Ζητούν διαχειριστικό έλεγχο σε υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας

Τη διενέργεια ελέγχου από επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Υγείας σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζητά με αναφορά που υπέβαλε χθες ενώπιον του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της Προέδρου των Εργαζομένων κ. Λουκίας Κούρτη – Καλαμάτα και του Γενικού Γραμματέα κ. Παναγιώτη Γιαννικάκη αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί οι δύο θέσεις φαρμακοποιών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου από το Υπουργείο Υγείας ενώ ταυτόχρονα ανατέθηκε παρατύπως η λειτουργία του φαρμακείου σε φαρμακοποιό που διατηρεί ιδιωτικό φαρμακείο στη Ρόδο.
Η ανάθεση του συγκεκριμένου έργου σε ιδιώτη φαρμακοποιό καταγγέλθηκε ως παράνομη ενώ σημειώθηκε και παρέμβαση από τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νικόλαο Φουτούλη ο οποίος προανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής πειθαρχικής έρευνας.
Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αθ. Κοσσιώρης διευκρίνισε χθες ότι η συνεργασία του νοσοκομείου με τον ιδιώτη φαρμακοποιό δεν θα συνεχισθεί επισημαίνοντας ότι ουδέποτε υπεγράφη σύμβαση για την πρόσληψη του. Υποστήριξε ότι ο φαρμακοποιός παρείχε δωρεάν τις υπηρεσίες του προκειμένου να εξασφαλίσει την πρακτική της θυγατέρας του στο φαρμακείο του νοσοσομείου.
Εν πάση περιπτώσει πέραν την χθεσινής παρέμβασης του Συλλόγου των Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για το ζήτημα της λειτουργίας του φαρμακείου υπήρξε και προηγούμενη όμοια καταγγελία στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης την 27η Απριλίου 2009.
Όπως τονίζεται στην αναφορά στο νοσοκομείο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2007 υπηρετούσαν δύο φαρμοκοποιοί (μία σε οργανική θέση και μία σε απόσπαση από τα Γιάννενα) οι οποίες παραιτήθηκαν προκειμένου να ιδιωτεύσουν.
Για οκτώ μήνες (Ιούνιος 2008- Φεβρουάριος 2009) το έργο ανέλαβαν δύο εποχιακοί φαρμακοποιοί (μέσω ΑΣΕΠ).
Από τον Φεβρουάριο 2009 μέχρι τις αρχές Απριλίου 2009 ανατέθηκε σ’ έναν συμβασιούχο φαρμακοποιό που είχε διαθέσει ο Δήμος Ρόδου.
Από 10/04/2009 δεν υπηρετεί πλέον κανένας φαρμακοποιός στο νοσοκομείο.
Στο φαρμακείο εργάζονται δύο βοηθοί φαρμακείου, ένας αποθηκάριος και ένας διοικητικός (μέσω STΑGE του ΟΑΕΔ).
Πέραν του νομικού προβλήματος (Π.Δ. 108/93 σχετικά με τους όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας νοσοκομειακού φαρμακείου), όσον αφορά δηλαδή την λειτουργία του φαρμακείου χωρίς φαρμακοποιό, υπάρχει και πραγματική ουσιαστική αδυναμία του υπόλοιπου προσωπικού του φαρμακείου και ειδικότερα των βοηθών φαρμακείου (που είναι και το πιο ειδικευμένο προσωπικό μετά τους φαρμακοποιούς (ορθά και νόμιμα) την όλη λειτουργία του φαρμακείου (εποπτεία – έλεγχος – προγραμματισμός – διαδικασίες κλπ) πολύ περισσότερο μάλιστα όταν υπάρχουν εκκρεμότητες από την θητεία του συμβασιούχου, ενώ γενικά υπάρχουν επιφυλάξεις για όλο το διάστημα εργασίας των άπειρων συμβασιούχων.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο τονίζει…
«Σας θυμίζουμε ότι στο παρελθόν είχε απολυθεί η Δ/ντρια του φαρμακείου μας λόγω διαχειριστικών παραβάσεων σε θέματα προμηθειών, με αποτέλεσμα κατά την ποινική διαδικασία να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αθώοι υπάλληλοι.
Αυτονόητο είναι λοιπόν ότι λόγω της μακροχρόνιας απουσίας (από τον Οκτώβριο του 2007) έμπειρου και μόνιμου φαρμακοποιού, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη όσον αφορά την ορθή λειτουργία του φαρμακείου, γι΅ αυτό και δικαιολογημένα οι συνάδελφοι της οικονομικής υπηρεσίας και του φαρμακείου δεν δέχονται να υπογράψουν παραστατικά του φαρμακείου (π.χ. παραγγελίες κλπ) προκειμένου να αποφύγουν τον κίνδυνο να βρεθούν κατηγορούμενοι για προβλήματα και λόγους που δεν οφείλονται σε υπαιτιότητά τους. Εξάλλου το φαρμακείο ανήκει στην Ιατρική Υπηρεσία και ακόμα και ο Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αρνείται ν΅ αναλάβει οποιαδήποτε ανάλογη ευθύνη, παρόλο που το τμήμα αυτό υπάγεται στην διοικητική του ευθύνη και εποπτεία».

Επισημαίνουν παραπέρα…
«Το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμακοποιών, είναι γνωστό (υπάρχει πληθώρα σχετικής αλληλογραφίας μας) εδώ και δύο χρόνια σ΅ όλη την ιεραρχία μας (2η υγεινομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, Υπουργείο Υγείας) αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει τίποτα και άρα δεν μπορούν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου να επωμισθούν ευθύνες άλλων.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Υγείας εδώ και δύο χρόνια είχε εγκρίνει την πρόσληψη δύο μόνιμων φαρμακοποιών, αλλά όμως η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας δεν τις προώθησε μέχρι σήμερα στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να γίνει προκήρυξη μόνο με δύο θέσεις!!!
Μόνο όποιοι δεν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα μπορούν να σκέπτονται έτσι, διότι έχουμε διαπιστώσει κατ΅ επανάληψη σε προκηρύξεις στο internet, ότι δημοσιεύονται πολλές προκηρύξεις για λίγες θέσεις από πολλούς όμως φορείς (ακόμα και φορείς του Υπουργείου Υγείας) οπότε δημιουργεί ποικίλα ερηματικά η αντιμετώπιση του Νοσοκομείου Ρόδου όσον αφορά την προκήρυξη των δύο θέσεων μονίμων φαρμακοποιών.
Μετά τα παραπάνω περιληπτικά αναφερόμενα, παρακαλούμε για τις σχετικές ενέργειές σας (έλεγχος Υπηρεσιών Υπουργείου Υγείας για την μη προκήρυξη μέχρι σήμερα των δύο θέσεων φαρμακοποιών) προκειμένου να διελευκανθούν οι λόγοι της μη επίλυσης του ανωτέρω προβλήματος από την προϊσταμένη μας αρχή (Υπουργείο Υγείας) και να προωθηθούν επιτέλους οι θέσεις στο ΑΣΕΠ για προκήρυξη.

Ηδη υπάρχουν πληροφορίες για ελλείψεις φαρμάκων, ενώ η κατάσταση στο φαρμακείο μας, σύμφωνα με τους εργαζόμενους σ΅ αυτό, είναι ένα μπάχαλο.
Τέλος, παράκληση των συναδέλφων μας είναι η αποστολή Επιθεωρητών για γενικό οικονομικό – διαχειριστικό έλεγχο στο φαρμακείο προκειμένου να διαπιστωθεί πως έχει διαμορφωθεί πλέον η κατάσταση μέσα σ΅ αυτά τα δύο χρόνια λόγω της ελλείψεως μονίμων φαρμακοποιών και κατ΅ επέκταση ορθής διοικήσεως – λειτουργίας αυτού».