Ζητεί να ανακληθεί η χαριστική διάταξη

Νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της διάταξης της παραγράφου 8 του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, με την οποία διεγράφησαν “φωτογραφικώς” οι οφειλόμενες εισφορές γής σε χρήμα ξενοδόχων, εντός των ορίων περιοχών με αυξημένους συντελεστές δόμησης, στην Ιξιά και στο Φαληράκι, προωθεί η δημοτική αρχή Ρόδου.
Η έννοια της παραπάνω διάταξης είναι ότι κατ΄εξαίρεση απ’ όλες τις τουριστικές – ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της ελληνικής επικράτειας και βέβαια της νήσου Ρόδου, μόνο δηλαδή για τα ξενοδοχεία των δύο παραπάνω περιοχών, που δεν έχουν καταβάλει και οφείλουν την εισφορά σε γη ή χρήμα της περιπτ. 7 της παρ. Ε’ του άρθρου 8 του από 6-10-1978 προεδρικού διατάγματος, οι εισφορές αυτές, παραγράφονται και δεν αναζητούνται, δηλαδή χαρίζονται επί ζημία του δικαιούχου φορέα, δηλαδή του Δήμου Ρόδου, αποκλειστικά και μόνο, ανάμεσα στους Δήμους όλης της Ελλάδας.
Η δημοτική αρχή του ενιαίου Δήμου Ρόδου μετά το 2011, πρόταξε το θέμα διερεύνησης – ελέγχου όλων των ξενοδοχειακών μονάδων στη Ρόδο, που επί ζημία του Δήμου Ρόδου και με πάσχουσες τις οικοδομικές άδειές τους, λόγω έλλειψης ουσιώδους όρου, δεν κατέβαλαν την προβλεπόμενη εισφορά σε γη ή σε χρήμα, παρότι λειτουργούν επί χρόνια.
Ο σχετικός έλεγχος μετά από εντατική εργασία της αρμόδιας Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών ολοκληρώθηκε και κατεγράφησαν σε πίνακα όλες οι ενέργειες των τουριστικών – ξενοδοχειακών μονάδων με την παραπάνω εκκρεμότητα.
Παράλληλα έγινε ενημέρωση και διαβούλευση με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου προκειμένου το θέμα να τακτοποιηθεί εξαντλώντας τις διαδικασίες διαλόγου. Και ενώ βρισκόταν σε εκκρεμότητα προς επίλυση το παραπάνω εξαιρετικά σοβαρό και από δημοσιονομικής και από πολεοδομικής και από νόμιμης λειτουργικής απόψεως θέμα, αίφνης προέκυψε η ψήφιση της παραπάνω χαριστικής διάταξης, που μεροληπτικά αδικεί και ζημιώνει κατ΄ αρχήν δημοσιονομικά τον Δήμο Ρόδου, αποκλειστικά, ανάμεσα σε όλους του Δήμους της χώρας.
Η διάταξη, όπως αναφέρεται σε έκθεση που έχει διαβιβαστεί αρμοδίως στο Δήμο, αντιστρατεύεται την αρχή της ισότητας απέναντι στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στη Ρόδο – στη Δωδεκάνησο, στο Ν. Αιγαίο και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, που προκειμένου να ανεγείρουν και να λειτουργούν νόμιμα τις μονάδες τους, εξέδωσαν οικοδομικές άδειες έχοντας προηγουμένως τακτοποιήσει την υποχρέωση εισφοράς σε γη ή χρήμα.
Από την έρευνα που διενεργείται προέκυψε ότι στις περιοχές Φαληράκι και Ιξιά σε οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν κατά την χρονική περίοδο από την 21-02-2006 έως και το τέλος του 2008, δεν εκδόθηκε απόφαση Νομάρχη Δωδ/σου, για την μετατροπή της οφειλόμενης εισφοράς γής σε χρήμα, διότι εκκρεμούσε η απάντηση του ερωτήματος, που υποβλήθηκε στο ΥΠΕΚΑ.
