάλλου να ζητηθεί αρμοδίως η ψήφιση τροπολογίας που θα νομιμοποιεί την επιχορήγηση της ΤΕΔΚ με το 10% του ΔΗΦΟΔΩ.