Τοπικές Ειδήσεις

Ελεύθεροι χωρίς όρους οι δύο συλληφθέντες για τον τραγικό πνιγμό της 3χρονης στη Λάρδο

Το βίντεο από την κάμερα ασφαλείας αποκάλυψε τα δραματικά λεπτά πριν το συμβάν ενώ οι αρχές ερευνούν σοβαρές ελλείψεις στην επιτήρηση της πισίνας του ξενοδοχείου

Η υπόθεση του πνιγμού της 3χρονης Βρετανίδας τουρίστριας σε ξενοδοχείο στη Λάρδο της Ρόδου έχει προκαλέσει σοκ και βαθιά συγκίνηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία. Το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά ανέδειξε τα κενά ασφαλείας που υπάρχουν ακόμη σε πολλές τουριστικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα σε χώρους με πισίνες όπου η παρουσία ναυαγοσώστη δεν είναι πάντα διασφαλισμένη. Στο πλαίσιο της έρευνας, δύο άνδρες –ένας 54χρονος Έλληνας που εργαζόταν σε συνεργαζόμενη επιχείρηση και ένας 44χρονος Βρετανός συγγενής του παιδιού– βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή Ρόδου και αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους μετά τις απολογίες τους.

Οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια, πλημμεληματικού χαρακτήρα, καθώς το δικαστήριο δεν αναγνώρισε δόλο ή ενεργητική αμέλεια στη συμπεριφορά τους. Ο ανακριτής και ο εισαγγελέας έκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι προσωρινής κράτησης και αποφάσισαν την άρση κάθε περιοριστικού όρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 54χρονος υποστήριξε πως δεν είχε οποιαδήποτε ευθύνη επιτήρησης της πισίνας, καθώς η εργασία του αφορούσε την τεχνική υποστήριξη του χώρου και όχι τη φύλαξη των λουομένων. Ο 44χρονος, συγγενής του παιδιού, δήλωσε ότι δεν του είχε ανατεθεί η φροντίδα του παιδιού τη συγκεκριμένη στιγμή και ότι η μικρή απομακρύνθηκε χωρίς να γίνει αντιληπτή από την οικογένεια. Και οι δύο εξέφρασαν την οδύνη τους για το γεγονός, τονίζοντας ότι το περιστατικό τους έχει συγκλονίσει βαθιά.

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης έχει το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου. Το βίντεο δείχνει το παιδί να εισέρχεται μόνο του στην πισίνα και να παραμένει στο νερό για περίπου δέκα λεπτά χωρίς να αντιληφθεί κανείς την παρουσία του. Στο διάστημα αυτό, δεν εντοπίζεται στο πλάνο κανένα άτομο που να ασκεί καθήκοντα επιτήρησης ή να βρίσκεται κοντά στην πισίνα. Το παιδί ανασύρθηκε αναίσθητο από πελάτισσα του ξενοδοχείου, η οποία αντιλήφθηκε τυχαία το σώμα του να επιπλέει.

Η μικρή μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της Ρόδου και στη συνέχεια σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου παραμένει διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων με την κατάστασή της να θεωρείται μη αναστρέψιμη. Το γεγονός αυτό έχει συγκλονίσει όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και τη βρετανική κοινότητα τουριστών στη Ρόδο.

Η έρευνα των αρχών εστιάζει πλέον στις συνθήκες λειτουργίας της πισίνας και στο αν τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες ασφάλειας. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι δεν υπήρχε ναυαγοσώστης στο σημείο, ενώ η επιχείρηση επικαλείται ότι το συγκεκριμένο τμήμα του ξενοδοχείου θεωρείται «ιδιωτικός χώρος χρήσης» και εξαιρείται από την υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κκ Μηνάς Τσέρκης και Αντώνης Ζερβός.

