Ζητεί τον κολασμό των ενόχων για τα πλημμυρικά φαινόμενα

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου έγγραφο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής κ. Νικολάου Φαρμακίδη, με το οποίο ζητείται από τον Γενικό Διευθυντή της υπηρεσίας, που εδρεύει στον Πειραιά, να επιβληθούν από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Χρ. Καλογήρου κυρώσεις για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και να διενεργηθεί διοικητική πειθαρχική έρευνα στους υπαίτιους της θανατηφόρας πλημμύρας του Νοεμβρίου!!
Ο κ. Φαρμακίδης, επαναλαμβάνει στο έγγραφο του την άποψη ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι αποτέλεσμα αλογίστων παρεμβάσεων, στους οικισμούς Ρόδου, Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λάρδου, Ιαλυσού, Κρεμαστής, και Παραδεισίου.
Επαναλαμβάνει ακόμη ότι η βροχόπτωση της 22ας Νοεμβρίου, βάσει των στατιστικών δεδομένων των τελευταίων χρόνων, ήταν ένα από τα συχνά φαινόμενα
Την 23η Νοεμβρίου 2013 σημειώθηκαν καταστροφές στους οικισμούς Καλυθιών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, χωρίς ευτυχώς θύματα και τρεις μέρες μετά στους οικισμούς Λίνδου και Πεύκων. Προκλήθηκαν επίσης καταστροφές στην περιοχή της Λάρδου
Στη δικαιοσύνη εκκρεμεί και η υπόθεση των καταστροφών, για τους ίδιους λόγους, κατά το έτος 2011.
Ο κ. Φαρμακίδης κατάγγειλε στην προϊστάμενη αρχή, ότι στην περιοχή Ιαλυσού – Κρεμαστής, έχουν καταργηθεί όλες σχεδόν οι κοίτες των ρεμάτων (από τα 11 ρέματα έχουν καταργηθεί τα 8), και ως εκ τούτου, η απορροή γίνεται επιφανειακά, στους δρόμους.
Υποστηρίζει ότι οι κοίτες των ρεμάτων δεν καθαρίστηκαν ποτέ, παρά μόνο κάποιες χρονιές κοντά στους οικισμούς, με αποτέλεσμα να παρασύρονται τεράστιες ποσότητες βράχων, χωμάτων και δένδρων.
Το πλάτος του Κρεμαστενού ποταμού, που σκότωσε και τα τέσσερα άτομα, έχει απομειωθεί, πέραν του μισού.
Έχοντας παράνομα καταργήσει τα ρέματα και απομειώσει το πλάτος τους, με έργα και παραλείψεις, συνετάχθη, για τη περιοχή Ιαλυσού, εξειδικευμένη αντιπλημμυρική μελέτη, την οποία δεν γνωρίζει το ΠΕΧΩ Δωδεκανήσου και ως εκ τούτου δεν εγκρίθηκε, ούτε εφαρμόστηκε.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναγκαστεί να σπαταλήσει πόρους για να επαναφέρει τη λειτουργία του συστήματος απορροής, που το ίδιο κατέστρεψε.
Το 1988, που οι βροχοπτώσεις ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές του 2013, δεν υπήρξαν οι ίδιες καταστροφές, που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια μετά την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Η απόδοση του φαινόμενου στη θεομηνία και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες, είναι, όπως τονίζει ο κ. Φαρμακίδης, ένας τρόπος για να απεμπολήσουν οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους, αν και η μοναδική αιτία των καταστροφών είναι, η αλόγιστη και παράνομη δόμηση με καταπάτηση των χειμάρρων και οι μπαζωμένες κοίτες.
Κατάγγειλε επιπλέον ότι όσες πολεοδομικές μελέτες ή τροποποιήσεις έχουν γίνει, με το πρότερο καθεστώς, που εγκρίθηκαν από τη Νομαρχία ή και το Υπουργείο, δεν έλαβαν υπόψη τους τα ρέματα κατά παράβαση των νόμων.
Αποκαλύπτει ότι η πολεοδομική μελέτη Ιαλυσού, εγκρίθηκε από τον υπουργό χωρίς να λάβει υπόψη της τα διερχόμενα τέσσερα ρέματα, καταργώντας τα εν τοις πράγμασι. Η νέα πολεοδομική μελέτη που είναι σε εξέλιξη για την Κρεμαστή δεν έχει λάβει υπόψη της τα ρέματα και το ΠΕΧΩ ζήτησε από την Γενική Γραμματέα να μην εγκρίνει την σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Οι εκάστοτε Πολεοδομικές Υπηρεσίες, παρότι έπρεπε να ελέγχουν την ύπαρξη ρεμάτων μέσα στα οικόπεδα και στα γήπεδα, δεν το έκαναν ποτέ, με αποτέλεσμα κατά τις διαδικασίες αμφισβητήσεων διαφόρων πράξεων τους, να ανακαλύπτονται ότι δεν έλαβαν υπόψη τους ρέματα που είναι καταγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο και είναι ως εκ τούτου και δημόσια κτήματα.