Προέκυψε επιπλέον ότι για λόγους διαφάνειας σημειωνόταν στο έντυπο της οικοδομικής άδειας η «επιφύλαξη» της εκ των υστέρων έκδοσης απόφασης νομάρχη και απόφασης δημοτικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με το από 7 Ιουνίου 2007 κοινό έγγραφο Δ/ντη και Αντινομάρχη, η Δ/νση Πολεοδομίας, με την συναίνεση και συνεργασία κατ’ αρχήν των Δήμων Νότιας Ρόδου και Καλλιθέας, κίνησε διαδικασία μονομερώς για τον καθορισμό τιμής μονάδας για το σύνολο 12 ξενοδοχειακών μονάδων, αφού προηγήθηκαν οι αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και αντινομάρχη, για την μετατροπή τους σε χρήμα.
Αφού καθορίστηκε σε κάθε περίπτωση χωριστά με έγγραφο – έκθεση από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία η τιμή μονάδας και υπολογίστηκε χωριστά η συνολική αξία σε χρήμα της οφειλόμενης έκτασης σύμφωνα με την αντικειμενική αξία της γης, στη συνέχεια εκδόθηκαν κοινές αποφάσεις Δ/ντη και αρμόδιου Αντινομάρχη, με τον καθορισμό τιμής μονάδας και την συνολική εισφορά σε χρήμα έκαστης ξενοδοχειακής μονάδας, για την εκταμίευση του ποσού.
Αποφάσεις για την είσπραξη ποσού 2.671.675,34 ευρώ κοινοποιήθηκαν στο Δήμο Καλλιθέας και αποφάσεις για την είσπραξη οφειλών ύψους 614.326,14 ευρώ στο Δήμο Νότιας Ρόδου, όσο και στις αντίστοιχες εταιρείες προκειμένου στην συνέχεια οι δήμοι να προβούν στις κατά νόμον αρμοδιότητες τους, δηλαδή στην εφαρμογή των διατάξεων περί απαλλοτριώσεων ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρινόταν.
Από τον έλεγχο που ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα από την πολεοδομία προέκυψε ότι ο αριθμός των υπόχρεων σε καταβολή εισφοράς ξενοδοχείων είναι 66 με συνολική εισφορά περίπου 600.000 τ.μ.
Για τις ξενοδοχειακές μονάδες έχουν εκδοθεί 27 αποφάσεις νομάρχη για μετατροπή της εισφοράς σε χρήμα, 4 αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου στο πλαίσιο του νέου Δήμου Ρόδου και μία απόφαση αντιδημάρχου.
Από την πολεοδομία στάλθηκε έγγραφο σε όλους τους υπόχρεους, όπου αναφερόταν η σχετική νομοθεσία, οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και η έκταση σε γη που όφειλαν να εισφέρουν βάσει αυτών, προκειμένου εντός 20 ημερών, για τις μεν εξ αυτών, όπου έχει εκδοθεί απόφαση μετατροπής σε χρήμα να παρουσιαστούν αρμοδίως για εξεύρεση λύσης σχετικά με τον προσδιορισμό της τιμής και για τις υπόλοιπες είτε να προχωρήσουν στην διαδικασία παραχώρησης γης με συμβολαιογραφική πράξη, είτε να αιτηθούν την μετατροπή της οφειλής τους σε χρήμα.
Από τα έγγραφα που εστάλησαν, η πολεοδομία έλαβε έγγραφη απάντηση από 22 ξενοδοχειακές μονάδες εκ των οποίων τρεις αιτήθηκαν παράτασης της προθεσμίας που τέθηκε, τρεις για τις οποίες έχει εκδοθεί απόφαση μετατροπής, αιτήθηκαν εισφορά σε γη, την οποία θα προσδιορίσουν με τοπογραφικό σχέδιο προσεχώς, δύο ήταν απλώς διευκρινιστικές κάποιων στοιχείων και οι υπόλοιπες είχαν γενική ένσταση περί της οφειλής εισφοράς, εκ των οποίων κάποιες είχαν έντονο και απειλητικό τόνο.