Η “δημοκρατική” δημοσιεύσε σήμερα το ακόλουθο ρεπορτάζ:

• Από το πρώτο βήμα στη σκάλα μέχρι την ανάσυρση του άψυχου σώματος: Οι ακριβείς χρόνοι, η αλυσίδα αδιαφορίας, η απουσία ναυαγοσώστη και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις ενώ η Ρόδος συγκλονίζεται από την υπόθεση. • Τα ακριβή χρονικά σημεία από το βίντεο, η απουσία ναυαγοσώστη, οι ελλείψεις ασφάλειας.

Μια τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ένα παιδί που έμεινε μόνο του στο νερό και μια αλυσίδα ανθρώπινων παραλείψεων που οδήγησαν στο ανείπωτο. Η υπόθεση του πνιγμού της 3χρονης Matilda στη Λάρδο συγκλονίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι γονείς της μικρής εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, περιμένοντας ένα θαύμα στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ.
Σήμερα, οι συλληφθέντες στην υπόθεση θα περάσουν το κατώφλι του Ανακριτή Ρόδου για να απολογηθούν, ενώ η δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιγράφει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια το πώς ένα τρίχρονο κορίτσι βρέθηκε αναίσθητο στον πυθμένα της πισίνας μέσα σε ένα πολυσύχναστο ξενοδοχείο, χωρίς κανείς να το δει για δέκα ολόκληρα λεπτά.
Τι κατέγραψε το βίντεο
Από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού της Κάμερας 2 του ξενοδοχείου στη Λάρδο προκύπτουν τα ακόλουθα χρονικά σημεία:
• 11:50:30 – Η ανήλικη προσεγγίζει μόνη της τη σκάλα της πισίνας από τη δεξιά πλευρά, χωρίς συνοδεία ενηλίκου.
• 11:51:00 – Εισέρχεται στο νερό χωρίς να φαίνεται άλλος λουόμενος στο ίδιο σημείο.
• 11:52:00 έως 11:53:00 – Το παιδί κινείται για λίγα δευτερόλεπτα στο νερό. Στη συνέχεια βυθίζεται.
• 11:53:30 – Το σώμα της καλύπτεται από ένα φουσκωτό σωσίβιο που επιπλέει, καθιστώντας τη μη ορατή.
• 11:55:00 έως 11:59:00 – Στο βίντεο διακρίνονται ενήλικες περιμετρικά της πισίνας, αλλά κανείς δεν αντιδρά.
• 12:00:50 – Πελάτισσα του ξενοδοχείου παρατηρεί κάτι μέσα στο νερό, προσεγγίζει, αντιλαμβάνεται την παρουσία του παιδιού και το ανασύρει.
Το υλικό επιβεβαιώνει ότι η ανήλικη παρέμεινε 10 λεπτά μέσα στο νερό χωρίς επίβλεψη.
Ευρήματα της αυτοψίας και συνθήκες στο ξενοδοχείο
Από την αυτοψία της αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι:
• Δεν υπήρχε ναυαγοσώστης στο ξενοδοχείο, αν και διαθέτει δυναμικότητα 134 κλινών.
• Δεν υπήρχαν σωστικά μέσα (σωσίβια, κοντάρια, σημαδούρες) στην πισίνα όπου έγινε το περιστατικό. Τα σωστικά μέσα εντοπίστηκαν σε άλλη πισίνα, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων.
• Δεν υπήρχε υπεύθυνος επιτήρησης στον χώρο.
Το ξενοδοχείο χαρακτηρίζεται ως συγκρότημα σουιτών τύπου “pool suite”, γεγονός που το εξαιρεί από την υποχρέωση παρουσίας ναυαγοσώστη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, το μέγεθος και η χρήση των εγκαταστάσεων θέτουν ερωτήματα για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας.