Ο κ. Φαρμακίδης επισημαίνει πιο πέρα ότι πολλές οικοδομικές άδειες είναι παράνομες, είτε γιατί τα εν λόγω γήπεδα δεν είναι ενιαίες εκτάσεις, αφού τα ρέματα που τα διασχίζουν είναι δημόσιες εκτάσεις, είτε γιατί οι αποστάσεις από τα ρέματα δεν είναι οι επιβαλλόμενες από τις σχετικές διατάξεις.
Τονίζει ότι στ’ Αφάντου, ανατρέχοντας και ως παράδειγμα την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, έχουν κτιστεί κατά καιρούς κτίρια και μέσα στις κοίτες των ρεμάτων και γενικότερα στην απαγορευμένη ζώνη των 20 μέτρων από μη οριοθετημένα ρέματα.
Ο κ. Φαρμακίδης επισημαίνει ακόμη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων, έπρεπε να διερευνήσουν την επάρκεια των ρεμάτων, να προτείνουν τα απαραίτητα μέτρα για την σωστή απορροή των υδάτων και τυχόν έργα, για την αποκατάσταση ή τουλάχιστον για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Σε περίπτωση δε, που είχαν κατασκευαστεί κτίσματα επί των ρεμάτων, να διερευνήσουν πως οικοδομήθηκαν και να δοθούν αρμοδίως κατευθύνσεις στην Πολεοδομία για περαιτέρω ενέργειες.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΑΠΟΥΡΑ
Στο μεταξύ ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου κατέθεσε ανωμοτί ο πρώην δήμαρχος Αρχαγγέλου κ. Αλ. Παπουράς για να δώσει εξηγήσεις για τις συνέπειες από τις πλημμύρες στον Αρχάγγελο, την 28η Ιανουαρίου 2011.
Ο κ. Παπουράς ουσιαστικά απάντησε σε καταγγελία του κ. Φαρμακίδη που φέρει το Δήμο, αντί να εκτελέσει σε αντιπλημμυρικά έργα, να εγκιβώτισε παράνομα ρέματα για να τα μετατρέψει σε δρόμους, και μάλιστα μήκους 1.500 μέτρων, την στιγμή μάλιστα που πάντα κατά το υπόμνημα, σχετικές μελέτες είχαν απορριφθεί τόσο από το υπουργείο, όσο και από το ΠΕΧΩ.
Ο κ. Παπουράς υποστήριξε ότι η επίστρωση των κεντρικών ρεμάτων εντός του οικισμού Αρχαγγέλου έχει γίνει στο μέγιστο βαθμό πολύ προτού αναλάβει δήμαρχος, ήδη από τις δεκαετίες 1980 και 1990.
Η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο κ. Φαρμακίδης, όπως κατέθεσε, έχει απορριφθεί από το δημοτικό συμβούλιο Αρχαγγέλου και ουδέποτε εφαρμόστηκε και εκτελέστηκε.
Επί δημαρχίας του, την οκταετία 2003-2010, έγινε επέμβαση μόνο σε 200 μέτρα μήκους περίπου του κεντρικού ρέματος Αρχαγγέλου, η οποία επέμβαση εγκρίθηκε απολύτως σε όλα της τα στάδια, ως προς την νομιμότητά της, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και περιελάμβανε καθαίρεση κατασκευών και επεμβάσεων εντός του τμήματος αυτού, διαπλάτυνση στα όρια του ρέματος και εκβάθυνση, με αποτέλεσμα την πολύ καλύτερη απορροή των ομβρίων υδάτων από το ρέμα.
Επεσήμανε ακόμη ότι ο οικισμός Αρχαγγέλου διασχίζεται εξ ολοκλήρου από ρέματα, τα οποία καταλήγουν σε ένα κεντρικό ρέμα που ονομάζεται ρέμα Μαγκαφά.
Το πρόβλημα διαχείρισης του ρέματος αυτού και της προστασίας των παρακείμενων κτισμάτων υπήρχε στο διηνεκές, οι προϊστάμενοι της τοπικής αυτοδιοίκησης από τότε που ακόμα ο οικισμός ήταν Κοινότητα Αρχαγγέλου, είχαν προβεί σε ενέργειες διευθέτησης του ρέματος, ήδη από την δεκαετία του 1980. Η επίστρωση του κεντρικού ρέματος Μαγκαφά στο μεγαλύτερο μέρος του με οπλισμένο σκυρόδεμα, η ενίσχυση των ορίων του με τοίχους από οπλισμένο σκυρόδεμα και στη συνέχεια η επικάλυψή του, είχε ήδη ολοκληρωθεί στα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε εγκρίνει το έργο, έχοντας αντίθετες θέσεις από αυτές που εκφράζει ο προϊστάμενος ΠΕΧΩ.
Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχουν τμήματα κτηματολογικών μερίδων μέσα στο ρέμα, καθώς όπως είναι προφανές, το ρέμα είχε πολύ μικρότερη διάμετρο το έτος 1927, οπότε οι Ιταλοί κατάρτισαν το Κτηματολόγιο, από το έτος 2002 και ότι για την έκδοση οικοδομικών αδειών ο Δήμος Αρχαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα τότε, καθώς αυτές εκδίδονταν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.
Τον κ. Παπουρά εκπροσωπεί ο δικηγόρος κ. Δημ. Γεωργάς.