Ζητεί «πάγωμα» των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει τη Δευτέρα το πρωί προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, για το θέμα της αναστολής πληρωμών, σε ό,τι αφορά στις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες, πολιτών και επιχειρήσεων, που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες σε Ρόδο και Ψέριμο.
Ο κ. Κόνσολας είχε θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση του Συντονιστικού την Κυριακή και είχε αποστείλει τη σχετική πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία τη Δευτέρα.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται, υποχρεώνει το Βουλευτή Δωδεκανήσου να προχωρήσει στην κατάθεση επίκαιρης ερώτησης.
Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει:
«Οι πολίτες που είδαν την οικοσκευή τους να καταστρέφεται και τις επιχειρήσεις τους να υφίστανται σοβαρές ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, δεν ικανοποιούνται από εξαγγελίες και ευχολόγια.
Ζητούν επίσημες δεσμεύσεις και πράξεις.
Αυτό το χαρακτήρα έχει η πρωτοβουλία μου, που εκδηλώθηκε, άμεσα και δημόσια, από την πρώτη στιγμή προς τους συναρμόδιους Υπουργούς.
Καταθέτω επίκαιρη ερώτηση για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις και δεσμεύσεις. Το είχα διαμηνύσει και στους αρμόδιους Υπουργούς με την επιστολή που έστειλα την Δευτέρα το πρωί.
Πρέπει να υπάρξει «πάγωμα» στην καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, πολιτών και επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές σε Ρόδο και Ψέριμο.
Το «πάγωμα» πρέπει να επεκταθεί και στις οφειλές προς τις τράπεζες και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στο Υπουργείο και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.
Τα μεγέθη δεν είναι απαγορευτικά, ούτε θα επέλθει δημοσιονομικός εκτροχιασμός με την αυτονόητη στήριξη που πρέπει να δοθεί στους πλημμυροπαθείς στη Ρόδο.
Από εκεί και πέρα, πρέπει να επανεξεταστεί το ύψος του συνολικού βοηθήματος και περιμένουμε άμεσα την Υπουργική Απόφαση που θα παρακάμπτει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τη χορήγησή του.
Η Ρόδος και η Ψέριμος δεν ζητάνε ειδική μεταχείριση.
Ζητάνε να γίνει ό,τι έγινε και με τους πλημμυροπαθείς στον Έβρο το 2012».
Ακολουθούν οι παρεμβάσεις του κ. Κόνσολα προς τους συναρμόδιους Υπουργούς που είχαν σταλεί με την ένδειξη εξαιρετικά επείγον τη Δευτέρα το πρωί.

Κύριοι Υπουργοί
Η θεομηνία και η πρωτοφανής καταστροφή που έπληξε τη Ρόδο την περασμένη Παρασκευή είχε κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Παράλληλα τα πλημμυρικά φαινόμενα, που εκδηλώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, ανέτρεψαν βίαια το κεκτημένο ζωής και διαβίωσης των πολιτών.
Νοικοκυριά υπέστησαν ζημιές, βλέποντας την οικοσκευή τους να καταστρέφεται αλλά και την περιουσία τους να υφίσταται ζημιές.
Επιχειρήσεις υπέστησαν σοβαρές ζημιές σε υποδομές αλλά και στα προϊόντα τους.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω και της οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία οφείλει να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Να τους στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο ουσιαστικές παρεμβάσεις:
1. Με την άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης σε πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα, στα πρότυπα των ενισχύσεων που δόθηκαν στους πλημμυροπαθείς της Θράκης πριν από 22 μήνες.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ταχεία καταγραφη, να διατεθούν οι ανάλογοι πόροι, να επιταχυνθεί και να απλοποιηθεί η διαδικασία εκταμίευσης αφού οι ανάγκες είναι επείγουσες και πιεστικές.
2. Με το πάγωμα, τουλάχιστον για μία περίοδο 6 μηνών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και υποχρεώσεων στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για πολίτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες.
Τα μεγέθη δεν είναι απαγορευτικά για τη δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.
Αντίθετα, το διακύβευμα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης είναι ισχυρότερο.
Ευελπιστώ ότι θα αντιληφθείτε τη σημασία και την αναγκαιότητα αυτών των παρεμβάσεων και θα αναλάβετε τις σχετικές πρωτοβουλίες.