Οι συλλήψεις και οι διώξεις
Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί:
• Άνδρας 54 ετών, υπεύθυνος του τουριστικού πρακτορείου που συνεργάζεται με το ξενοδοχείο και δήλωσε ως “αρμόδιος υπεύθυνος” κατά το συμβάν.
• Άνδρας 44 ετών, θείος της ανήλικης, στον οποίο η μητέρα είχε αναθέσει προσωρινά την επίβλεψή της.
Αναζητούνται, επίσης, ο 57χρονος νόμιμος εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου, ο 59χρονος διευθυντής του συγκροτήματος και οι γονείς του παιδιού, ηλικίας 41 και 37 ετών.
Οι δύο συλληφθέντες κατηγορούνται βάσει του άρθρου 306 του Ποινικού Κώδικα για “έκθεση ανηλίκου από την οποία προκλήθηκε βαριά σωματική βλάβη” και “βαριά σωματική βλάβη εξ αμελείας”.
Το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας
Η δικογραφία περιλαμβάνει:
• Πλήρη κατάθεση μαρτύρων με διερμηνέα.
• Τις εκθέσεις σύλληψης των δύο ανδρών.
• Κατάσχεση του καταγραφικού μηχανήματος τύπου RETRO, το οποίο περιέχει το κρίσιμο οπτικό υλικό.
• Φωτογραφικό υλικό του χώρου και των εγκαταστάσεων.
• Ενημέρωση προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου για τη μεταφορά του παιδιού και προς την Υπηρεσία Δόμησης Ρόδου και τον ΕΟΤ για την αυτοψία.
Οι αρμόδιες αρχές θεωρούν το βίντεο το πιο καθοριστικό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς δείχνει με ακρίβεια τη χρονική διάρκεια και τις κινήσεις των παρευρισκομένων πριν και μετά το περιστατικό.
Η κατάσταση της υγείας του παιδιού
Η ανήλικη μεταφέρθηκε αρχικά στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου διασωληνώθηκε, και στη συνέχεια στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου μέσω αεροδιακομιδής. Οι γιατροί διαπίστωσαν εκτεταμένο εγκεφαλικό οίδημα και ελάχιστη εγκεφαλική δραστηριότητα. Η κατάσταση της χαρακτηρίζεται «βαριά και μη αναστρέψιμη».
Οι επόμενες ενέργειες
Σήμερα, οι δύο συλληφθέντες θα απολογηθούν στην ανακρίτρια Ρόδου. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, θα αποφασιστεί αν θα προφυλακιστούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Παράλληλα, συνεχίζεται η προανάκριση για τον ρόλο των υπόλοιπων εμπλεκομένων και την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας από το ξενοδοχείο.
Νομικό και κοινωνικό πλαίσιο
Το περιστατικό αναδεικνύει την απουσία αυστηρής εποπτείας σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν πισίνες μικρού μεγέθους. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν υποχρεώνει τα ξενοδοχεία με “pool suites” ή ιδιωτικές πισίνες να διαθέτουν ναυαγοσώστη, γεγονός που δημιουργεί πρακτικό κενό προστασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, περισσότερα από 30 περιστατικά πνιγμών παιδιών σε πισίνες σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, κυρίως λόγω έλλειψης επιτήρησης και καθυστέρησης παροχής πρώτων βοηθειών.
Η υπόθεση της 3χρονης Matilda αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς διερεύνησης από τις αρχές. Το οπτικό υλικό, οι μαρτυρίες και τα ευρήματα της αυτοψίας συνθέτουν ένα σαφές χρονικό αλληλουχίας που θέτει ζήτημα επάρκειας των μέτρων ασφαλείας και λογοδοσίας των υπευθύνων.
Το σημερινό στάδιο των απολογιών θεωρείται κρίσιμο για την αποτύπωση των ευθυνών, καθώς τα δέκα λεπτά που καταγράφονται στο βίντεο αποτελούν πλέον το επίκεντρο μιας υπόθεσης που ανέδειξε την ανάγκη για αυστηρότερη εποπτεία σε τουριστικές υποδομές και την προστασία της ανθρώπινης ζωής μέσα σε περιβάλλοντα που θεωρούνται, αλλά δεν είναι, ασφαλή.
Την υπόθεση χειρίζονται οι δικηγόροι κ.κ. Μηνάς Τσέρκης και Αντώνης Ζερβός.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου